LA BOLLEUR geeft nieuwe klank en smaak aan cliché beeld van cultuur LA BOLLEUR geeft nieuwe klank en smaak aan cliché beeld van cultuur

Uit het harnas gegroeide ‘hoerenkast familie’ creëert interessante nieuwe feestjes

, Tekst: Wanto van Renen

LA BOLLEUR geeft nieuwe klank en smaak aan cliché beeld van cultuur

Uit het harnas gegroeide ‘hoerenkast familie’ creëert interessante nieuwe feestjes

Tekst: Wanto van Renen ,

Vrijdag 30 januari om 23:30 loop ik het Stroomhuis in Eindhoven binnen voor een La Bolleur feest. Onder andere Wonkster, the Cheer Up Club en Jack de La zijn artiesten die de line-up vormen. Op zaterdag 31 Januari om 7:30 loop ik dronken en met piepende oren het Stroomhuis weer uit, de reeds fluitende vogeltjes tegemoet.

Uit het harnas gegroeide ‘hoerenkast familie’ creëert interessante nieuwe feestjes

Terwijl in de kelder een mix van harde en beukende doch intelligente muziek de mensen inspireert om zichzelf helemaal los te laten kan er boven op funk, soul en hiphop gedanst worden.

Het bier wordt geschonken in blikvorm, hotdogs gaan over de toonbank als warme broodjes en een rij van dames staat lol met elkaar te trappen voor het toilet.  De sfeer in deze wilde ontmoetingsplek is heel ongedwongen en voelt aan als een onverplicht familiefeest. De entourage ademt overal een verfijnde wansmaak uit.

Ik vroeg willekeurig om mij heen wat mensen nou van de “LaBo” vinden; Remco zei dat hij er niks mee te maken wil hebben, maar er voor geen goud niet bij zou willen zijn. Cris kwam om helemaal kapot te gaan en gaf vooral het advies “je zus thuis te laten”.  Naomi vond deze dosis La Bolleur relatief noodzakelijk. Bram was er van overtuigd dat hij hier gewoon de man is. Anne vertelde dat de platonische incest in deze familie niet altijd even platonisch blijkt. Terwijl ik een ferme vrouwenhand fijnzinnig in mijn linker bil voel knijpen vertelde Daan mij dat La Bolleur datgene is wat hij zo mist als hij alleen in bed ligt. Zo geeft iedere bezoeker die ik ernaar vraag op eigen wijze aan hoe zij zich verbonden voelen met La Bolleur.

La Bolleur heeft een eigen cultuur die klopt voor de mensen die zich onderdeel voelen van deze ‘vriendenfamilie’.  Een familie van vrienden en vrienden van vrienden die sinds het ontstaan ruim vier jaar geleden flink blijft groeien.

 

La Bolleur

Stije van Vugt(Den Haag), Timon v/d Hijden (Utrecht) en Zowie Jannink(Amsterdam) kwamen in Eindhoven wonen vanwege hun studie aan de Design Academy. Ze kwamen er al snel achter dat in de lichtstad, althans naar hun mening, maar weinig goede feesten werden gehouden.

Na zelf enkele eigen feesten georganiseerd te hebben op diverse locaties, was er een sterke behoefte naar een vaste plek.  In hun zoektocht naar die zo gewilde plek stuitte ze op het beruchte en leegstaande bordeel La Bolleur. Een ruimte waar ze wel raad mee wisten. Na de gebruikelijke kraakprocedures was daar eindelijk een plek in Eindhoven voor interessante nieuwe feestjes met een eigen muziekkeuze.

Er werd drie en een half jaar lang niet alleen gedanst op de meest hippe en underground muziek in La Bolleur. Er werden ook film avonden gehouden, liefhebbers konden exposities bewonderd en het was een serieus restaurant met 7-gangen menu tijdens de Dutch Design Week (waarbij men een peeskamer reserveerden i.p.v. een tafel). Ook Theo Maassen kwam er weleens optreden, soms samen met zijn vrienden Jan Jaap v/d Wal en Javier Guzman.

Het originele La Bolleur gebouw bestaat inmiddels niet meer. Maar Stije, Zowie en Timon (Zowie en Timon zijn afgestudeerd) houden de naam toch levend. Met de enthousiaste hulp van een steeds groter groeiende ‘familie’ van vrienden maken ze de naam La Bolleur nu op een nieuwe manier berucht. Ze hebben met het La Bolleur concept bijvoorbeeld al op de Mode Fabriek in Amsterdam gestaan en ze zijn naar Milaan gegaan tijdens de Salone Di Mobile (grootste Design beurs op de wereld).

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven