Alle hiphop liefhebbers verzamelen!

En Check the Rhyme op 16 februari in de Effenaar

Tekst: Wanto van Renen ,

Het Check the Rhyme Festival brengt niemand minder dan Tha Alkaholiks, Jeru The Damaja, Paris, The Beatnuts en de Lords Of The Underground op hetzelfde podium. Zoals men wel eens in de volksmond zegt: deze shit is aan!

En Check the Rhyme op 16 februari in de Effenaar

Met deze belachelijke line-up staat dit festival garant voor vele 80's en 90's hiphop classics. Hele dikke kans dat "The Devil Made Me Do It", "Hip Hop Drunkies", "Tha Bitches”,  "You Can't Stop The Prophet", "Chief Rocka" en "Reign Of The Tec" door de speakers zullen blazen. Hard hard hard hard hard!

Ook zijn er twee Nederlandse artiesten aan de line-up toegevoegd. Sugacane en MOD the Black Marvel zullen een optreden verzorgen. De platen tussen de acts door worden tijdens deze unieke hiphop avond verzorgd door DJ TLM, Mass en DLP. Je kent ze wel.

We hebben in Eindhoven al vaker internationale hiphop grootheden mogen ontvangen. Ik noem o.a. een KRS-One, Guru, Mos Deff en Common in de Effenaar. Biz markie, Questlove, Tha Alkoholiks en Smiff & Wessun in Area-51. Ik herinner mij zelfs een ontzettend dik optreden van Pharoahe Monch in het Gaslab, waarbij het publiek een onvergetelijke indruk achter liet bij de artiest.

Maar het komt niet iedere week voor dat er in Eindhoven een hiphop avond van dit kaliber zal plaatsvinden. Beter ben je er bij. Als liefhebber van echte hiphop valt er zat te halen. Maak er een onvergetelijk hiphop festival van, zodat dit soort artiesten naar Eindhoven blijven komen. Knalheid verzekerd!

De artiesten:

 

Paris

Oscar Jackson, Jr. is beter bekend als Paris (ook bekend als P-Dog en The Black Panter of hiphop). Hij brak door in 1990 met zijn hitsingle en album “The Devil Made Me Do It”.

Met zijn vaak zeer politiek getinte en sociaal kritische teksten brengt hij zijn boodschap over naar de massa. Regelmatig veroorzaakt hij oproer met zijn radicale en controversiële manier van communiceren en de manier waarop hij zijn onderwerpen behandeld.

Jeru the Damaja

Kendrick Jeru Davis is beter bekend als Jeru the Damaja. Hij heeft uitgebreid samengewerkt met Guru en DJ Premier van Gang Starr, die hij al leerde kennen op de middelbare school.

In 1993 produceerd DJ Premier zijn eerste single “Come Clean” dat onmiddellijk een underground hit werd. Zijn eerste album uit 1994 heet The Sun Rises in the East en  geniet al lang de status van een hiphop classic. Het was dan ook het meest geprezen hiphop album van die tijd. Kenmerkend zijn de zeer bewuste teksten van Jeru en de producties van DJ Premier.

Jeru is betiteld als een van de 50 grootste Emcees in Kool Mo Dee’s boek “There Is a God On the Mic” dat werd gepubliceerd in 2004.

 

The Beatnuts

The Beatnuts waren ooit een trio totdat rapper Kool Fashion, nu bekend als Al’ Tariq, besloot solo te gaan. Nu bestaan The Beatnuts nog uit producers JuJu en Psycho Les.

The Beatnuts staan inmiddels te boek als volleerde producers met een intrigerend gevoel voor detail, maar ook voor de meer doorsnee club-vriendelijke feest muziek.

Tha Alkaholiks

Tha Alkoholiks, ook wel Tha Liks, staan bekend als een hiphop groep dat funky, uptempo hedonistisch getinte feest muziek met een hardcore hiphop randje brengt.

DJ en Producer E-Swift, en de komische rappers J-Ro en Tash kregen echte erkenning na hun succesvolle single “I Got It Bad Y’ALL”. Als support act van KRS-One, Ice Cube en Too Short deden ze ervaring op. Hun debuut album “21 & Over” komt uit in 1993.

In 1999 vormen ze de Likwit Crew samen met artiesten Xzibit, Defari, King Tee en Lootpack.

In 2004 kondigen ze aan dat het (in 2006 gelanceerde) album “Firewater” hun laatste album zal zijn. De drie leden zullen elk als solo artiest nieuwe uitdagingen aangaan. 

Lords of the Underground

Hun naam doet wellicht meteen denken aan gewelddadige gangsta rap, maar de Lords of the Underground schrijven sociaal bewuste lyrics bovenop harde beats.

MC Mr. Funke en MC DoItSll Dupre en DJ Lord Jazz zijn vooral bekend door hun singles “Funky Child”, “Chief Rocka” en “Tic Toc” dat alle drie excentrieke manifesto’s zijn. In de videoclip voor “Funky Child” loopt er eentje rond in een luier.

CHECK the RHYME Festival

Entreeprijs: 29,50 euro

Locatie: Kleine zaal Effenaar, Eindhoven

Aanvang: 19:30 uur

Zaal open: 19:00 uur