The Spades stoppen en touren nog een keer door Nederland

Denvis: “Ik wil het zelf in handen hebben”

Ron van der Sterren ,

Krezip maakte er een enorme perstour van, Tim van Di-rect gooide er een heuse persconferentie tegenaan om zijn vertrek aan te kondigen. Denvis van The Spades belt ons zoals gebruikelijk gewoon op: “He, we stoppen. Echt ja. Nee, ik loop je niet te fucken. Kom je naar onze laatste show? Ah?”

Denvis: “Ik wil het zelf in handen hebben”

Het stormt in Eindhoven. Na het eerder deze week verkondigde einde van Eindhoven als rockcity stoppen ook The Spades ermee. Alweer ja. Maar nu echt. Vanaf volgende week staat de grootste clubtournee die de Eindhovense rockband ooit heeft gedaan op stapel. Kortom, genoeg om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Maar ook om te stoppen, vindt Spades frontman Denvis: “Ik heb er altijd van gebaald dat mijn band door intern gezeik explodeerde. Ik wilde een tof einde. Deze blitzkrieg van 25 shows is dat.”

Op sommige dingen kun je altijd vertrouwen. Dat Denvis iets zegt en je je afvraagt of hij het serieus meent bijvoorbeeld. “Hoogtepunt?  Al die keren dat ik na een show door een horde groupies de douche ingetrokken werd…  en moest passen omdat ik zo dol op mijn vriendinnetje ben.” Nog steeds snapt hij het. Op echte rock’n’roll kun je de vinger niet leggen. Is hij gek, gevaarlijk, of toch een aardige gast?

Wat het ook is, na de reportage die de Nieuwe Revu maakte van de Franse Spades tour in 2003, was het rock’n’roll imago definitief bezegeld. Maar die reportage legde ook behoorlijk wat spanningen binnen de band bloot. Spanningen die een jaar later explodeerden tijdens een ruzie tussen Denvis en gitarist Tony Slug. Kort daarna spatte de band uiteen. Denvis: “Het plezier was aan het eind echt helemaal weg. Ik geloofde niet meer in de mensen met wie ik op het podium stond.”

In 2006 blies hij de band nieuw leven in met andere muzikanten. “Ik kon het niet verkroppen dat dit het laatste is wat men zou horen van mijn band.”  Vorig jaar brachten The Spades eindelijk een tweede album uit Above The Law, Below The Belt. Toch is daar nu het aanstaande einde. Denvis: “Ik wil het zelf in handen hebben. Nu is het tof. Maar eerlijk is eerlijk, we hebben sommige van die zalen al tien keer gezien. Ik wil mezelf niet over vijf jaar op het podium vinden en erachter komen dat het plezier weer weg is.”

En dan is Denvis toch gewoon bloedserieus: “Dit is het moment. De twee Amerikaanse tournees die we met de nieuwe bezetting hebben gedaan waren te gek. Een droom kwam uit toen ik met Jim Diamond (van The Dirtbombs) in de studio zat. En na de break up een album maken waarvan de pers zegt dat The Spades zichzelf opnieuw hebben uitgevonden, dat streelt toch wel.”

Wie denkt na 31 juli verlost te zijn van Denvis, heeft pech. In 2008 maakte hij zijn eerste soloplaat als Denvis & the Real Deal. Binnenkort komt er een dubbelalbum aan onder dezelfde naam. Of zoals hij het zelf zegt: “Ik zeg The Spades vaarwel, niet de rock’n’roll.” En dan is hij weer terug, de grote geinbeer met de zachte g: “En als jullie nu met zijn allen een leuk bedragje bij elkaar schrapen, wil ik ook best weer opdraven hoor.”

De eerste show van de afscheidstournee is op 17 april in De Effenaar. The Spades eindigen ook in Eindhoven, op de plek waar het allemaal begon: Dynamo, op 31 juli. De complete tour vind je op de Myspavan Myspace van The Spades.