Eerste EP Spittzuiver een feit Eerste EP Spittzuiver een feit

Releaseparty Poast in Area 51

, Tekst & Foto's: Wesley de Groot

Eerste EP Spittzuiver een feit

Releaseparty Poast in Area 51

Tekst & Foto's: Wesley de Groot ,

Area 51 is een enorm skatepark in de oude Philipsfabriek te Eindhoven. Afgelopen zaterdag, echter, was het geen skatepark maar een podium. Het nieuwe, Almeerse hiphoplabel Spittzuiver bracht zijn eerste EP uit. Een gelegenheid die bijzonder genoeg is voor 3voor12/Flevoland om mee te reizen naar het Zuiden. Lees hier het verslag!

Releaseparty Poast in Area 51

Afgelopen zaterdag was het in Area 51 dubbel feest. Het nieuwe Almeerse hiphoplabel Spittzuiver bracht zijn eerste EP (Spiegelbeeldspraak) uit. Van rapper Poast welteverstaan, twaalf tracks vol gevloeid. “Ik heb er echt veel zin in!” meldde Poast aan iedereen die het horen wilde. Zelf vloog hij op en neer om alles in goede banen te leiden. Poast en Spittzuiver werden zwaar vertegenwoordigd door Geintje (Nijmegen), Geckus (Den bosch), KSK (Hilversum), DRT met Bolle en Kleine- D (Almere) en Stripe (Den Bosch).

Backstage was er een ruimte ingericht die vooral deed denken aan een schrale studentenkamer of een gebruikershol. Er stonden een paar oude banken en een hitsige koelkast – aan het ongekoelde bier viel dus weinig lauws te beleven. Om de ruimte sfeervoller te maken werd er een dikke stift tevoorschijn getoverd. Al snel stonden de muren en glazen vol met namen van de aanwezige gekken en dwazen. Later zouden die namen hun woorden vanaf het podium spugen: hard en zuiver. De toon werd gezet. Binnen de scene moet je jezelf vertegenwoordigen om gehoord te worden.

En Spittzuiver werd vertegenwoordigd: met zes keiharde hiphopacts was het programma gevuld. Maar om gehoord te worden zijn oren nodig waarin de woorden ten gehore kan worden gelegd. Er waren dus genoeg ‘spitters’ maar het tekort aan oren was schreeuwend.
De avond vullen is één, een zaal iets anders.

Naarmate de avond vorderde viel op dat de afwezigheid van het publiek niets te maken had met de kwaliteit van de line-up. De acts waren stuk voor stuk goed. Dat iedereen liever voor een volle zaal staat, nam niet weg dat toch alles gegeven en geprobeerd werd om het feestje te laten slagen. Vooral KSK en Poast en Shine grepen de gelegenheid aan om niet onopgemerkt te blijven.

KSK staat bekend om eerlijke hiphop. Geen opgepoetste beats, geen gepolijste woorden, maar ongekunstelde recht-in-je-smoel-rap met harde, rauwe beats. Muziek, kortom, die lang in de bovenkamer doordreunt. Dat het daarboven blijft hangen komt goed uit: de teksten zijn doordacht, creatief en diepzinnig. Voer om nog eens over na te denken. In ieder geval een act die je gezien moet hebben.

Uiteraard was dit het feestje van Poast, vanwege Spiegelbeeldspraak (de EP). Vooral de tracks Spiegelbeeldspraak en Ik haat je treffen doel. Poast vertelt in Spiegelbeeldspraak waar hij vandaan komt en hoe lang de weg was die overbrugd moest worden om te komen waar hij nu is. Een indrukwekkend verhaal waarin hij ook vertelt over zijn leven als dakloze, reizend van slaapplek naar slaapplek. In de track Ik haat je verhaalt de rapper over hoe hij als klein jongetje thuis kwam terwijl zijn vader ladderzat op de bank zat en het leven vanaf dat punt bergafwaarts ging. Tijdens het optreden was de woede hier en daar ook groter dan de longinhoud of ademvoorraad. Een hard en fel optreden met Poast als verhalenverteller.

Spittzuiver staat als label nog in de kinderschoenen, maar heeft nu al veel getalenteerde en gedreven hiphopartiesten onder de gelederen. Wie weet wat we nog van het label gaan horen. Vorderingen zijn op hun site te vinden, evenals artiesteninformatie, een agenda en een aantal gratis tracks. Voor de echte Nederhopper duidelijk een bezoekje waard.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven