Platenzaak Bullit verdwijnt uit centrum Eindhoven Platenzaak Bullit verdwijnt uit centrum Eindhoven

Eigenaar gooit handdoek, medewerker zet winkel voort op andere locatie

Platenzaak Bullit verdwijnt uit centrum Eindhoven

Eigenaar gooit handdoek, medewerker zet winkel voort op andere locatie

De alternative platenzaak Bullit verdwijnt per 1 mei uit de Eindhovense binnenstad. De nieuwe eigenaar van het pand wil de huur verhogen, voor Bullit-eigenaar Robert van der Breggen aanleiding om na dertig jaar de handdoek in de ring te gooien. "Fanatieke muziekliefhebbers komen nog steeds in platenwinkels, maar het zijn er te weinig voor ons om een bedrijf te runnen."

Eigenaar gooit handdoek, medewerker zet winkel voort op andere locatie

De alternative platenzaak Bullit verdwijnt per 1 mei uit de Eindhovense binnenstad. De nieuwe eigenaar van het pand wil de huur verhogen, voor Bullit-eigenaar Robert van der Breggen aanleiding om na dertig jaar de handdoek in de ring te gooien. Bullit-Medewerker Rob Geerings zet de winkel wel voort op een andere locatie, buiten het centrum. “Business is booming, behalve in de muziekindustrie”, zegt Van der Breggen gelaten. “Kleding- en schoenenwinkels kunnen die hoge huren wel betalen. Ik heb geen zin om in een achterafstraatje te wachten tot er mensen naar mijn winkel komen.”
De flinke huurverhoging is de concrete aanleiding voor Van der Breggen’s beslissing, maar het is zeker niet de enige reden. “Het loopt al jaren terug. Ook in de eerste maanden van dit jaar hebben we weer 10% minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Vroeger gingen mensen nog naar de platenzaak om over nieuwe muziek te praten, maar dat is voorbij”, zegt hij. “Nu luisteren mensen op hun computer en klikken ze door naar een internetwinkel. Door de lage dollar kan ik daar niet tegenop, ook omdat de Europese Unie heeft besloten dat je geen producten mag importeren uit Amerika als ze ook in Europa beschikbaar zijn.” Ook in Nederland is de concurrentie moordend: “Media Markt krijgt titels van 6 euro waar ik 9 euro voor betaal. Ik ben met muziek bezig, voor hen zijn het niet meer dan lokkertjes.”

Het aanbod aan alternatieve platenzaken dunt langzaam uit. Niet raar, vindt Van der Breggen. “Er is een tijd geweest dat het heel goed ging met de platenzaak in Nederland. Op een gegeven moment had je een trancewinkel, een drum ’n basswinkel, noem maar op. Als je dat vergelijkt: in de binnenstad van Eindhoven zijn vier plekken waar je boeken kunt kopen en een stuk of veertien muziekverkooppunten. Fanatieke muziekliefhebbers komen nog steeds in platenwinkels, maar het zijn er te weinig voor ons om een bedrijf te runnen.”

Collega Rob Geerings zet zoals gezegd Bullit voort. Van de 200 m2 nu gaat de winkel terug naar 100 m2. In het nieuwe pand aan de Tongelresestraat werkt Geerings samen met gitaarwinkel We-Music en metalwinkel Metalzone. “Ik heb nog vertrouwen dat ik het een aardig tijdje uit kan zingen”, zegt Geerings. “De groep klanten wordt wel kleiner, maar ik denk wel dat er genoeg overblijven om er een boterham van te kunnen beleggen. Er is in Eindhoven geen andere popspeciaalzaak. Bovendien: mijn hart ligt bij de popmuziek. Ik wil het gewoon verspreiden.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven