Kempi is de Messias van de straat

“Je kindjes gaan dingen meezingen die ze helemaal niet horen mee te zingen”

Twee jaar terug zag zijn toekomst er vrij hopeloos uit, maar met het succes van zijn mixtapes en met het langverwachte debuutalbum in de pijplijn heeft Kempi er vertrouwen in. “Ik moet eerlijk toegeven: op dit moment is mijn leven goed.”

“Je kindjes gaan dingen meezingen die ze helemaal niet horen mee te zingen”

“Ik probeer jongeren te helpen van de straat af te gaan. Pak een pen, nak een beat, doe dj, doe whatever. Als wij het flikken, dan moeten jullie het ook proberen.” Geloof het of niet, deze woorden komen uit de mond van Kempi, de meest veelbesproken rapper van de laatste twee jaar. De Eindhovenaar komt al op jonge leeftijd terecht in een spiraal van straatcriminaliteit en rapt daarover op zijn populaire mixtapes, die gretig aftrek vinden op het net. De rapper heeft talent, ziet ook Kees de Koning, maar zijn maatschappelijke carrière ziet er niet rooskleurig uit. Kempi tekent zijn contract met Top-Notch twee jaar geleden achter de tralies, in afwachting van weer een rechtszaak. “Ik heb een groot strafblad en zal nooit meer een verklaring van goed gedrag kunnen krijgen”, zegt hij zelf in een interview op Statemagazine. “Ik heb geen diploma's. Dus wat blijft er over voor mij? Het laagste van het laagste.”

Begin 2008 komt Kempi terug op die uitspraak. “Ik moet eerlijk toegeven: op dit moment is mijn leven goed”, zegt hij, leunend tegen het aanrecht in ‘zijn’ huisje in Eindhoven. “Ik heb mijn eigen huis, mijn kindje. It’s all goodie for me.” Een half jaar geleden werd hij vader van een gezonde zoon, op kerstavond van een nieuwe mixtape. De derde alweer. Een vierde zal naar alle waarschijnlijkheid nog volgen, voorafgaand aan het langverwachte debuutalbum De Zoon, dat later dit jaar moet verschijnen. Hoewel het album bijna af is, blijft Kempi graag vaag over de plaat. “Hoe jiggy en commercieel het ook gaat klinken, het album gaat hard zijn”, belooft hij. “Je kindjes gaan dingen meezingen die ze eigenlijk helemaal niet horen mee te zingen. Echte statements, levensverhalen. Je zult zien: er is sinds de tijd van de bijbel niets veranderd. Het enige verschil is dat we nu auto’s hebben.”

Hoe goed Kempi tot de release het rechte pad zal kunnen houden is natuurlijk de vraag, maar de tekenen zijn goed. Zijn verantwoordelijkheidsgevoel zou ervoor moeten zorgen dat hij zich wel drie keer bedenkt als hij geprovoceerd wordt. “Ik ben totaal niet bang voor mensen, maar ik ben bang dat ik er voor bepaalde mensen niet kan zijn”, zegt hij. “Mensen rekenen op mij. Ik ben een van bron van inspiratie, bron van inkomen, van vaderschap, van broederschap. Mijn mensen hebben mij nodig zoals ik hen nodig heb.” Met zijn eigen project Sterrenlaan Entertainment hoopt Kempi andere jongeren een kans te geven. Op korte termijn zal het bedrijf mixtapes uitbrengen van onder meer Kempi’s broertje Klemma en van Cocoras, een vriend van Kempi die op dit moment nog vast zit. “Ik zeg niet dat ik de nieuwe Kees de Koning ben of de nieuwe Messias, maar ik wil wel mensen helpen.”

Nou ja, niet de nieuwe Messias, de titel van zijn album verwijst wel degelijk naar de Zoon met de hoofdletter: de zoon van God. “Waarom denk ik dat ik De Zoon ben? Omdat ik voor de straat heb gerapt en de straat nu van mij walgt. Jezus kwam op zijn fokking ezel en zei tegen de joden: we gaan die kant op. De joden gooiden stenen naar hem. Natuurlijk is die vergelijking een beetje hoogmoedig, maar het is een verhaal. Ik ben een rapper. Een beetje ‘brag and boast’ hoort erbij. Het verhaal van haat en verraad past bij mij.” Met haat en verraad doelt Kempi vooral op zijn eigen crew Bloedserieus, die hem op zijn tweede mixtape nog bijstond, maar hem inmiddels tekstueel een mes in de rug heeft gestoken. “Judas en Jezus is als Bloedserieus en Kempi. Bloedserieus had 100.000 downloads in drie weken tijd. Dat was mijn shit, mijn gedachten, mijn naam van de click, mijn fokking refreintje. Nu ze mij niet meer willen is het ook op.”

Kempi’s carrière mag dan de goede kant op gaan, er is ook kritiek. Zo verweet collega-rapper Appa hem onlangs kinderen te verleiden drugs te verkopen op straat. Kempi heeft weinig begrip voor dat verwijt. “Ik zeg niet dat ik het beste voorbeeld ben”, zegt hij. “Maar wie is Appa om dat over mij te zeggen als hij zelf met een slagersmes loopt te sjantelanten in een video. Dat stimuleert ook geen jongeren om iets goeds te doen. Als ik tegen iemand zeg ‘verkoop coke’, dan heb ik het over iemand die toch al geen kanker heeft. Wat ik probeer te zeggen: als je toch coke verkoopt, verkoop hem dan op een goede manier. Als je beter kan, natuurlijk, doe iets anders.”

Ook de kritiek op zijn labelbaas Kees de Koning wuift hij weg. Volgens sommigen zou De Koning het criminele imago uitbuiten. “De media buiten mij meer uit dan Kees zelf. Zelfs RTL Boulevard heeft hogere kijkcijfers door mij. Bij Juize FM profiteren ze ervan als er weer ophef is. Als ik met een alarmpistool zwaai kunnen de fans weer massaal reageren. Hoe je het ook keert of draait: ik breng money in de la. Een platenmaatschappij wil platen verkopen. Wat doe ik? Ik verkoop platen. Don’t blame me man!”

Kempi's Mixtape 3.1 is gratis te downloaden op www.tiskempi.nl en is tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.