"Aux Raus-frontman lokte aanvaring met security zelf uit" "Aux Raus-frontman lokte aanvaring met security zelf uit"

Welles-nietes spelletje tussen beveiligingsbedrijf en Bastiaan Bosma

"Aux Raus-frontman lokte aanvaring met security zelf uit"

Welles-nietes spelletje tussen beveiligingsbedrijf en Bastiaan Bosma

Ja, Bastiaan Bosma is afgelopen weekend door de security verwijderd van het Eindhovense Virus Festival. Maar het Brabantse beveiligingsbedrijf Van Dijk heeft naar eigen zeggen geen klappen uitgedeeld. "Die jongen heeft z'n verhaal flink overdreven." Het Virus Festival zoekt tot op de bodem uit wat er precies is gebeurd.

Welles-nietes spelletje tussen beveiligingsbedrijf en Bastiaan Bosma

Is de beveiliging van het Eindhovense Virus Festival haar boekje te buiten gegaan bij het afvoeren van Aux Raus-zanger Bastiaan Bosma? Het welles nietes-spelletje is begonnen. Bosma houdt vol dat hij tijdens de Aux Raus-show op het festival door vijf man security hardhandig van het festival werd verwijderd na eerder van het podium te zijn getrokken. Daarbij zouden de medewerkers hem hebben geslagen, gestompt en uitgescholden.

“Die jongen heeft zijn verhaal zwaar overdreven”, zegt hoofd security Van Dijk van het Brabantse beveiligingsbedrijf Van Dijk Services. Hij stond tijdens het optreden van Aux Raus voor het podium en was een van de beveiligers die Bosma na afloop van de show van het terrein verwijderde. “Bovendien heeft de zanger alles zelf uitgelokt door zich ernstig te misdragen. Hij sprong op de PA Box, waarna we eerst meerdere malen seinden dat hij eraf moest gaan. Hij reageerde er op door steeds zijn middelvinger op te steken en door de microfoon iets naar het publiek te roepen over ‘die homo’s met van die oortjes in.”

Kort daarna werd Bosma inderdaad van het podium getrokken. Van Dijk: “Hij stribbelde wel tegen, maar zo hardhandig ging het niet. Terug op het podium sprong hij gewoon weer op de PA box en stak zijn middelvinger weer op.” Van Dijk heeft nog nooit een artiest afgevoerd, maar wat hem betreft was de situatie er dit keer zeker naar. “Ik zit al 20 jaar in het vak, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wij hebben niet gescholden, na afloop werden we zelf voor rotte vis uitgemaakt. We hebben hem met z’n tweeën, waaronder ikzelf, naar buiten gebracht. Er is beslist niet gestompt of geslagen. Die verhalen over een wurggreep of dat hij als een crimineel is ingerekend, allemaal onzin.”

De Aux Raus-frontman zelf blijft bij zijn beschuldigingen. “Ik heb toch echt stompen gevoeld. Maar ik zat middenin de show, dus ik heb niet goed kunnen zien wat er gebeurde. Ik ben zelf ook geen engeltje en heb ze uitgescholden ja, maar als beveiliging moet je je gewoon niet laten provoceren en met je handen van de artiest afblijven. De organisatie weet van tevoren hoe het er bij ons aan toe gaat. De security had voor de veiligheid beter de PA box vast kunnen houden in plaats van aan mijn microfoonsnoer te trekken. Ik spring er meestal toch na dertig seconden weer af, ik sta er geen half uur.”

Dat je bij Aux Raux van tevoren wilde capriolen kunt verwachten, doet er wat Van Dijk betreft niet toe. “Van de organisatie hadden we duidelijke instructies gekregen. Het gaat om gehuurde, dure apparatuur en ik vind het niet meer dan normaal dat een organisatie daar zuinig op is. Hij is daarbij afgevoerd, omdat hij ons persoonlijk schoffeerde en maar bleef provoceren. Niet vanwege zijn act.” De Aux Raus-voorman heeft volgens Van Dijk al een beruchte naam opgebouwd bij andere security-bedrijven. “Ik heb van enkele collega’s begrepen dat hij wel vaker zo tekeer gaat.” Van Dijk verwacht geen excuses van Bosma. “Maar het mag natuurlijk wel, ik zou ze ook accepteren. En ik wil er graag nog eens met hem over praten.” Dat vindt Bosma zelf niet nodig: “Voor mij is de kous nu wel af.”

Intussen zoekt het Virus Festival uit wat zich nu daadwerkelijk heeft afgespeeld tussen de beveiliging en Aux Raus. De beveiliging heeft op het festival in ieder geval opdracht gekregen wie dan ook te verwijderen bij ongeregeldheden. “We hebben inmiddels van verschillende medewerkers en bezoekers begrepen dat er geen geweld is gebruikt”, zegt woordvoerster Lotte Smits. Ondanks de heisa is het niet ondenkbaar dat Aux Raus nog eens geboekt wordt door Virus. Smits: “Ik heb begrepen dat het verder een goede show was, dus waarom niet?”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven