De Effenaar mag bouwen, maar is nog lang niet uit de problemen De Effenaar mag bouwen, maar is nog lang niet uit de problemen

Oplossing voor achttien verdwijnende ID-banen ver weg

De Effenaar mag bouwen, maar is nog lang niet uit de problemen

Oplossing voor achttien verdwijnende ID-banen ver weg

De kogel is door de kerk voor De Effenaar. Alweer. Directrice Marijke Appelboom zal maandag de nieuwbouw van het Eindhovense poppodium Effenaar aanbesteden. Daarmee is er ook voor de gemeente, die in de afgelopen twee jaar twee keer terug kwam op haar beslissing, geen weg meer terug.

Oplossing voor achttien verdwijnende ID-banen ver weg

Poppodium De Effenaar zal maandag de nieuwbouw van haar zaal aanbesteden aan de gekozen aannemers. Daarna is er geen weg meer terug: met de aanbesteding verbindt ook de gemeente zich financieel aan afspraken die te duur zijn om te ontbinden. De verschillende fracties besloten donderdagmiddag dat ze De Effenaar niet konden dwingen mee te werken aan het onlangs gelanceerde plan van wethouder Schreurs. Die stelde begin maart voor om de geplande nieuwbouw van De Effenaar af te blazen en een Muziekfabriek te vestigen in oude fabriekspanden van Philips op het industrieterrein Strijp S. Daarmee lijkt een voorlopig einde te komen aan de onzekerheid over het nieuw te bouwen pand voor De Effenaar. Directrice Marijke Appelboom forceerde de beslissing van fractievoorzitters door officieel te verklaren niet mee te willen werken aan het plan van de wethouder. Daarmee werd een allerlaatste overleg overbodig. Toch is de lucht voor De Effenaar nog lang niet opgeklaard. Want ook als de nieuwe Effenaar volgens planning eind 2005 aan de Dommelstraat is verrezen, blijft het probleem bestaan dat de zaal achttien ID-ers in dienst heeft. Deze gesubsidieerde banen gaan verdwijnen. De gemeente Eindhoven heeft al besloten een aantal van deze functies om te zetten in reguliere arbeidsplaatsen en ook voor de kosten hiervan op te draaien. Welke dat zijn, is echter nog niet bekend. Appelboom vertelde eerder tegenover 3VOOR12 dat de ID-ers “in principe wel een probleem zijn.” Ze hoopt dat de gemeente haar in deze zal redden. In het Eindhovens Dagblad sprak ze deze week de verwachting uit dat de gemeenteraad de helft van haar ID-ers wil behouden. Maar het College van B&W schetst een heel ander beeld. Wethouder Schreurs liet al weten dat zij er niks voor voelt om De Effenaar op dit vlak uit de brand te helpen. Ze schetste het heel duidelijk toen ze deze week zei dat wat haar betreft geen enkele ID-baan bij De Effenaar omgezet zal worden. De strijd om deze ID-banen is nog niet gestreden. En na het debacle van het college van B&W is het niet ondenkbaar dat de wethouder op dit vlak iets zal moeten toegeven. Aan de andere kant kwam juist vandaag het bericht van de regering dat na nieuwe tegenvallers nu de gemeenten aan zet zijn bij de bezuinigingen. Het is daarom zeer de vraag of een gemeenteraad de geluidstechnicus van De Effenaar verkiest boven een peuterleidster of een zorgverlener als het erop aankomt.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven