Inmiddels is de nieuwe single ‘Honestly’ van de band Seb Zukini al een tijdje uit. Het is de eerste single van de nieuwe EP die dit jaar nog verschijnt. Tijdens Bevrijdingsdag trad de band op in Assen. Na een vlammend optreden spraken wij zanger Sebastiaan Kusters en gitarist Martin van Loon in Beachclub Zand Erover aan de Baggelhuizerplas. Zij vertelden van alles over de nieuwe EP, maar ook over ‘Honestly’.

“Het is best wel een serieus liedje”, aldus Sebastiaan. “Het nummer leunt op een soort van tweestrijd, binnen iemand zelf. Dat een deel van jezelf ambitieloos is en geen perspectief ziet, en een ander deel juist op zoek is naar perspectief en houvast. Ik denk dat er andere mensen zijn die dit gevoel herkennen.”

Sebastiaan geeft aan dat hij het lastig vindt om diep op het nummer in te gaan. "Ik laat het ook een beetje vrij aan iedereen om zelf in te vullen waar het over gaat. Ik wil niet te veel de zielepiet uithangen, en ik denk dat het zoeken naar perspectief bij veel aspecten in het leven terugkomt, en dit voor andere mensen ook herkenbaar is.”

Overigens is dit ook de eerste track die Sebastiaan en Herman samen vanaf de grond af aan geschreven hebben.“Als in dat we samen zijn gaan zitten, en samen het refrein als eerste concept geschreven hebben, terwijl we tot dusver vaak elkaars concepten aanhoren en ideeën uitwisselen.” De rest van de band is in vergelijking met de eerste EP ook eerder in het songwriting proces aangehaakt. Samen is er gewerkt aan de vorm en invulling van de songs, voortbordurend op de basis van Herman en Sebastiaan. Twee jaar geleden begonnen ze te schrijven. Na de release van de eerste EP ging Seb Zukini meer optreden en vroegen ze zich af wat ze als band precies wilden doen. Ze hebben de tijd genomen voor de nieuwe EP en op het moment van het interview zijn ze nog drie tracks aan het mixen. ‘Honestly’ komt dus ook op die EP te staan.

Release van de EP

Rond oktober willen ze de EP uitbrengen. Daar staan vijf nummers op. “We zijn op dit moment nog op zoek naar een datum voor ons releasefeestje. Daarom houden we het nu nog even rond september/oktober.” De band is nu nog in overleg met o.a. Simplon over het hoe en wat qua releaseparty. “Waarschijnlijk wordt het Simplon. Dat hebben we de vorige keer ook gedaan. Dat was heel tof en de zaal zat toen ook lekker vol.” “De afterparty is bij mij thuis”, lacht Martin.

De naam van de EP is ook nog onbekend. Sebastiaan geeft aan dat wel al wat voorzetjes richting te band te hebben gegeven, maar is deze inmiddels ook weer vergeten zegt hij lachend. ‘Honestly’ is in ieder geval het minst harde nummer van de plaat. De andere nummers zijn dan weer wat meer rock & roll. “De EP is een stukje harder dan de eerste. Qua sound, maar ook qua mix door producer Guido Aalbers”, aldus Martin.

 

Guido Aalbers

Drummer Robert-Jan heeft met zijn vorige band, Audio Adam, meerdere albums opgenomen in de studio van Guido Aalbers. “Hij had al een connectie met hem en Guido had de vorige EP van ons al gemasterd. Dus we kenden hem al wel een beetje.” Ook bekeek de band het portfolio van Guido. Daar zaten bands tussen die veel groter zijn dan Seb Zukini, én ook bands die de bandleden vet vinden. “Toen dachten we, laten we het gewoon doen.”

De samenwerking met Guido is de band goed bevallen. “Hij heeft toffe mixes gemaakt en we hebben als band veel van hem geleerd. Hoe je aan je sound werkt als band bijvoorbeeld.”

Najaarstour 
We werken dit jaar voor het eerst samen met een boeker. Dus daar zijn we ook wel mee bezig.” Sebastiaan heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat het qua shows goed gaat komen.

De focus ligt meer op het najaar benadrukt Martin. “Als we de EP hebben uitgebracht.” In het najaar wil de band wel een kleine tour​​​​​​​ organiseren. “Misschien ook wel buiten de regio.”

Houd vooral de website en de socials van Seb Zukini in de gaten voor meer informatie over de nieuwe EP, een eventuele tour in het najaar en de releaseshow.