Inmiddels is de nieuwe lichting al een tijdje bezig met het talentontwikkelingstraject Drentsch Peil XL. Ook de band Moonlighter uit Borger doet mee. We spraken met Eimar (gitarist en zang), Tom (drums), Maurice (basgitarist) en Maarten (gitarist) over het traject.

In 2019 is de band Moonlighter ontstaan. De jongens maken rockmuziek, met een licht bluestintje en wat psychedelica ertussendoor. “We doen ons eigen ding, maar zijn wel geïnspireerd door Jimmy Hendrix, The Doors, ZZ Top en ook wel door DeWolff en The Grand East.” Terwijl de band bezig was met repeteren, klopte corona op de deur. Iedereen weet het vast nog wel. De hele wereld lag stil. “We hebben in die periode geen optredens gehad, maar we gingen wel regelmatig repeteren. Het liefst één keer per week.”

Ontwikkeling
De jongens besloten mee te doen aan Drentsch Peil omdat er nog genoeg punten waren waarop de band zich kon ontwikkelen. “We hebben wel een paar punten waarvan we denken dat kan beter.” Dat zijn onder andere de presentatie op het podium en de band wil groeien zodat ze meer kunnen optreden in de regio. “Contacten leggen is ook erg belangrijk.”

Niet dat de band geen optredens doet. Ze hebben al op een aantal mooie plekken mogen spelen en er staat ook nog het één en ander op de planning. Zo staan de heren op het Pagefestival in Stadskanaal (zaterdagavond 22 juni) en op Sweelpop in Zweeloo (vrijdag 30 augustus).

Pablo van de Poel

Even terug naar Drentsch Peil XL. De heren hebben inmiddels het eerste optreden (de Baseline) erop zitten. Ook hebben ze de groep ontmoet en wat informatie gekregen over het traject zelf. Op een gegeven moment mogen ze zelf een coach uitkiezen en daar heeft de band al wel over nagedacht. “We willen wel graag iemand uit de regio die een beetje ons soort muziek maakt. Of Pablo van de Poel van DeWolff. Maar misschien is hij wat te hoog gegrepen.”

De band verwacht te groeien door de deelname aan Drentsch Peil en ze hopen verschillende adviezen te krijgen. “Het lijkt ons ook wel leuk om met andere bands samen te spelen. We hebben weinig ervaring om met andere muzikanten te spelen en Drentsch Peil biedt die mogelijkheid wel.” De band weet al wel dat ze dit gaan doen tijdens een ‘Writer record’. “Dan worden we ingedeeld met andere muzikanten die meedoen. Dan gaan we een nummer schrijven, deze ook opnemen en er komt vervolgens ook nog een videoclip van.”

Waar zien de heren zichzelf over een jaar als het traject is afgerond? “We hopen toch wel dat we dan op veel mooie plekken mogen spelen. Dat we een goede show neerzetten en daarbij ook het publiek meekrijgen en ze kunnen raken met de boodschap die wij willen uitdragen.” Eerst Nederland veroveren en daarna pas toeren door Europa. “Laten we wel realistisch blijven.”

Singles

Wat sowieso al werkelijkheid wordt is uitbrengen van muziek. “De eerste single Morninglight wordt 21 juni uitgebracht. Daarna gaan nog twee singles releasen en dan eind van het jaar de studio in voor een EP.”  Morninglight is één van de eerste nummers die de band samen heeft geschreven. “Door de jaren heen heeft het nummer wel wat meer body gekregen.” Het nummer begint rockachtig, maar het laatste deel is een stuk psychedelischer en hard. Morninglight is uit het traject Popsport ontstaan. Daar deed de band in 2021 aan mee. “We moesten nummer schrijven om zo een eigen set te kunnen spelen. Zo is Morninglight ontstaan.” De band speelt het nummer altijd als laatste tijdens optreden. “De meeste mensen beginnen op dit nummer te dansen. Het valt vaak wel in de smaak.”

De band hoopt aan het einde van dit jaar nog drie nummers op te nemen. Uiteindelijk zou er dan een EP uitgebracht kunnen worden. “Maar de huidige nummers willen we eerst als singles uitbrengen, want dan zijn wij ook vindbaar op het internet.” Bij het laatste nummer dat de heren uitbrengen komt er wel een video online.

Eurosonic Noorderslag
Spelen tijdens Eurosonic Noorderslag is ook wel een droom van de mannen. “We hebben een toffe act van drie kwartier met originele eigen nummers. Hoe meer publiek, hoe beter.”

Wil je de heren zien spelen? Op zaterdagavond 22 juni om 20.00 uur spelen ze op het Pagefestival in Stadskanaal en op vrijdag 30 augustus op Sweelpop in Zweeloo.