Een nieuwe lichting artiesten staat te trappelen om mee te doen aan Hit the North 2024, maar laten we vooral de groep van 2023 niet vergeten. Zij mogen het traject officieel afsluiten met een optreden tijdens Eurosonic Noorderslag. Eén van hen is zangeres Lisa Ploeger. We spraken haar een jaar geleden ook al over haar verwachtingen, maar hoe heeft ze het traject ervaren? Onder het genot van een kop thee spraken we elkaar in het centrum van Assen.

“Er is heel veel gebeurd in dit jaar”, lacht Lisa. Vorig jaar vertelde ze al dat ze de bassist van Waylon, Ivo Severijns, als haar coach zag voor het traject. “Hij had eerder de coaching gedaan voor Isa Zwart en Traversus. Daar had ik hele goede verhalen over gehoord.” Coaches krijgen namelijk vier uur per maand om de deelnemers te coachen, maar Ivo deed ook veel buiten die vier uur. “Ik heb hem als coach gekregen en ik heb met Ivo heel veel gezeten aan mijn muziek.”

Nieuwe band
Een kleine verandering is weliswaar de band van Lisa. “De band was nog niet helemaal wat ik zocht. Qua genre niet, en het klonk live net allemaal iets rauwer dan dat ik wilde.” Lisa ging op zoek naar andere mensen en de hele oude band is weg. “Dat was wel een heftig jaar op dat gebied. Het was heel veel zoeken naar mensen die er wel bij pasten.” Ivo heeft op het gebied van de band ook heel veel coaching gegeven. “Hij is meegegaan naar de repetities om te kijken naar wat er beter kan. Per persoon kijken naar hoe het liedje het beste neergezet kan worden.” Ook heeft Ivo meegeholpen met het arrangeren van de tweede EP van Lisa. “Hij helpt nu ook bij het masterproces, bij de productie en  bij de mix.”

Even terug naar de band, want wie spelen er nu allemaal met Lisa op het podium en straks tijdens Eurosonic Noorderslag? “Dat zijn drummer Daniel de Jong (ook bekend van de Groningse band Swinder), gitarist Kevin Platje, bassist Mart Jonker en Heta Salkolahti speelt viool en piano.”

Optredens tijdens Eurosonic Noorderslag
Met de band is ze tijdens Eurosonic Noorderslag te zien in de Social Hub op woensdag 17 januari van 21.30 tot 22.00 uur. Solo is ze te horen tijdens OOG op ESNS op donderdag 18 januari van 21.00 tot 22.00 uur. (Dit is echter een besloten locatie, maar er worden uiteraard opnames gemaakt van het optreden.) “Ik speel dan wel nieuwe liedjes, dus dat is wel heel tof.”

Voor de rest van het jaar staan wel wat optreden gepland, zoals de Eurosonic Preview bij Podium34 op zaterdag 13 januari. “De andere twee optredens zijn nog niet aangekondigd, dus daar mag ik nog niets over zeggen.”

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

EP

Naast de optredens brengt Lisa ook nog een EP uit met zes liedjes erop. “De eerste single komt op 5 januari uit. Deze heb ik opgenomen in de studio met onder andere mijn coach en producer Rowdy Prins.” De drummer is overigens Bram Hakkens. “Hij speelt nu bij Krezip, omdat hun eigen drummer even bij U2 ging spelen”, lacht Lisa.

I Blame Myself
De single die op 5 januari verschijnt heet ‘I Blame Myself’. “Het gaat over dat je teveel hooi op je vork neemt en dat je je dan uiteindelijk realiseert dat je een beetje overwerkt bent. Dat je daarna echt je rust moet pakken.” Voor Lisa behoorlijk herkenbaar, want ze kan heel moeilijk stil zitten. “Altijd als ik op de bank zit kan ik ook wat anders gaan doen, ook al is het maar stofzuigen.” Lisa wil dan ook het aankomende jaar meer genieten en niet alleen maar met werk bezig zijn. “Natuurlijk hoort werken er wel gewoon bij, maar je moet ook je momenten pakken om even te relaxen.”

Alle liedjes die op de EP staan heeft Lisa over een lange periode geschreven. De nummers zijn op momenten geschreven waarop Lisa dacht ‘ja, dit voel ik wel.’ Net zoals haar eerste EP is ook deze autobiografisch. “Deze nieuwe EP is iets persoonlijker, met meer persoonlijke verhalen. Maar daarnaast ook herkenbare verhalen voor andere mensen.”

De EP komt rond de zomer van 2024 uit. Lisa wil vooraf drie singles releasen en de andere drie nummers krijgt men te horen als de EP uitkomt. Als Lisa niet had meegedaan aan Hit the North was er waarschijnlijk ook wel een EP gekomen, maar niet op de manier waarop deze nu is opgenomen. “De EP is opgenomen bij de RockTown studios in Rotterdam onder leiding van Ocki Klootwijk (bekend van Anouk en de Golden Earring). Ivo had met hem goed contact, dus dan kom je toch sneller binnen.”

Lisa Ploeger - Don't Let Me Drown

Tips voor de nieuwe artiesten

Lisa heeft ook nog tips voor de nieuwe lichting die dit jaar gaan beginnen aan Hit the North. “Ga mensen vragen wie hun coach was. En vraag dan ook naar de voordelen en eventuele nadelen.” Lisa heeft daar met Traversus en Isa over gepraat en daardoor kwam ze erachter dat Ivo écht haar coach was. “Het zou natuurlijk jammer zijn als je geen goede klik hebt met je coach. Je kan namelijk zoveel mogelijk uit het traject halen als dat je zelf wil.”

Verder geeft Lisa nog de tip om naar zoveel mogelijk activiteiten van Hit the North. “Het is de bedoeling dat je overal aanwezig bent. Soms heb je er workshops tussen zitten waarvan je denkt ‘is dit wel relevant voor mij?’, maar het is heel leuk om het allemaal mee te maken. En het is goed voor je netwerk en je leert er een heleboel van. Als je goed meedoet, dan kan je heel veel uit dit traject halen.”

Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar de nieuwe EP van Lisa en houden haar en haar band dit jaar zeker in de gaten.

Lisa Ploeger - Waves