Lisa Ploeger gaat mét band zich verder ontwikkelen tijdens Hit the North

Femke van Arendonk ,

De namen van de nieuwe deelnemers aan het Hit the North traject van 2023 zijn bekend. Hit the North is een ontwikkelingstraject voor talentvolle, opkomende acts uit Noord-Nederland. Drie vrouwen vertegenwoordigen de provincie Drenthe. Zij gaan een jaar lang ontzettend veel leren en staan dan uiteindelijk in januari 2024 op Eurosonic Noorderslag om te laten zien hoe ze zijn gegroeid. Eén van die vrouwen is zangeres Lisa Ploeger en wij spraken haar onder het genot van een kopje thee in het centrum van Assen.

Op vakantie in Thailand

Voor het Hit the North traject meld je jezelf aan en mocht je geselecteerd worden voor het voortraject komt er eerst een kennismakinggesprek. Dat gesprek ging bij Lisa een beetje anders dan normaal. “Op dat moment zat ik net in Thailand, op vakantie. Ik moest alles online doen en ook best wel snel, maar ik ben toch geselecteerd voor het traject.”

Coach

Ze weet nog niet echt goed wat ze kan verwachten van Hit the North. “Ik weet dat het heel breed getrokken gaat worden. Het zal gaan over het creatieve vlak, maar ook over het financiële gebeuren. Ook weet ik dat ik een coach krijg. Aankomende woensdag is de kick-off en dan kom ik er pas achter wie die coach is.” Ze heeft wel een klein beetje een beeld van wie ze graag als coach zou willen. “Een aantal jaren geleden deed Isa Zwart mee en zij kreeg als coach de bassist van Waylon. Zelf ben ik erg fan van Waylon omdat hij hetzelfde genre speelt als ik, country en rock muziek. Het lijkt mij dan ook heel vet om met zo’n iemand samen te werken. Het hoeft dan niet persé iemand te zijn die uit de band van Waylon komt, maar wel iemand uit dat genre.” Het maakt Lisa ook niet uit of die persoon uit Drenthe komt of uit de rest van Nederland.

Het traject

Tijdens het Hit the North traject zijn er twee bootcamps, waarbij je met alle acts gaat werken aan verschillende dingen, en verschillende workshops en uitjes. “En uiteindelijk sta ik volgend jaar met Hit the North ook op Eurosonic Noorderslag. Om dan uiteindelijk te laten zien waar je na een jaar staat.”

Haar band

Vroeger zag je Lisa vooral solo of als duo formatie op het podium staan, maar nu is ze steeds meer bezig met haar eigen act neerzetten. “Als je luistert naar mijn geproduceerde liedjes zijn ze toch wel vaak bombastischer. Dat past beter bij een band en komt er ook beter uit bij grotere evenementen.” Ze heeft een aantal muzikanten om haar heen verzameld. Gitarist Ryan Oldenburger (die speelde ook in het trio waar Lisa zelf in zat), drumster Kim Boersma (het oude overbuurmeisje van Lisa) en bassist David Lanjouw.

Lisa is al meer dan een jaar bezig met deze band, maar mocht je haar nog niet vaak met de band gezien hebben dan kan dat kloppen. “We hebben nu vooral in de repetitieruimte gezeten, maar we hebben wel samen mijn EP release gedaan en nog één optreden daarna.” Lisa staat dit jaar ook al met haar band op Eurosonic (ze is te zien tijdens Grunnsonic en Magners Music Sessions), maar daarvoor kan je haar en haar band in Borger ook al zien optreden tijdens de Eurosonic Preview op 14 januari.

Schrijven en festivals

Verder staan er voor dit jaar nog niet veel andere optredens gepland. In het voorjaar wil Lisa zich vooral gaan richten op het schrijfproces. “Het zou in de zomer wel leuk zijn om met de band wat festivals mee te pikken. Een Bevrijdingsfestival zou erg tof zijn. Ik sta met Hit the North op Noorderzon in Groningen en zo zijn er volgens mij nog wel wat meer festivals.”

Een vooruitblik naar 2024

2023 is dan wel net begonnen, maar toch is het leuk om alvast verder vooruit te kijken naar wat 2024 Lisa zou kunnen brengen. Dan is het Hith the North traject volbracht en wat gaat ze dan doen? Dat is een lastige vraag. “Ik hoop mij dit jaar toch vooral te gaan focussen op de band performance. Het is nu een show waar ik al wel trots op ben, maar we zijn pas een jaar bezig. Met de hulp van de coach wil ik dat wel verder gaan uitbreiden. Dat wil ik dan in 2024 tijdens Eurosonic laten zien en vanaf daaruit wil ik gaan bouwen naar een goed festivalseizoen.” Ook zit Lisa te denken aan een conceptalbum. “Maar dat ben ik nog een beetje aan het uitzoeken, dat wordt dan iets voor over de jaren heen.” Plannen en ideeën genoeg dus, maar eerst het maar even dit jaar doorlopen. Eén ding is zeker, we kunnen niet meer om Lisa Ploeger (en band) heen.