De gemeente Hoogeveen nam onlangs een besluit om te investeren in de toekomst van Het Podium, hét poppodium van Drenthe. De gemeente zou daarmee de huisvestingsproblemen van Het Podium oplossen en kan er daarmee voor zorgen dat Het Podium voldoet aan de eisen van een professioneel poppodium. Daarmee is Het Podium ook meteen toekomstbestendig. Of Het Podium ook daadwerkelijk de subsidie ontvangt is nog even afwachten. De gemeenteraad beslist dit uiteindelijk pas tijdens de begrotingsbehandeling in november. Wij spraken wel alvast met algemeen manager en programmeur van Het Podium, Wessel de Vries.

“Het is natuurlijk best zorgwekkend dat wij het enige poppodium van redelijk formaat in Drenthe zijn, maar aan de andere kant is het ook wel een eer dat we dat hier voor elkaar hebben gekregen”, aldus De Vries. In 2018 is Het Podium gefuseerd met De Tamboer in Stichting Cultuurhuis Hoogeveen. Dit bracht niet alleen financieel meer mogelijkheden met zich mee, maar ook op het gebied van kennisdeling en ontwikkeling. “Het poppodium was zelf op dat moment nauwelijks rendabel en dat komt onder andere door de capaciteiten. Tijdens de verbouwing gaan we die capaciteiten vergroten naar, hopelijk, 400 man.” (En dat is nu 230 man, dat is dus bijna een verdubbeling.).

Relatief oud
Waar Het Podium nu ook tegenaan loopt is dat het pand relatief oud is en dat er niet meer kan worden voldoen aan de huidige standaard. “De tijd dat je je als artiest kon omkleden tussen de bierfusten in de koeling is wel voorbij. Het is nostalgisch, maar ik kan mij goed voorstellen dat als je voor langere tijd op tour bent dat je dan wel klaar bent met zulke kleine omkleedhokjes”, lacht De Vries.

Er is enkele jaren geleden ook naar gekeken naar een eventuele verhuizing naar een ander pand, maar de basis van het pand waar Het Podium nu zit is goed. “We hebben in de kelder oefenruimtes, we hebben op de begane grond voldoende ruimte voor een theatercafé en boven hebben we ook voldoende ruimte. En het grote voordeel is dat het helemaal geluidsdicht is.” Het is dus zonde om naar een nieuw pand te verhuizen en in alles opnieuw te beginnen, terwijl je in het huidige pand maar een paar aanpassingen hoeft te doen. Het Podium zit op een A-locatie in het centrum van Hoogeveen en dat heeft als voordeel dat bezoekers vooraf of nadien nog even ergens een hapje of drankje kunnen doen.

De Tamboer
De Tamboer heeft in 2018 dus Het Podium een soort van geadopteerd, en het grote voordeel daarvan is is dat “je een grote broer hebt waar je op kunt bouwen.” De Vries vindt het in ieder geval een goede keuze. “Het is een voordeel dat je het personeel kan uitwisselen en een ander voordeel is is dat je een hele andere kijk op de wereld krijgt. Het lijkt best veel op elkaar, maar theater en popmuziek zijn soms wel echt twee uitersten. Dat maakt zo’n actieve samenwerking enorm interresant. En een ander voordeel is dat als wij heel af en toe écht grote producties kunnen draaien, we daarvoor De Tamboer kunnen gebruiken, zoals met Edwin Evers vorig jaar.” Deze productie trok ruim 1000 bezoekers.

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Samenwerken met verschillende partners in Drenthe

Het Podium doet veel met Poppunt Drenthe, zij zitten ook in hetzelfde pand. “We zijn nu heel erg aan het kijken hoe we met verschillende partners in Drenthe kunnen samenwerken. En we willen ook heel graag praktisch samenwerken. En omdat wij de discutabele eer hebben om het enige poppodium van dit formaat in Drenthe te zijn, willen we ook heel graag andere podia/partners helpen en van ze leren. Het is dus heel fijn dat een partij als Poppunt Drenthe deze samenwerkingen zowel organisatorisch als praktisch ondersteund en initieerd. Ik ben dan ook echt trots dat wij samen met toffe partnes als K&C Drenthe, De Vegafabriek en The Bakeshop bij Poppunt betrokken mogen zijn!”

Verbouwen
Als de gemeenteraad in november toestemming geeft voor de subsidie, dan moet eerst nog een aanbesteding worden gedaan. Bouwbedrijven kunnen zich dan inschrijven om mee te werken aan de verbouwing. “De hoop is, als alles meezit, dat we in mei 2024 gaan verbouwen. We hopen dat we dan binnen vier maanden klaar zijn, plus een maand erbij om op te starten.” Als alles meezit zou dan in oktober 2024 de winterprogrammering van start kunnen gaan in het vernieuwde Podium. De Vries hoopt dan te kunnen openen met een week waarin er producties staan die al bekend zijn, maar ook een hoop nieuwe dingen. “We willen de ruimten zo multifucnitoneel mogelijk inzetbaar maken, het resultaat hiervan laten wij dan natuurlijk graag zien!”

Chef Special terug naar Hoogeveen
De Vries kijkt er ook heel erg naar uit om grotere namen te boeken. “Want artiesten worden ook duurder, daarom wordt de vijver waarin we nu vissen ook steeds kleiner. Als we straks 350/400 kaarten kunnen verkopen, dan kun je andere artiesten programmeren.” De Vries zou heel graag Chef Special naar Hoogeveen halen, de bassist komt tenslotte hier vandaan. “Voor hun eerste album hebben ze hier een week gerepeteerd. Het lijkt mij heel mooi om Chef Special hier te krijgen, dan is de cirkel rond. Zij zijn professioneler geworden en wij als poppodium ook. Als je die twee dan bij elkaar kan krijgen, dat lijkt mij heel erg leuk.”

Jonge talenten

De Vries vindt het ook heel gaaf om jonge talenten een plek te geven in Het Podium, ook daarbij kijkend naar bandjes uit Drenthe. “Er is erg veel aandacht vanuit Drenthe voor jonge muzikanten. We hebben binnenkort Bliss en Traversus hier staan. Het publiek kan ze al hebben leren kennen bij Podium34 waar de bands al vele succesvolle meters hebben mogen maken. “Dan vind ik het wel heel erg leuk dat ze ook eens hier staan. En dan hoop ik dat we ze ook weer wat verder kunnen brengen.”

Poppodium tussen Vera en Hedon
De ambitie van De Vries is om het poppodium tussen Vera (Groningen) en Hedon (Zwolle) te worden. “Ik hoop heel erg dat we een samenwerking kunnen opbouwen dat we dingen die nog niet groot genoeg zijn voor de grote zaal van Hedon, dat ze dan hier terecht kunnen. Dat is vooral ook met de gedachte dat popmuziek zich nog altijd heel veel afspeelt binnen de Randstad, terwijl hier ook heel veel mooie dingen worden gemaakt, maar we hebben weinig speelplekken. Groningen is natuurlijk een plek waar veel gaande is en in Zwolle e.o. worden ook hele mooie dingen geprogrammeerd, en ik hoop dat wij als Drenthe daar ook tussen komen.”

Optredens in het aankomende seizoen
Voor het aankomende seizoen heeft Het Podium alweer een paar mooie namen geprogrammeerd. “We hebben onder andere Ana Popovic en Rapalje op het programma staan. The Fortunate Sons zijn nu al uitverkocht. Waar ik persoonlijk ook erg naar uitkijk is een singer-songwriter duo uit Canada hier staan, Rumour Mill, (met Jason Staal als support) en dit loopt ook erg goed.” Ook staat Edwin Rutten op het podium, niet als Ome Willem, maar hij is ook een grote jazzartiest. Bij Het Podium zal hij dus Jazz ten gehore brengen.

'Grote culturele meerwaarde voor de provincie en daarbuiten'

De Vries heeft goede hoop dat de raad van Hoogeveen Het Podium de financiele steun gunt. “Het zou gewoon heel fijn zijn dat wij straks alles weer op orde hebt en wij artiesten op nette manier kunnen ontvangen. Dan heb je echt een grote culturele meerwaarde voor de provincie en daarbuiten”

Het is dus nog even afwachten tot november 2023 voordat we iets meer weten. Tot die tijd draait Het Podium gewoon door met verschillende producties en duimen we met ze mee.