Onlangs werd de nieuwe lichting bekendgemaakt die meedoet aan talentontwikkelingstraject Drentsch Peil XL. Ook de band Bliss uit Emmen doet (voor de tweede keer) mee. We spraken met Jordan (zanger en leadgitarist), Martijn (gitarist), Mark (drummer) en Hugo (basgitarist) over Drentsch Peil XL en de toekomst op een zonnig terras in Assen.

Bliss bestaat inmiddels vier jaar en is opgericht door Jordan en Hugo. Hugo is uiteindelijk een tijd weggeweest. “Ik had het te druk en eigenlijk ook geen zin meer, maar ik ben er weer”, lacht hij. De stijl van de band veranderde en ze gingen wat serieuzer aan de slag. Dat was voor Hugo een reden om terug te komen.

Eigen stijl ontwikkelen
Toen Bliss begon was het een beetje een Nirvana coverband. “Via Drentsch Peil hebben we veel feedback daarop gekregen. We moesten onze eigen stijl ontwikkelen en niet iets doen wat in de jaren ’90 al was gedaan.” Daar hebben ze keihard aan gewerkt. “Het rauwe randje zit er nog wel in, maar we hebben ook heel veel indie-invloeden erin verwerkt.”

Voor de jongens is het dus de tweede keer dat ze aan het ontwikkelingstraject meedoen. In 2021 deden ze ook al mee. “Het leek Evert (Hoven) van The Bake Shop wel zo verstandig als we nog een keer meededen. En ik dacht, als we dan kunnen doorstromen naar Hith The North, waarom ook niet”, aldus Jordan.

Drie verschillende bassisten
De ervaring van toen nemen ze nu dan natuurlijk mee. “In 2021 was het heel erg gezellig. Met de bands die we daar ontmoet hebben en ook de coaching was wel nice.” Alleen dat wat niet lekker liep was dat ze met drie verschillende bassisten hebben gespeeld. “Dan ging die er weer uit, dan kwam die er weer bij.” Dat werkte niet echt mee aan de ontwikkeling.

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Hit the North, Popronde en Paradiso

Het doel van Drentsch Peil XL is voor Bliss uiteindelijk om door te stromen naar het Hit the North traject. “Eén iemand gaat vanuit Drentsch Peil door naar Hit the North. Dat willen wij dit keer graag zijn, maar we gaan ons ook sowieso aanmelden voor dat traject.” Mocht het uiteindelijk niet lukken, dan willen ze net zoals dit jaar ook weer op Eurosonic Noorderslag staan. “We stonden in de Drie Gezusters, bij de Pinguïn sessies.”

Het liefst is Bliss volgend jaar ook tijdens de Popronde te zien. Ze hadden zich dit jaar wel aangemeld, maar zijn helaas niet door de selectie gekomen. “Volgend jaar melden we ons gewoon weer aan. Dan moet het een keer gebeuren.” Maar, de grote droom is toch wel om ooit eens in Paradiso te staan. Met een eigen show en niet als voorprogramma.

EP
En hoe zit het met een EP? “We zijn in ieder geval net klaar, we hebben alles opgenomen en gemixt. Nu moeten we nog even gaan kijken of het een EP wordt, of dat het allemaal losse singles worden.” Tijdens het traject van Drentsch Peil brengt Bliss sowieso iets uit. “Daar kan Drentsch Peil ons mee helpen, want wij hebben daar nog niet zoveel ervaring mee.” De EP is rauw, maar er zitten ook pop- en indie-invloeden in. “Het wordt meer en meer een eigen stijltje.”

Bliss. - Band-Aid | Popsport Live Session

Optredens

Voor wie benieuwd is naar de stijl van Bliss kan op 5 mei terecht op het Bevrijdingsfestival in Assen. De band speelt om 20.30 uur op de Actifood Talentstage. Een hele tijd later, op 29 september, staat de band in Vera Groningen. “Als Nirvana fan wil je daar wel graag staan”, lachen ze. “We gaan daar de downstage helemaal op zijn kop zetten.”

Paralyzed - Bliss [ Unplugged Live At MNMC ]