Heel wat jaren geleden speelde de uit Roden afkomstige Kristel al op Eurosonic Noorderslag, Noorderzon, in Simplon, VERA en Neushoorn, maar muziek uitbrengen durfde ze toen nog niet. Toen de coronapandemie vervolgens haar planning overhoop gooide, moest Kristel even pas op de plaats maken. Maar nu is de pandemie voorbij, is Kristel zelf gegroeid en bracht ze onlangs haar debuutsingle ‘Anything to you’uit. Wij maakten in Groningen alvast even kennis met Kristel.

Zingen deed Kristel altijd al, maar naar eigen zeggen was ze altijd erg onzeker en hoefde het van haar allemaal niet zo nodig. “Totdat ik een jaar of dertien was en mezelf begeleidde op de piano. Dat werd toen een keer opgepikt en ineens kwam ik op allerlei festivals en in theaters terecht.” Maar, dat ze zo jong al aan het optreden was heeft ook een keerzijde. “Ik vond het heel eng allemaal, sprak de vaktaal nog niet en durfde of kon bijvoorbeeld niet aangeven of het geluid helemaal naar wens was.”

Achter de schermen
Kristel besloot uiteindelijk om maar achter de schermen te gaan werken, dat beviel haar beter. Toen ze ging studeren moest ze een keuze maken uit het Conservatorium, de Musicalopleiding of de Academie voor Popcultuur. “Ik heb toen voor de laatste gekozen, want deze opleiding is heel breed. Ik dacht, dan kan ik misschien ook wat meer gaan organiseren. Maar in de tweede week kwam ik al iemand tegen die zei ‘jij zingt toch?’ en toen ben ik toch afgestudeerd als zangeres”, lacht Kristel.

Het schrijven van teksten doet ze pas sinds haar studie. “Ik was altijd al bezig met gedichtjes en dagboeken hoor, maar ik ging er nooit bewust voor zitten.” Maar tijdens de studie kwam ze de juiste mensen tegen.

CV Kristel

Naam: Kristel Schoonbeek
Geboortedatum: 11 augustus 1995
Werk: Eigenaresse van ZING! en zangeres 
Hoger onderwijs: Academie voor Popcultuur 
GeboorteplaatsRoden
Huidige woonplaats: Leeuwarden

‘Anything to you’ is pas de eerste single die Kristel uitbrengt. Het heeft vooral zo lang geduurd omdat Kristel eigenlijk heel bang was. “Ik durfde gewoon niet. Ik dacht, en dat denk ik nog steeds weleens, dat mensen dan denken ‘God, daar komt zij weer aan. Zij denkt ook dat ze kan zingen.’” Nu Kristel dan toch eindelijk de juiste mensen om zich heen heeft durfde ze haar single op Spotify te zetten. Maar, wie zijn dan toch die juiste mensen? “Ik werk al sinds jaar één van mijn studie met Gerian Hulst en Jelmer Veenstra. Sinds een jaar of twee werk ik met producer Laurens Hof, hij snapt qua productie precies wat ik bedoel.”

Positieve reacties 
Nu de single officieel uit is vindt Kristel het niet meer zo gigantisch spannend als voorheen. Gelukkig zijn de reacties vooral positief. “Anything to you gaat voor mij over een relatie en dat ik op den duur dacht ‘waar zijn we eigenlijk mee bezig?’ Dat iemand zo’n dubbele agenda heeft en een heel ander gezicht op zet.”

Meisje achter de piano
Er komen nog meer singles aan. “In november komt de volgende, die heet ‘To get to know you’. Wederom haal ik inspiratie uit mijn eigen leven, maar deze gaat muzikaal heel anders klinken. Het nummer heeft veel meer invloeden van gospel.” Anything to you was natuurlijk een popliedje, maar volgens Kristel worden nu alle laagjes eraf gepeld en blijft straks alleen nog het meisje achter de piano over. “Ik hoef ook niet in de Ziggo Dome te spelen, maar het liefst de kleinere zalen, zoals De Amer of in Simplon.

'Ik dacht, en dat denk ik nog steeds weleens, dat mensen dan denken ‘God, daar komt zij weer aan. Zij denkt ook dat ze kan zingen.’

Grunnsonic 2024?

Begin volgend jaar verschijnt er dan een fysiek album en stiekem hoopt Kristel dat ze toch nog in het randprogramma van Eurosonic, bijvoorbeeld Grunnsonic, kan spelen. “In 2017 mochten we op het Hanze Podium spelen, dat was echt erg leuk. Nu denk ik weleens ‘waarom vroegen jullie ons, wij konden nog helemaal niets’, maar dat optreden willen we natuurlijk wel heel graag overnieuw doen”, lacht Kristel.

Releaseshow
Er staat sowieso nog een releaseshow rondom het album op de planning. “We hopen dat we binnen nu en een maand de definitieve datum hebben.”