Vorige week werd tijdens het Drèents Liedtiesfestival bekendgemaakt dat Lisa Harms (26) dit jaar de winnares is. Daarmee plaatst ze zich ook meteen voor het Regio Songfestival en ze mag naar Italië om het Nedersaksisch te vertegenwoordigen tijdens het Europees Festival voor Minderheidstalen. Wij waren dan ook erg benieuwd naar Lisa en spraken met haar af.

Lisa woont nu al tien jaar in Ter Apel, maar oorspronkelijk komt ze uit Emmer-Compascuum. Op die laatste plek gebeurde hét moment waardoor haar leven compleet veranderd is. Tijdens een feestje in een grote tent was Roy Keuter (de tekstschrijver van het winnende lied) daar de dj. “Een goede vriendin van mij kent Roy, en aan het einde van het feest sleurde die vriendin mij naar voren en zegt tegen Roy ‘Ik heb iemand voor het Drèents Liedtiesfestival. En ik weet zeker dat zij een geschikte kandidaat is.’ Toen hebben we nummers uitgewisseld en uiteindelijk ben ik bij hem thuis geweest.” Daar heeft Lisa Roy alles verteld wat hij moest weten, van baby tot nu

Haar vader
Het nummer waar ze mee gewonnen heeft heet ‘Tot de zun uut giet’ ( Tot de zon uitgaat) en is een heel persoonlijk nummer. “Het gaat over mijn vader. Hij is plotseling overleden toen ik tien jaar was en dat was echt verschrikkelijk. Ik was toen heel jong en op dat moment lukte het niet zo goed om alles te verwerken. Ik ging toch weer gewoon sneller mijn eigen gang. Daarna word je ouder en toen heb ik wel een periode gehad waarvan ik dacht: dat was wel echt een hele donkere periode in mijn leven.” Gelukkig gaat het nu weer een stuk beter met Lisa. Ze heeft het een plekje kunnen geven, maar “vergeten doe je het nooit.”

Dit hele verhaal vertelde ze ook aan Roy en die vroeg zich meteen af of ze daar niet een nummer over wilde schrijven. Dat wilde ze wel, maar niet te gericht naar één persoon. Ze wou graag dat als mensen naar het nummer gingen luisteren, zij zich er zelf ook in kunnen verplaatsen.

CV Geïnterviewde

Naam: Lisa Harms
Geboortedatum: 6 maart 1997
Geboorteplaats: Emmen
Huidige woonplaats: Ter Apel
Werk: Verpleegkundige bij Thuiszorg Icare
Bekend van: Drèents Liedtiesfestival

Lisa had weleens nagedacht over deelname aan het Liedtiesfestival, maar uiteindelijk nooit iets meegedaan. Nadat ze met Roy de tekst voor ‘Tot de zun uut giet’ geschreven had besloten ze het nummer op te sturen naar de organisatie. Dennis Hendriks heeft uiteindelijk ook nog meegeschreven. “Een paar weken daarna zijn we nog met Rody Prins gaan zitten. Hij heeft toen de gitaar gepakt en ik de trompet, en er was eigenlijk meteen een melodie.”

Voor de eerste keer op het podium
Op de vraag of ze al lang zingt moet Lisa lachen. “Ik zing eigenlijk alleen thuis.” Dus in het Atlas Theater stond ze ook eigenlijk voor de eerste keer op een groot podium, maar dat vond Lisa een geweldig gevoel. “Ik was wel gespannen, maar het moment zelf was echt fantastisch. Maar dat is eigenlijk de hele rollercoaster waar ik in zit.”.

Juryrapport 
De jury van het Drèents Liedtiesfestival (Jason Staal, Iris Kroes en Lars Koehoorn) was zeer positief over ‘Tot de zun uut giet’. “Dat had ik echt nooit verwacht. Iris Kroes zei zelfs ‘dit is een nummer dat je iedere keer weer wilt horen.’ Toen ze dat zei wist ik totaal niet wat mij overkwam.” Lisa had ook echt niet verwacht dat ze zou gaan winnen, want de rest van de deelnemers had veel meer podiumervaring dan zijzelf. “Aan het einde van de avond kwamen er ook zoveel mensen op mij af en die zeiden allemaal zulke aardige dingen. Ik kon het allemaal even niet meer bevatten op dat moment. De volgende dag kwam ook alles echt pas binnen.”

Regionaal Songfestival 
Nu kan Lisa zich gaan voorbereiden op het Regionaal Songfestival dat 4 november gaat plaatsvinden. Alle dertien regionale omroepen van Nederland sturen een eigen artiest naar de finale van de eerste editie in de Stadsschouwburg in Utrecht. De show, een beetje in de stijl van het Eurovisiesongfestival, is te zien via televisie en de onlinekanalen van de verschillende omroepen.

'Ik zing eigenlijk alleen thuis'

 

 

 

Lisa mag ook naar Italië naar het Europees Festival voor Minderheidstalen. “Binnenkort heb ik een vergadering daarover en dan hoor ik meer, maar ik heb er wel heel veel zin in.” 26 oktober stapt ze in het vliegtuig, maar wanneer ze precies moet optreden weet ze nog niet. Het is de bedoeling dat ze ‘Tot de zun uut giet’ daar ten gehore brengt. “Ik hoorde ook dat ik meerdere eigen geschreven nummers moet zingen en dat ik in totaal 30 minuten op het podium sta.” Ze moet nog wel even aan de bak, want ze heeft nog geen eigen geschreven muziek. De komende tijd zit Lisa dan ook veel in de studio.

Verder in de muziek
Als alles achter de rug is wil Lisa wel heel graag in de muziek bezig blijven. Ze is van jongs af aan al bezig met het spelen op piano en trompet. “Het is echt mijn hobby.” Makkelijk is het wel, want Lisa kan ook meteen haar eigen instrumenten bespelen. “Van wat er nu allemaal gebeurd heb ik totaal geen kaas van gegeten. Het schrijven van muziek heb ik dan nu één keer gedaan, maar hoe gaat dit dan verder? Moet ik zelf mensen benaderen? Gelukkig helpt Roy mij hiermee.”

Nederlandstalige liedjes
Lisa heeft wel al nagedacht of ze dan in het Drents wil blijven zingen. “Ik vind het Drents wel heel leuk, maar ik zou denk ik over willen gaan in het Nederlands. Dan kom je toch wel verder dan alleen Drenthe.” Maar voorlopig zit Lisa eerst nog in een positieve roes en kijkt ze eerst verder hoe het Regio Songfestival en het Europees Festival voor Minderheidstalen gaat verlopen en dan komt de rest vanzelf.