Een nieuw initiatief vanuit Stichting Kunst & Cultuur: Het Nieuwe Goed. Speciaal voor semiprofessionele podiumkunstenaars uit Drenthe. Helemaal leuk als je de volgende stap in je ontwikkeling wil maken. Je kan je nog aanmelden tot 15 mei 2023. Wij spraken initiatiefnemer Erik de Vries over dit project.

Er verdwijnen overal kunstencentra en muziekpodia, daardoor hebben de makers (van beatboxers tot spoken-word en van dansers tot theater) geen plek om zichzelf te ontwikkelen. Maar Erik spreekt voor zijn werk ook veel programmeurs. “Die zeggen weer dat het na corona heel lastig is om nieuw publiek te bereiken. Dus zij willen graag weten hoe ze nieuw publiek kunnen bereiken.” Vandaaruit kwam Erik met het idee om een theater te vragen of ze ruimte beschikbaar konden stellen voor makers van verschillende disciplines om één productie te maken. Daarnaast komt er dan een onderzoek hoe de theaters meer publiek kunnen bereiken.

Open Call voor makers
De Tamboer in Hoogeveen heeft aangegeven dat voor dit project de Passagezaal mag worden gebruikt, voor zes weken lang. Theater De Winsinghof in Roden hoorde ook van het project en vroeg zich af of, als alles klaar was, er dan ook een presentatie in het theater gehouden kon worden. “Dat staat nu allemaal gepland, en nu ben ik bezig met een Open Call voor makers om zich aan te melden”, aldus Erik. “Na de aanmelding volgt nog wel een selectie.”

Er wordt op niveau geselecteerd, want er wordt wel van je verwacht dat je iets kan. “Anderzijds ook de mate waarin je wil samenwerken. Als je samen iets moois wil creëren, dan zit je goed. Dus je moet competentie hebben, maar ook goed kunnen communiceren.”

Uniek project

Ongeveer 15 aanmeldingen zijn al binnen, maar het liefst ziet Erik dat er nog meer mensen zich opgeven voor het project. “Er is plek voor 9 makers, maar ik wil wel iets te kiezen hebben. Er moeten toch wel 30 makers zijn die zich aan willen melden voor zo’n uniek project.” Wat het zo uniek maakt is dat je als maker betaald krijgt én ook nog een budget ontvangt om professionals in te huren. “Je krijgt begeleiding van een goede maker, inspirerende mensen om je heen en een eigen theater. Wat wil je nog meer?”
 

Muzikanten
Qua muziek, want wij van 3voor12 slaan natuurlijk daar natuurlijk graag op aan, maakt het Erik niet uit of er bands of singer-songwriters zijn die zich aanmelden. Als ze maar willen samenwerken. “Ik heb bijvoorbeeld al een rapper die zich heeft aangemeld, maar ik ga nog niet zeggen wie.” Off the record krijgt de redactie enkele namen door, en daar kunnen we van zeggen dat het allemaal zeer verschillende muzikanten zijn.

Connectie met Drenthe
De makers hoeven niet persé in Drenthe te wonen, maar ze moeten wel een connectie hebben met onze provincie. “Als je in Groningen woont en je doet je boodschappen altijd in Eelde, vind ik dat een vrij karige connectie”, lacht Erik. “Dus je moet wel écht iets met Drenthe hebben. Anders kan ik ook wel 20 mensen uit Amsterdam halen, maar die hebben vaak niets met Drenthe.”

Als Het Nieuwe Goed aanslaat, dan komt er zeker een vervolg. “In 2024 komt er nog een editie.” Erik wil graag met Het Nieuwe Goed ook dat Drenthe eens een pionier is op het gebied van podiumkunsten. “Laten we met zijn allen ervoor zorgen dat dit iets moois wordt en dat mensen daarna zeggen ‘zie je, Drenthe is eigenlijk best wel vet.’

“Als je in Groningen woont en je doet je boodschappen altijd in Eelde, vind ik dat een vrij karige connectie”,

 

 

 

De Tamboer in Hoogeveen

31 mei wordt er gestart met het project. Makers kunnen elke woensdag en donderdag van 31 mei tot 6 juli tijdens het project terecht in De Tamboer. “Het theater is van 09.00 tot 17.00 uur beschikbaar en ze krijgen de sleutel van het theater. Dus, de makers kunnen die dagen gewoon terecht in het theater.”

Meld je aan!
Dus makers, meld je aan voor maandag 15 mei. Dat kan door een mail te sturen naar erik@kunstencultuur.nl met daarin je motivatie en een link naar je werk. “Als je nu één of twee keer niet kan, dan kunnen we altijd kijken of we iets alternatiefs kunnen regelen. Er zijn altijd manieren om toch mee te kunnen doen. We blijven creatief denken.”