Ongeveer een maand geleden bracht Jooz zijn debuutalbum Maluku Boeren Saus uit. Een album met een verhaal. Over verdwalen en jezelf vinden en over de Molukse geschiedenis, die amper aandacht krijgt in de geschiedenisboeken op school. Ook dook Jooz opeens op in het televisieprogramma Strandgasten van Nick en Simon. Het werd de hoogste tijd om weer eens bij te praten met deze oud-Assenaar. Een dag voordat storm Poly losbarstte, dronken we met Jooz een kopje koffie in Groningen

Maluku Boeren Saus is op dit moment alleen nog online terug te vinden, maar Jooz zou zijn debuutalbum graag fysiek willen uitbrengen op vinyl. Toch zijn er ook heel veel mensen die aan hem vragen of er een cd-versie gemaakt kan worden (waaronder ondergetekende). “Ik vind dat een album echt een verhaal vertelt van begin tot eind, en daarom wil ik Maluku Boeren Saus graag op vinyl of cd uitbrengen. Een beetje zoals we dat vroeger deden.”

Tussen wal en schip
Zoals gezegd is Maluku Boeren Saus een album met een verhaal, over Jooz zelf en over heel veel mensen die tussen wal en schip vallen. “Ik ben Moluks en Nederlands, maar ik heb mij nooit helemaal thuis gevoeld in de Molukse en Nederlandse gemeenschap. Voor veel Molukkers werd ik als een Nederlander gezien, en voor de Nederlanders ben je toch gewoon een Molukker.”

Jooz heeft zichzelf gevonden door middel van hiphop. “Daarin kon ik echt vrij zijn en mezelf zijn.” Hij heeft voor dit album onderzoek gedaan naar zijn roots en elementen vanuit de Molukse en Nederlandse muziek gehaald voor dit project. En dat in combinatie met woordkunst. De titel Maluku Boeren Saus is eigenlijk vrij goed bedacht als je Jooz zijn uitleg hoort. “Ik ben een Molukse boer, kom uit het Noorden van Nederland en ‘I got the sauce’. Dat betekent in straattaal dat je swag hebt, de x factor. Bovendien kan je saus mixen en met een beetje geluk krijg je een unieke smaaksensatie.”

December 2022 speelde Jooz een show in het Grand Theater in Groningen. Daar werd Maluku Boeren Saus gepresenteerd aan het publiek. “Zelfs mijn grote, stoere, vrienden pinkten hierbij een traantje weg.” Jooz gaat die show nog een keer spelen in oktober en november. Dat doet hij weer in het Grand Theater (7 oktober) , maar ook in Theater Zuidplein (10 november) in Rotterdam. “Dat wordt wel een betere show, ik neem mijn gitarist mee en ik stop er nog wat andere verrassingen in.”

Spraakmemo's van dierbaren

Maluku Boeren Saus is een heel persoonlijk album, Jooz heeft zijn ziel echt blootgelegd. “Ik denk wel dat dit mijn taak is als kunstenaar.” Het album komt ook echt aan bij mensen omdat het juist zo eerlijk is. Het is een combinatie van muziek, spoken word en ook spraakmemo’s. “Die heb ik verzameld door de jaren heen. Dan hoor je bijvoorbeeld mijn pa, mijn ma en andere dierbaren.” Jooz wist dat deze spraakmemo's op zijn album terecht zouden komen. “Ik heb geprobeerd een verhaal te vertellen van begin tot eind, er zit een rode draad in het album.”

Molukse geschiedenis
Jooz vindt het heel belangrijk dat deze geschiedenis verteld wordt. “Dat is vroeger niet behandeld op school. Het viel mij al op dat op de basisschool de Molukse geschiedenis al werd overgeslagen. Dat ben ik toen gaan onderzoeken.” Tijdens het maakproces van Maluku Boeren Saus had Jooz al in zijn hoofd om hier iets over te vertellen. “Daar is ‘Hoofdstuk 6 Molukse geschiedenis’ uit voort gekomen.” Het is een spoken-word stuk, en in een paar minuten tijd verteld Jooz zijn geschiedenis, maar ook de geschiedenis van zijn opa’s en oma’s. “En dan komt de plot-twist (spoileralert!), dat we de geschiedenis gewoon even overslaan. Dat mensen helemaal in mijn verhaal zitten en dan ineens ‘ach, die geschiedenis slaan we even over, want dat is niet belangrijk.’ En dat is ook echt zo gegaan op school.”

Zijn ouders
De ouders van Jooz zijn ook erg belangrijk in zijn leven. Hij heeft twee tracks met zijn vader gemaakt voor het album. “Ik wist dat mijn vader muzikaal is, goed kan zingen en waanzinnig gitaar kan spelen. Het nummer ‘Mari Dansa’ ontstond gewoon.” Met de nummers ‘Roos (voor mama)’ en ‘De Reden Ben Jij (voor papa)’ heeft Jooz eigenlijk al aan zijn ouders verteld wat hij wilde vertellen nu ze nog gezond en scherp van geest zijn. “Ik denk dat veel mensen pas alles vertellen aan hun dierbaren als het al te laat is. Als ze al zijn overleden bijvoorbeeld.

Toen mijn vader met pensioen ging, wilde ik wat schrijven voor hem. Ik ben mij er heel bewust van dat mijn ouders ouder worden. Dus toen heb ik ‘De Reden Ben Jij’ geschreven voor mijn vader, maar ik wist al dat ik ook iets voor mijn moeder, mijn beste vriendin en mijn soulmate, moest schrijven.” Op het album hoor je ook een kleine interlude genaamd ‘Suja Kindje’, gezongen door zijn moeder. “Dat zong ze altijd voor mij toen ik een baby was. Dus nu ik voor haar ‘Roos’ zing, is de cirkel weer rond. Dus mochten ze er ooit niet meer zijn, dan heb ik in ieder geval alles eruit gehaald en hoef ik niet te leven in spijt.”

'Ik denk dat veel mensen pas alles vertellen aan hun dierbaren als het al te laat is. Als ze al zijn overleden bijvoorbeeld'

 

 

 

Strandgasten

Het nummer ‘Roos’ is ook gezongen in het programma ‘Strandgasten’ van Nick en Simon. Dat deed Jooz samen met Goldband, Simon Keizer en Lakshmi. Helaas mag hij die versie niet uitbrengen, maar gelukkig staat het filmpje wel op internet. “Toen ik aankwam, kwam Simon mij ophalen met de jeep. De workshop die ik gaf was een groot succes, Simon kan ook goed rappen.” De go-with-the-flow vibe die je in het programma ziet, is ook echt te voelen daar. “Er was autocue, dus Goldband kon de tekst van ‘Roos’ meelezen en ik wist dat Simon sowieso ook mee wilde doen.”

‘Strandgasten’ smaakte naar meer, want Jooz ziet het ook wel zitten om aan ‘Beste Zangers’ mee te doen. “Ik denk oprecht dat als ‘Het is Oké’ en ‘We Vieren Het Leven’ gezongen zou  worden door een Nederlandstalige artiest/volkszanger, dat dat een hit wordt.” Jooz is volledig onafhankelijk, dus daarin merkt ie wel dat het lastig is om op te boxen tegen de grote labels en maatschappijen, maar nu hij Maluku Boeren Saus heeft uitgebracht en zijn nieuwste single ‘Down Met Jou’ merkt hij dat zijn fanbase steeds groter begint te worden. Ook staat hij weer in grote Spotify lijsten zoals ‘Vibes en ‘Je Moerstaal’.

Jooz zoekt nog een boeker
“Ik ben te eigengereid om bij een label te gaan, al ligt het eraan bij wie het is. Ik heb meer aan een boeker op dit moment. Ik geloof er oprecht in dat als ik een goede boeker heb, die mijn visie ook begrijpt, dat het dan helemaal goed komt. En dan gaan we voor de mooie stages.”

Nog drie albums
Jooz heeft heel veel tracks liggen en dit jaar komt er sowieso nog een EP/album aan. “Dat wordt een andere sound, iets meer rap, maar ik durf niet te zeggen wanneer ik dit album uitbreng.” Jooz is nu bezig met drie verschillende albums, met allemaal een andere sound. We kunnen de komende jaren nog veel van Jooz verwachten, en op zo’n manier dat Jooz iedere keer weer verrast qua sound. Ook treedt Jooz op bij ‘Noorderzon op 19 augustus’.