Voor DJ Thyrza Postma wordt 2023 een druk jaar

Maar tijdens Hit The North wil ze er graag achter komen wie ze zelf is

Femke van Arendonk ,

De namen van de nieuwe deelnemers aan het Hit the North traject van 2023 zijn bekend. Hit the North is een ontwikkelingstraject voor talentvolle, opkomende acts uit Noord-Nederland. Drie vrouwen vertegenwoordigen de provincie Drenthe. Zij gaan een jaar lang ontzettend veel leren en staan dan uiteindelijk in januari 2024 op Eurosonic Noorderslag om te laten zien hoe ze zijn gegroeid. Eén van die vrouwen is DJ Thyrza Postma en wij spraken haar thuis op een regenachtige avond in januari.

Hoe het begon

Thyrza Postma (21 jaar) is nu zes jaar DJ. Ze begon met het spelen van gitaar, maar omdat ze erg leergierig is had ze als klein kind elk half jaar weer een nieuwe hobby. “Na het gitaar spelen was ik ook bezig met het leren van drummen en piano spelen. Gitaar spelen doe ik nog steeds wel zo af en toe.”. DJ’s trokken ook de aandacht van Thyrza en daarom kocht ze zelf een dj-set. “Ik wist eigenlijk niet eens wat het verschil was tussen een DJ en een producer.” Ze klooide maar wat met de knopjes en dankzij wat filmpjes op YouTube leerde ze het zichzelf aan. Toen ze 16 was deed ze voor het eerst mee aan Kunstbende Drenthe (mede dankzij haar familie) en diezelfde avond kreeg ze al boekingen in haar mailbox. Sinds april 2022 is DJ zijn het volledige beroep van Thyrza.

Creatieve familie

Ze komt uit een creatieve familie. Haar zus (Danytha Postma) maakt alternatieve hiphop en geeft ook dansles. Haar jongere zusje (Kyona Postma) doet veel met theater. “We hebben alle drie met Kunstbende Drenthe in onze eigen categorie een eerste prijs in de wacht gesleept.” Haar moeder heeft vroeger ook veel gezongen en haar vader speelt piano en klarinet.  

Uiteindelijk besloot Thyrza zich in te schrijven voor Hit the North. Haar zus Danytha had in het jaar 2021 meegedaan, tijdens de coronaperiode, waardoor ze Eurosonic online moest doen. “Ik wist niet zo goed of het iets voor mij zou zijn. Ik zag voornamelijk zang, rap, bands, maar geen dj’s.” Jan Stam, van Kunst & Cultuur, stuurde Thyrza een linkje met de mededeling dat ze zich nog kon aanmelden voor het traject. “Ik belde gelijk mijn zus op en vroeg haar of dit bij mij zou passen en of het leuk was.”. Daar kwam een volmondig “JA” uit.

Eigen muziek maken

“Ik ben de afgelopen maanden heel erg op zoek naar mezelf als artiest. Wat wil ik doen? Wat wil ik bereiken? Ik was bezig met Jan Stam voor het aanvragen van een subsidie. Dan kan ik dit hele jaar producerlessen gaan volgen.” Thyrza gaat dit jaar ook bezig met het maken van nieuwe muziek. Op dit moment draait ze nog vooral muziek van anderen. “Ik draai voornamelijk commerciële muziek.” Ze wil dan ook heel graag haar eigen tracks maken. Ze is dan ook blij dat Hit the North op haar pad komt en dat ze met hulp van een coach zichzelf verder kan ontwikkelen.

Thyrza weet nog niet wat ze van de coach kan verwachten. “Misschien past er ook wel iemand buiten het netwerk van Hit the North beter bij mij.” Als ze iemand mocht kiezen dan zou ze gaan voor iemand die weet welke stappen ze zou moeten maken om op te vallen. “Ik zou een coach willen hebben die met mij kan kijken naar de marketing en laten zien wie Thyrza is? Iemand die het plaatje compleet maakt.”

Vol programma

Naast het Hit the North traject heeft ze nog veel optredens staan “Tot en met juni zit ik vol.” Maandag 16 januari vliegt ze naar Oostenrijk om daar twee weken achter elkaar te draaien. “Ik vroeg ook al aan de coördinator of Hit the North te combineren is met alles wat ik nu al doen. Ze hebben wel gezegd dat dit proces ook voor mij is om te kunnen draaien, maar het moet wel haalbaar zijn.” Ze doet daarom nu drie tot vier draaiavonden per week, met soms twee boekingen op een avond. “Dan heb ik nog wel tijd om mij met Hit the North en mijn eigen muziek bezig te houden. Tijd vrijmaken voor familie en vrienden vind ik ook wel heel erg belangrijk.”

Vooruitblik 2024

Weer die moeilijk vraag: Hoe zie je zelf volgend jaar na het Hit the North traject? Thyrza heeft nu al veel boekingen, maar dat zijn vooral boekingen van 4 tot 6 uur lang waarin je de DJ bent voor een hele avond. “Dat is lang en ook wel slopend”. Ze vindt het wel erg leuk, maar het vergt dus ook ontzettend veel energie. “Wat ik heel graag wil bereiken in 2024 is dat ik één of twee uur een boeking doe en dat ik er echt sta als artiest. Dat ik in die twee uur kan laten zien wie ik ben.” Ook wil ze op meer festivals staan. “Dat doe ik nu ook al wel, maar vooral in het Noorden. Ik zou wel wat meer richting het zuiden willen.”  Er komen ook al wat festivals aan waar ze zou willen staan. Zoals het TT-Festival in Assen waar ze afelopen jaar stond (‘dat is toch echt mijn plekje’). Op het Bevrijdingsfestival staat Thyrza al wel, ze draait dan bij de Silent Disco van Kunstbende. Afgelopen jaar mocht Thyrza ook op het Bevrijdingsfestival de mainstage voor DJ’s openen, en dat was voor Thyrza ook zeker één voor herhaling vatbaar.

Zichzelf uitvinden

Uiteindelijk wil Thyrza het liefst zichzelf uitvinden. Ze houdt van de muziek die ze draait, maar het is uiteindelijk ook wel erg commercieel. “Ik denk dat het erg tof gaat zijn om een combinatie te vinden tussen commercieel en mijn eigen style. Dat mensen wel blijven hangen, maar wel denken van ‘dit is anders, dit is tof. Dat ze mij uiteindelijk gaan onthouden.”

De redactie is in ieder geval fan geworden van Thyrza en zullen haar zeker onthouden en in de gaten houden. Deze jonge DJ gaat nog heel ver komen.