Voorafgaand aan het festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) worden altijd verschillende prijzen voor de Noord-Nederlandse muziekindustrie uitgereikt tijdens het Popgala Noord. De Friese Joost ging er dit jaar vandoor met de prijs voor Beste Artiest, festival Explore the North kreeg een prijs voor Beste Festival en Club On-Beperkt mocht de ere-award voor Beste Inclusieve Initiatief in ontvangst nemen. Nu alle hectiek rondom ESNS weer is gaan liggen spraken we met de drie initiatiefnemers (Roos Hatt, Daphne Oortwijn en Heidy Lingenaar) over de prijs en vooral ook over de Club On-Beperkt zelf.

Club-Onbeperkt bestaat sinds november 2021 en organiseert feestavonden voor mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking. Dat doen ze elke eerste donderdag van de maand in Club Limbo in Emmen. Daphne en Roos werken allebei in de hulpverlening. Roos kende toevallig weer Jeffrey, de zoon van Heidy, en ze wist dat hij een verstandelijk beperkte broer heeft. “Toen dacht ik, mijn doelgroep is altijd best wel alleen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze wat meer mensen leren kennen?” Roos is toen naar Jeffrey gegaan met de vraag of een avond uit voor mensen met een beperking mogelijk was. Daarna was het cirkeltje rond, want Jeffrey introduceerde Roos weer aan Heidy. “Dit moet je ook wel echt met zijn drieën doen, want het is heel veel werk.”

 

Vriendschappen en verkering

De bedoeling is eigenlijk om mensen met een beperking ook een zo normaal mogelijke feestavond te laten ervaren. Er zijn vrijwilligers met een zorgachtergrond aanwezig en op die manier kunnen de mensen met een beperking ook eens andere mensen ontmoeten. “We zien natuurlijk heel vaak dat ze naar dezelfde dagbesteding gaan of op dezelfde woonlocatie wonen. Ze ontmoeten dan steeds mensen in hetzelfde kringetje. We hebben nu al best wat leuke dingen meegemaakt. Vriendschappen die werden gesloten, maar ook mensen die verkering kregen en dat vol trots de volgende feestavond kwamen vertellen.”

Er mag wel begeleiding meekomen, zeker als iemand voor de eerste keer naar Club-Onbeperkt komt is het fijn om te weten waar iemand precies naartoe gaat. “Het is niet verplicht, we hebben voldoende vrijwilligers die kennis hebben van de doelgroep. Toch vinden begeleiders het ook altijd wel leuk om even te komen kijken.”

Een avond bij Club On-Beperkt

Tijdens de avond draait er een DJ (DJ Jeffrey, ook eigenaar van Club Limbo). Hij heeft affiniteit met de doelgroep en draait alle plaatjes die er worden aangevraagd. “Verder proberen we alles, behalve de alcohol, een ‘echte’ avond uitgaan na te bootsen.” Er worden bij de ingang oordopjes uitgedeeld tegen het harde geluid. “We hebben zelfs een gast die heel veel moeite heeft met het lawaai, maar de club wel heel gezellig vindt. Hij komt iedere maand met een grote koptelefoon op zijn hoofd langs.” Op de gang, vlakbij de garderobe, staan ook genoeg stoelen. Als mensen zich even terug willen trekken dan kunnen ze daar plaatsnemen.

Elke maand komen er zo’n honderd mensen op de avond af. “Het gaat nu wel zo goed dat we aan het kijken zijn om wat uit te breiden, maar we willen de veiligheid ook blijven garanderen. We kijken dus goed hoeveel mensen we toelaten. De doelgroep heeft ook wat meer ruimte nodig om te dansen en de polonaise te lopen.” De avond begint om 19.00 uur, maar om 18.45 uur staan de eerste bezoekers al in de rij te wachten. “Daarom doen we de deur toch maar wat eerder open.”

‘We hebben ook al een Doemee-award gewonnen’

De dames wisten van tevoren totaal niet dat ze door de jury waren voorgedragen voor deze award, dus het kwam totaal onverwacht. “Ze hebben ons eigenlijk via promotie en sociale media gevonden. Ze vonden het initiatief zo leuk en daarom besloten ze ons te nomineren.” Ze willen eigenlijk niet opscheppen, maar de award van het Popgala Noord is niet de eerste award die ze winnen met Club On-beperkt. “We hebben ook nog de Doemee-award gewonnen van Stichting MEE. Dat is de publieksprijs van MEE Drenthe.”

De Doemee-award is een stimuleringsprijs van MEE voor personen en organisaties die zich met een lokaal initiatief in hun omgeving inzetten voor een samenleving van en voor iedereen. “Er is een juryprijs en er is een publieksprijs. Wij hebben toen de publieksprijs gewonnen, want het publiek mocht stemmen op verschillende initiatieven, waaronder Club On-Beperkt.”

2 februari is de volgende avond

Val je in de doelgroep (of ken je iemand uit de doelgroep) en wil je graag eens een gezellig avondje uit? Donderdag 2 februari is er weer een Club On-Beperkt in Club Limbo te Emmen. De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 21.30 uur. Wel graag even je aanmelden via clubonbeperkt@hattbegeleiding.nl. Vermeld in je aanmelding je naam en de naam + telefoonnummer van een contactpersoon.