Singer-songwriter Lisa Ploeger is klaar voor de volgende stap in haar carrière

Madelief de Groot ,

Lisa Ploeger is al sinds haar jonge jaren bezig met muziek maken. Daarbij laat ze zich inspireren door dingen in het dagelijks leven, die indruk maken op haar. Twee weken geleden mocht ze het singer-songwriter festival in de Tamboer openen, waarmee het culturele seizoen toch eindelijk weer een beetje op gang kwam. Met twee singles op haar naam werkt Lisa nu verder aan een EP, die waarschijnlijk eind dit jaar uit gaat komen.

Hoe was het om het singer-songwriterfestival in de Tamboer te openen?

“Ja, super leuk! Het was wel mijn eerste optreden in een lange tijd voor een groter publiek, dus het was wel spannend. Ik speelde ook mijn eerstvolgende single als eerste en daar hoorde je nog wel wat trillingen in m’n stem. Maar ik heb verder super goede reacties gehad en het was sowieso heel vet om de avond te openen voor zo’n groep mensen, voor wie het eigenlijk ook het eerste festival was sinds de lockdown.”

 

Ook tof dat je voorgedragen bent om daar te spelen en dat er zoveel mensen op je hebben gestemd.

"Ja klopt, er waren vijf acts uitgekozen op wie er gestemd kon worden om de avond te openen. De eerste dag ging eigenlijk best wel lekker, ik had lekker promotie gemaakt. Maar diezelfde avond zag ik dat iemand me met zestig likes voorbij was gegaan. Dus toen had ik het eigenlijk al opgegeven, want ik ben ook helemaal niet zo goed in Facebook. Maar ik werd de volgende ochtend wakker en toen dacht ik: “Wat ga ik hieraan doen? Nou, gewoon nog meer promotie maken!” Dus dat heb ik gedaan en uiteindelijk heb ik alsnog gewonnen."

 

Heb je nog meer optredens staan binnenkort?

"Ja de optredens stromen langzaamaan wel weer binnen. Ik heb afgelopen weekend de support gedaan voor Haitze, voor de releaseshow van zijn nieuwe EP. En ik mocht een nummer spelen in Leeuwarden en Emmen bij twee bijeenkomsten voor Oekraïne, dus dat is natuurlijk heel dankbaar werk. Verdere shows heb ik in mei weer staan, het begint allemaal wel weer een beetje te lopen."

Hoe ben je eigenlijk begonnen met muziek maken?

"Oeh, ik deed vanaf mijn achtste al mee aan talentenjachtjes op school. Dan ging ik altijd zingen en dansen met een vriendin van mij. Dat ging een beetje door toen ik naar de middelbare school ging, maar toen liet ik het dansen vallen. Ik dacht: “Dat was zo’n mislukking, ik doe het niet meer.” Uiteindelijk na de middelbare school waren die talentenjachten natuurlijk een beetje over, dus ik wist niet zo goed wat ik moest. Toen ben ik maar gewoon festivals gaan mailen of ik bij hen mocht komen spelen. Dat was het moment dat het balletje een beetje ging rollen. Ik heb meegedaan aan de kunstbende en daarna stond ik op een paar evenementjes. Toen heb ik nog meegedaan aan Popsport, nog een keer kunstbende en Drentsch Peil XL, totdat ik uiteindelijk zelf singles ging releasen. Dat is een beetje hoe het is gegaan."

 

En waar haal je dan je inspiratie vandaan?

"Euhm, dat vind ik altijd een hele moeilijke. Eigenlijk uit het dagelijks leven, gewoon dingen die ik meemaak. Het is eigenlijk altijd autobiografisch, zeg je dat zo? Ja, volgens mij wel. Maar het gaat dus over momenten in mijn leven of momenten uit het leven van familie en vrienden. Of nu bijvoorbeeld over de oorlog in Oekraïne op dit moment, omdat iedereen een beetje bang is en het raakt iedereen wel om die dingen te zien. Maar verder ook vrolijke dingen hoor haha. Mijn tweede single ging over m’n vriend. Over een avond dat we samen op het strand zaten in Frankrijk en dat we de golven en de sterren zo mooi konden zien. Dus lekker klef en alles."

 

Ja, want de single “Waves” waar je het over hebt, heeft ook in verschillende hitlijsten gestaan, toch?

"Ja, klopt. Hij heeft in totaal twaalf weken in de Noord 9 gestaan van RTV Noord, waarvan drie weken op 1. Verder is ‘ie gedraaid bij Radio 2, zo is het balletje eigenlijk nog meer gaan rollen."

 

Hoe voelt het dan voor jou dat het allemaal zo goed ontvangen wordt?

"Ja, gek eigenlijk! Want het was natuurlijk allemaal in de coronaperiode, dus je ziet geen mensen live. We zaten midden in die lockdown, dus je zag niemand en je bracht je liedjes niet naar mensen toe. Dus dat het dan ineens zo goed gaat met je muziek voelt best raar, omdat je mensen niet recht in het gezicht aan kan kijken. Maar het is wel heel gaaf!"

 

Ik kan me voorstellen dat het dan nog sneller gaat op het moment dat je wel weer op kan treden en dat je mensen wel weer kan spreken.

"Ja dat merk ik nu ook. Voor de coronaperiode had ik niet veel optredens per maand en nu heb ik er ineens vijf in een week. Dus dat is raar om te beseffen. En je gaat ook nadenken: “Is dit nou een speciale week of is dit gewoon hoe het gaat zijn?” De aanvragen komen in ieder geval wel binnen, dus het lijkt erop dat het wel een beetje verder gaat en dat is super leuk."

En de videoclip voor “Waves” heb je opgenomen samen met je vriend. Hoe was dat? Dat lijkt me wel bijzonder.

"Het was voor mij wel een must dat hij erin zat. En ik had van tevoren veel waarschuwingen gekregen van, stel jullie gaan uit elkaar, dan heb je wel voor altijd die clip op het internet staan. Maar ik heb het met hem meegemaakt en dan voelt het voor mij heel gek om dat met een acteur na te spelen in plaats van met hem. En ik dacht ook: “Stel we gaan uit elkaar, wat ik niet hoop, dan heb ik er juist mooie herinneringen aan.” Dus het was best wel mooi om dat samen te doen."

 

Ben je op dit moment nog met andere projecten bezig?

"Ja ik ben van plan om aan het einde van dit jaar een EP uit te brengen. Twee van die nummers zijn al helemaal af en geproduceerd en twee liedjes ben ik nog aan het schrijven, die zitten nu een beetje aan het begin van de productiefase. Sinds twee maanden ben ik ook aan het oefenen met een band, om het toch een beetje meer kracht te geven als ik optreed. Ik merk nu namelijk wel, als je solo nummers speelt die een beetje uptempo zijn, dan komen ze minder goed over. Met een band staat dat veel sterker. Verder ben ik nog van plan om een duo te vormen met een violiste, om te kijken of dat werkt. Maar dat is nog even afwachten."

 

Hoe ziet die band er dan uit?

"We hebben iemand op de drums, een bassist, een gitarist en daarnaast speel ik zelf akoestisch gitaar en zing ik. Dus het is wel een beetje een standaard bezetting, maar op je eigen manier maak je dat wel weer uniek."

 

Hebben zij verder nog invloed op het schrijfproces?

"Nou we zijn nog niet zo heel lang bezig. We zijn sinds december aan het repeteren, dus we hebben nu in totaal vier of vijf keer samen gezeten. Maar we willen dat graag uitbouwen tot twee keer in de maand, om een beetje die consistentie erin te houden. Misschien dat ze later wel meer inspraak krijgen in de muziek, maar we zijn op het moment vooral bezig met het perfectioneren van de nummers die ik al heb geschreven. We willen namelijk wel graag kunnen optreden met een setje van een half uur. Straks hebben we maar drie nummers en zijn we samen bezig met schrijven, ja dan heb je niks om op te treden. Dat zou een beetje zonde zijn. Maar na die tijd zou ik het wel leuk vinden als ze meedenken over de nummers. Ze hebben ook wel inspraak gehad in het productieproces van een van mijn nummers."

 

Als je het dan allemaal iets meer op de lange termijn bekijkt, wat zou je dan nog willen doen?

"Ik heb me dit jaar ingeschreven voor de Popronde, omdat ik denk dat mijn liedjes best wel sterk staan. Dus ik hoop dat ik dit jaar mee mag doen – of volgend jaar, want ik snap ook wel dat mijn liedjes nog iets verder uitgebouwd kunnen worden. Verder hoop ik mijn EP eind 2022 uit te brengen, om vervolgens ook een klein tourtje te doen langs wat kleine zalen. Dus dat ik het een beetje kan uitbouwen naar het live circuit, ook met de band."

 

Is er een artiest bij wie je heel graag in het voorprogramma zou willen staan?

“Ik heb echt een zwak voor Waylon. Hij is een beetje country, rock achtig. Dat country snufje heb ik er ook wel een beetje in zitten, dus dat zou ik echt heel leuk vinden.”