Seb Zukini maakt rockmuziek zoals het is bedoeld

Over hun nieuwe single, toekomstplannen en het maken van keuzes

Madelief de Groot ,

De heren van de vijfkoppige rockband Seb Zukini zijn nog niet zo lang samen, maar ze timmeren al lekker aan de weg. Afgelopen jaar deden ze mee aan ontwikkelingstraject Drentsch Peil XL, waarna ze verkozen werden om Drenthe te vertegenwoordigen in het Hit the North traject. Morgen komt hun eerste single Reap What You Sow uit, die de heren volledig in eigen beheer hebben opgenomen. Bij die single komt een videoclip online, die ook door de mannen zelf is geregisseerd. Of je het nou wilt of niet, je gaat de aankomende periode veel over deze band horen. In dit interview vertellen Sebastiaan en Ruben waarom.

Hoe zouden jullie zelf jullie muziek omschrijven?

Sebastiaan: “ Ik zeg gewoon dat we rockmuziek maken. Ik houd van Rock & Roll en rockmuziek en zo schrijf ik het. Maar iedereen in de band brengt z’n eigen invloeden in, dus ik denk dat iedereen daar weer net een andere kijk op heeft.”

Ruben: “Daar ben ik het helemaal mee eens. In de basis is het rockmuziek en dat kan uitstapjes maken naar verschillende subgenres die daaronder vallen.”

"Het zijn toch vaak de mensen die durven te kiezen die anderen inspireren."

Wie zijn jullie inspiratiebronnen?

Sebastiaan: “Dat verschilt heel erg binnen de band. Iedereen heeft z’n eigen smaakjes en achtergrond, dus ik denk dat we van elkaar nog heel veel moeten leren. Ik weet nog niet eens van iedereen wat ze nou echt tof vinden. Ik zit zelf heel erg in de classic rock hoek, maar ik weet bijvoorbeeld dat Herman in de iets progressievere hoek zit. Toen ik begon met schrijven, luisterde ik heel veel naar J.J. Cale. Dat is echt totaal niet wat wij maken, maar dat bracht me er wel op om zelf te gaan schrijven.”

Zijn er ook bands uit de regio die jullie tof vinden?

Ruben: “In Groningen The Vices, wat zij doen vind ik heel tof. De energie die zij in de liveshow stoppen en het rauwe randje wat ze hebben, daar houd ik wel van. Dat is ook wel iets wat we met Seb Zukini proberen te benaderen. We hebben bijvoorbeeld voor onze sociale media wat dingen van hun afgekeken, zo delen we nu veel repetitie shots.”

Seb: “Ja The Vices doen het inderdaad heel goed en ik vind de muziek ook echt tof. Het ligt ook wel een beetje in het verlengde van wat wij maken. Het is niet hetzelfde, maar het trekt elkaar ook wel weer. Daarnaast vind ik Paceshifters heel vet, Herman is daar ook fan van.”

Jullie zijn eigenlijk nog maar kort samen. Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Sebastiaan: “Het begon eigenlijk een beetje met dat ik wat nummers had geschreven en ik erachter kwam dat een band wel heel tof zou zijn als ik meer met muziek wilde doen. Na een beetje aankloten heb ik in een half dronken bui op Eurosonic Martin en Herman gevraagd. Herman hapte eigenlijk wel vrij snel van: “laten we een keer wat doen samen”. Toen bleek dat Herman en ik echt een klik hadden, was Martin ook wel snel on board. Daarna was het alleen nog zoeken naar een drummer en bassist. Toen kwam Robert-Jan eigenlijk vrij snel binnen en Ruben is er als laatste bij gekomen. We hadden eigenlijk niet verwacht dat Ruben mee wilde doen, maar het werd ‘m toch. Het klikte vrij snel en toen hebben we vorig jaar mei ongeveer de knoop doorgehakt van: dit is hem dan.”

Ruben: “Sebas en Herman zijn sinds Eurosonic 2020 al bezig geweest met demo’s maken en op een gegeven moment toen die demo’s klaar waren, heeft Martin mij benaderd of ik nog een bassist kende. Toen werd ik eigenlijk zelf heel erg enthousiast en begonnen m’n vingers te jeuken. Dus zodoende zijn we nu compleet.”

Kunnen jullie iets vertellen over het schrijfproces binnen de band?

Ruben: “De liedjes die er op dit moment liggen, ook onze single Reap What You Sow, zijn vooral geschreven door Sebas op z’n akoestische gitaar. Vervolgens heeft hij dat naar Herman gebracht en die heeft er demo’s van gemaakt, dus met drum, bas en toetsen. Dat is hoe de nummers tot nu toe tot stand zijn gekomen. Maar op dit moment zijn we ook op een nieuwe manier bezig met liedjes schrijven, namelijk dat iedereen met ideeën komt. Soms heeft Martin gitaar ideeën, dat neemt ‘ie dan op en dan zetten we dat gewoon in een drive bestand. Als dat een idee is waar ik enthousiast van wordt, kan ik daar weer stukjes over gaan bassen. Op die manier ontwikkelt dat zich dan weer tot een nummer.”

Sebas: “Wat natuurlijk ook meespeelt is dat Herman en Martin allebei hebben gezongen in een band. Die hebben allebei al nummers geschreven, dat zijn echt schrijvers. Dus wat dat betreft kan je ook heel veel kanten uit, iedereen heeft wel iets in te brengen. Maar we zijn daarin nog lekker aan het zoeken, wat kan. En zolang het goed klinkt, is het goed.”

"Ik denk dat het een eigenschap is die bij een muzikant hoort, dat je open staat voor elkaars creatieve input."

Jullie hebben in de korte tijd dat jullie samen zijn al aardig wat bereikt. Jullie hebben meegedaan aan Drentsch Peil XL, doen aankomend jaar mee aan Hit the North en nu komt jullie eerste single met videoclip uit op vrijdag. Waarom werkt het zo goed?

Ruben: “Wat op dit moment binnen de band goed werkt, is dat Sebas en Herman al veel demo’s hadden gemaakt waarbinnen wij als bandleden veel inspraak hadden van: wat vinden we mooi en wat vinden we binnen onze stijl passen? Die liedjes hebben we vervolgens van demo’s omgebouwd naar live arrangementen. Iedereen heeft z’n eigen partijen geschreven. Bijvoorbeeld voor Reap What You Sow waren alle partijen er al. Maar je kan je voorstellen dat het niet hetzelfde is wanneer een gitarist een baslijn schrijft als wanneer een bassist dat zelf doet. Dus de nummers krijgen in de oefenruimte altijd weer een andere vorm dan op de demo’s en iedereen heeft daarin z’n eigen inspraak.”

Maar het is niet zo vanzelfsprekend dat iedereen daar altijd maar oké mee is. Dat heeft ook wel een beetje met jullie persoonlijkheden te maken, toch?

Ruben: “Ik denk dat het een eigenschap is die bij een muzikant hoort, dat je open staat voor elkaars creatieve input. We hebben heel erg het mantra van: als iemand een suggestie heeft, proberen we het eerst voordat we er iets van vinden. Er zijn een aantal nummer die qua arrangementen erg zijn veranderd. We hebben veel moeten proberen voordat we doorhadden van: “Hey, dit werkt!”

Ik hoorde jullie zeggen: “In de basis maken we rockmuziek, met wat uitstapjes naar subgenres”. Er bestaat natuurlijk al een heel scala aan rockmuziek, wat maakt jullie dan anders?

Sebas: “Dat vind ik lastig te zeggen. De doelstelling is niet per se om vernieuwend te zijn, ik wil gewoon muziek maken die ik tof vind. Ik leg m’n eigen gevoel en dingen die mij bezig houden in de teksten, dus dat is sowieso wel iets wat het persoonlijk en eigen maakt.”

Ruben: “De doelstelling is inderdaad niet om onderscheidend te zijn of om dusdanig op te vallen in het genre. Dat klinkt misschien iets te pessimistisch, maar dat is wel wat het is. We willen niet teveel nonsens doen. We leggen nu heel erg de nadruk op het live geluid, wat je ook wel weer terug hoort in de productie. Dat is denk ik wel iets wat binnen het huidige productielandschap onderscheidend is. Wat in onze muziek wel vaak terugkomt, is dat we de vinger toch op een bepaalde zere plek willen leggen met betrekking tot het maken van keuzes, zowel op maatschappelijk vlak als op persoonlijk vlak.”

Sebastiaan: “Het moet gewoon lekker rocken. En inderdaad wat Ruben zegt, in de basis gaan de nummers vaak over dilemma’s en dingen waar iedereen op deze leeftijd wel een beetje tegenaan loopt.”

In het verlengde daarvan las ik op jullie socials de zin: “cowards may die many times before their death”. Waar komt die uitspraak vandaan en waarom is die zo belangrijk voor jullie?

Sebastiaan: “Het is een stukje tekst uit Reap What You Sow, onze single die uit gaat komen. Dat nummer gaat eigenlijk over het individu, iemand die moeite heeft om grip te houden op dromen en keuzes die gemaakt moeten worden. Je hebt eigenlijk altijd de uitdaging om de juiste keuze te maken of überhaupt een keuze te maken. En daarin krijg je natuurlijk ook te maken met een bepaalde onzekerheid. Dat is eigenlijk waar die uitspraak vandaan komt, als je niet durft te kiezen dan sterven vaak dromen al, omdat je geen eerste stap durft te zetten.”

Ruben: “Dat is toch wel een belangrijke zin in het nummer die heel erg de toon zet. We hebben er ook bewust voor gekozen om dat als eerste zichtbaar te maken op onze sociale media, want dat is ook wel een beetje de attitude die wij hebben. Via de veilige weg kom je niet altijd waar je wil zijn. Het is een soort motto.”

Sebastiaan: “Ja dat is voor mij ook zo. Het zijn toch vaak de mensen die durven te kiezen die andere mensen inspireren, vind ik.”

Ik hoorde Ruben net ook zeggen dat jullie nu erg de nadruk leggen op de liveshow en het live geluid. Als mensen naar een show van jullie komen, met wat voor gevoel willen jullie dan dat mensen weer naar huis gaan?

Sebastiaan: “Het is echt belangrijk dat mensen gewoon lekker kunnen genieten van de muziek. Ik vind het heel vet om mensen te zien die even helemaal opgaan in de nummers. En als er ook maar iemand is die ergens mee zit en vervolgens een regel uit de tekst heeft gehoord die hem misschien weer moed geeft of inspireert, zou ik dat wel heel cool vinden.”

Ruben: “Ja in de eerste plaats ligt de nadruk wel op de livemuziek en het verzorgen van een goede tijd. Of je nou wegdroomt of helemaal uit je dak gaat, al die mogelijkheden willen we bieden aan het publiek. Maar inderdaad als we mensen kunnen prikkelen tot het nadenken over de teksten vinden we dat heel vet.”

Aankomend jaar doen jullie mee aan Hit the North. Kunnen jullie iets vertellen over wat dat traject inhoudt en wat jullie daaruit hopen te halen?

Sebastiaan: “Hit the North is een coaching traject van ongeveer een jaar en daarin gaan we samen met een coach kijken wat nou de beste stappen zijn om te zetten en hoe we onze liveshow kunnen uitbouwen, met als doel om zoveel mogelijk shows te spelen in Nederland. We hebben ook wel de ambitie om buiten Nederland te spelen, maar laten we eerst hier beginnen.”

Ruben: “Met Hit the North willen we benadrukken dat we graag uit het Noorden willen en dat we aan onze carrièreplanning willen werken, dus echt lange termijn. We hebben nu een aantal nummers waarvan we het productieproces aan het afronden zijn. We zijn aan het experimenteren met verschillende schrijfwijzen, dus daarin zouden we ook graag input willen van de coaches.”

Hebben jullie enig idee hoe die lange termijnplannen eruit zien?

Ruben: “We hebben eerlijk gezegd nog niet veel verder gepland dan dit jaar. Doordat we al in verschillende bands hebben gespeeld is het de eerste twee jaar nog wel te overzien, maar wat gaat er daarna gebeuren? Hoe ga je dan die drempel over die je voor jezelf hebt gecreëerd? Daar kunnen we de hulp van HTN dus ook echt wel bij gebruiken.”

Sebastiaan: “Ik denk ook dat alles valt en staat met hoe die eerste nummers worden ontvangen. Reap What You Sow komt vrijdag uit, volgens mij is het uitgangspunt hoe dat ontvangen wordt. We hebben nog meer muziek op de plank liggen wat we willen uitbrengen en afhankelijk daarvan moeten we denk ik verder gaan kijken wat we de komende vijf jaar willen. Ik denk dat iedereen de ambitie heeft om zoveel mogelijk te spelen op zoveel mogelijk plekken. Laten we eerst maar eens muziek uitbrengen.”

Luister de nieuwe single Reap What You Sow hier vanaf 28 januari.