Danytha is al lang bezig met muziek maken. Vorig jaar deed ze mee aan Drentsch Peil XL, waar ze door de jury als runner-up werd bekroond. Momenteel doet ze mee aan het Hit The North traject om haar act naar een nieuw niveau te tillen en zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ze schrijft over de moeilijke dingen in het leven en hoopt daarmee anderen te inspireren. “Wanneer je je beseft dat alles in het leven een momentopname is, kan je een krachtigere versie van jezelf vinden.”

Hoe zou jij je muziek omschrijven?

“Ik omschrijf het vaak als alternatieve kwetsbare hiphop, omdat ik het belangrijk vind om een kwetsbaarheid te tonen in mijn muziek. Ik wil me echt durven uitspreken over waar ik nou mee zit in het leven en daar ook weer kracht uit halen.”

Je hoort niet vaak over vrouwelijke hiphop artiesten in Drenthe. Hoe ervaar jij die cultuur hier in de provincie?

“In Drenthe is het af en toe vrij lastig. De hiphop cultuur is hier weinig aanwezig, vooral als het gaat over vrouwelijke artiesten. Dat werkt tweezijdig. Aan de ene kant gaat hiphop echt om de cultuur en vaak ook de regio. Hiphop artiesten representen ook heel vaak hun plek, maar je hoort mij bij een optreden niet gauw “0592!” schreeuwen. Snap je? Het is lastig om daarin mee te gaan, in die stroming. Daarom ga je toch gauw je inspiratie uit andere gebieden halen. Die schaarste aan hiphopartiesten in Drenthe maakt dus dat er in de provincie minder mogelijk is. De andere kant daarvan is wel dat je zelf meer mogelijk kan maken. Daardoor spring je er wel meer uit. Dus ik zie het ook wel als een unique selling point.”

Naast rapper ben je danslerares. Ben je van plan om dat ook meer te gaan verwerken in je muziek?

“Ja absoluut. Ik vind het heel krachtig en mooi om muziek en dans samen te verwerken. In de outro van de videoclip van Chaos ben ik ook te zien met twee hele toffe dansers. Die choreografie heb ik zelf bedacht en ik probeer hier en daar dus wel de connectie te maken tussen dans en mijn muziek. Als ik optreed ben ik ook wel veel aan het dansen, maar het lijkt me wel gaaf om daar iets groters van te maken. Ik wil heel graag samen gaan werken met dansers. Het lijkt me super cool om het verhaal dat ik wil vertellen met mijn muziek visueel aan te sterken op die manier.”

Je hebt best wel een solide image. Het is duidelijk hoe je jezelf wilt presenteren. Zijn er mensen die je daarin inspireren?

“Ik word natuurlijk wel door mensen geïnspireerd, maar dat is heel breed. Veel mensen vergelijken me qua stijl met Billie Eilish, omdat zij ook veel oversized kleding draagt. Maar voordat Billie Eilish beroemd werd, droeg ik ook al oversized kleding. Dus ik ben niet per se door haar geïnspireerd. Ik houd sowieso heel erg van fashion. Vroeger had ik altijd van die TopModel schriften waar ik diehard outfits in tekende. Er komt nog een dag, mocht Nike dit lezen, dat ik een collab ga doen met Nike. Ik wil heel graag een sneaker ontwerpen voor Nike, ik zweer het. Ik wil ook graag een kledingmerk beginnen, dat idee ligt al jaren op de plank. Ik wil graag dat mijn naam eerst nog wat groter wordt, maar hier en daar promoot ik het al een beetje. Ik laat daarin ook het spirituele wel doorschemeren. Maar goed, qua inspiratie… Er zijn niet per se mensen die mij inspireren. Ik was eigenlijk altijd die chick die iedereen kapot raar vond, omdat ik rare kleren droeg. Maar die kleren waren dan na een maand helemaal in en dan droeg iedereen het. Ik vind het gewoon belangrijk om daarmee te spelen. Ik heb bijvoorbeeld iets van zestig paar sokken. En dan denken mensen: “Wat moet je met zoveel sokken?” Maar geloof me, dat is de kers op de taart.”

 

Nu heb je de afgelopen periode twee singles en een vette clip uitgebracht. Binnenkort komt je EP eraan. Waar heb je inspiratie vandaan gehaald?

“Dat gaat echt heel erg terug naar mezelf, naar iets wat ik een aantal jaar geleden heb meegemaakt. Ik vroeg lichamelijk en geestelijk gezien teveel van mezelf, waardoor ik op een gegeven moment echt stil moest staan. Ik ben toen heel veel bezig gegaan met muziek om voor mezelf antwoorden te vinden en om mezelf te uiten. Ik wilde er krachtiger uitkomen en het is ook echt een therapie geweest. Ik ben tijdens dat proces ook best wel vaak emotioneel geweest, omdat ik dingen gewoon zo uit m’n ziel moest vertellen. Als ik het dan terug luisterde dacht ik: “Damn, wat ben jij krachtig.” Dus ja, de EP gaat over die periode en ook de periode daarna. Het vragen om hulp, in therapie gaan, heel erg naar mezelf kijken en reflecteren. Op een gegeven moment heb ik geleerd om de angst te omarmen. Alleen op die manier kon ik er sterker uit komen.”

Hoe is het proces geweest van het maken van de EP?

“Ja ik ben er lang mee bezig geweest. De eerste single P=F/A heb ik al geschreven in 2019. Dat was nog net voordat ik me besefte hoe slecht het eigenlijk ging. Ik rookte best veel wiet en ik gebruikte het niet op een gezonde manier. Ik duwde al m’n problemen weg, waardoor alles in een keer over me heen kwam op het moment dat ik even stil stond. De rest van de nummers heb ik in 2020 gemaakt. Die heb ik toen opgenomen, maar alles is kwijtgeraakt. Ik moest daardoor in m’n eentje alles opnieuw opnemen thuis, terwijl ik daar eigenlijk niks van af wist. Uiteindelijk ben ik samen gaan werken met Lake Woozoo. Zij vroegen me: “Hoe wil je het hebben?” en ik zei: “Het enige wat ik niet wil is vijfhonderd lagen autotune.” Ik heb het natuurlijk over real shit, dus het moet real overkomen. En toen ik de eerste lading binnen kreeg, was het gelijk zo goed. Ze hadden het zo sferisch aangesterkt zonder dat ik er iets van had gezegd.”

Hoe voelt het dan dat het moment van de release nu eindelijk daar is?

“Het voelt heel onwerkelijk. Ik heb ook een moment gehad dat ik het terug luisterde in de trein en gewoon moest huilen, omdat ik zo trots was op mezelf. Ik kon op een gegeven moment gewoon echt even niet meer normaal door het leven gaan. En als ik ook maar een persoon kan inspireren met mijn muziek, met de gedachte dat alles een momentopname is, dan ben ik heel erg blij. Op die manier vind je een hele krachtige versie van jezelf.”

Wat zijn je plannen na de release?

Ik heb sowieso de aankomende tijd wat optredens staan en ik blijf nog even hangen in de releases natuurlijk. Een groot optreden is toch wel op Eurosonic Noorderslag, dat is echt fucking hard. Daarnaast ben ik ook bezig met een collab met artiesten uit het noorden en oosten van Nederland om een hiphop album te maken. Daar gaan we binnenkort ook mee optreden, dus dat heb ik er nog bij als extraatje. Verder ben ik ook alweer bezig met nieuwe muziek. Ik ben begonnen in de muziek als singer songwriter, dat ben ik nu ook meer aan het omarmen. Mijn aankomende project wordt waarschijnlijk een samensmelting van ruwe hiphop en klein kunstige singer songwriter liedjes. Ik denk dat ik daarmee meer mensen kan bereiken en dat het een gat in de markt is. Het lijken bijna tegenpolen van elkaar, maar ik zie er veel raakvlakken in. En het is ook wel een beetje wie ik ben. Ik kom met harde lines, maar ik kan ook een kwetsbaar liedje voor je spelen op gitaar. Dus dat wordt de nieuwe shit.