Ondanks corona, vond ook dit jaar gewoon het Drentse Popsport traject plaats. Tien acts volgden maandenlang coaching en workshops om zich verder te ontwikkelen. Afgelopen vrijdag traden alle acts op in VanSlag in Borger om te laten zien waar ze de laatste maanden hard aan hebben gewerkt.

Kaylee Landhuis is daarbij uitgekozen om Drenthe te vertegenwoordigen in het landelijk Popsport traject dat over een paar maanden begint. Coaches Herman Klompmakers en Patries van Iterson vinden dat Kaylee zich tijdens het regionale traject het meest heeft ontwikkeld en zien veel potentie in haar. Kaylee is singer-songwriter en onderscheid zich door haar kundigheid op zowel gitaar als viool.

Tijdens haar optreden maakt ze gebruik van een loopstation, waardoor de nummers veel body krijgen. Daarbij heeft ze ook nog eens een dijk van een stem. Tussendoor vertelt ze over haar tussenjaar en de leuke dingen die ze toen heeft gedaan, wat ook terugkomt in de nummers. Het laatste nummer in haar set, Giving and Taking, speelt ze voor haar moeder die in de zaal zit.

Naast Kaylee deden er nog negen acts mee aan het traject. Singer-songwriter Eline Pilaat blies het publiek omver met een eigen geschreven liedje en een cover van het nummer What Now van Rihanna, wie overduidelijk één van haar idolen is. Anousha Baak vertelde over liedjes die ze tijdens de coronaperiode heeft geschreven met haar moeder, die ook zangeres is. Ze speelde daarbij twee prachtige nummers met catchy refreinen en begeleide zichzelf op gitaar.

We mochten genieten van Julia Dubbelboer, die zichzelf begeleid met elektronische muziek en een basgitaar. Met haar poetische teksten lijkt het bijna of ze een toneelstuk opvoert. Ze kruipt helemaal in haar rol en doet alles met een ongekende zelfverzekerdheid.

Singer-songwriter Thirza Lutke zong drie nummers in een prachtige galajurk, die ze met deze gelegenheid wilde dragen omdat haar gala jammer genoeg niet doorging. Ze begeleidt zichzelf op piano en wil met haar liedjes aandacht vragen voor heftige onderwerpen, zoals seksuele intimidatie.

Corona zette niet alleen een streep door het gala van Thirza, maar liet ook bijna het optreden van het singer-songwriter duo Ellen en Viola niet doorgaan. Viola had helaas corona, maar Ellen was vastberaden om alsnog een leuk optreden neer te zetten. Voor de gelegenheid staat ze nu dus alleen op het podium. Zonder Viola voelt het voor Ellen natuurlijk onwennig, maar voor het publiek is het nog steeds heerlijk om naar te luisteren. Ellen speelt gitaar en zingt in het Nederlands over verschillende fases in het leven. Over de set is goed nagedacht. Het is eigenlijk een klein verhaaltje over opgroeien en het vinden van liefde.

Verder aanschouwden we singer-songwriter Marieke Schenk, die eigenzinnige nummers maakt in zowel het Engels als het Nederlands, waarbij ze ook gitaar speelt. Leeloo Brinkman zingt een nummer die ze samen met haar coach heeft gemaakt, dat gaat over de uitdagingen die je tegenkomt wanneer je uit huis gaat.

Nina van den Woude begeleid zichzelf op gitaar en laat daarbij duidelijk haar proces zien. Ze speelt één van haar nieuwste liedjes en daarnaast een ouder liedje waar ze nog steeds trots op is. Haar liedjes zijn oprecht en raken een gevoelige snaar. Met name het liedje Kleine Ster, dat ze heeft geschreven voor vrienden die een jong kindje hebben verloren, maakt veel emoties los.

De enige band die dit jaar meedeed aan Popsport Drenthe was Moonlighter. De vierkoppige jonge rockband speelt heerlijke old school nummers met een seventies vibe. Onder hen zijn er maar liefst twee zangers die samen de nummers een extra dimensie geven.

Dit maakt alweer een eind aan Popsport Drenthe 2021. Volgend jaar wordt er weer een nieuwe editie georganiseerd. Ben je tussen de 12 en 20 jaar en wil je graag meer met je muziek? Mail dan naar erik@kunstencultuur.nl.