“Aan de top met Nederpop 2.0.” Dat zou hét motto kunnen zijn van Tot&Met. Een band met Meppelse roots en een hart voor Nederlandse muziek. De sound beïnvloedt door rock, nederpop, hiphop, soul, jazz en ska. En voor dit jaar optredens op het Bevrijdingsfestival in Assen en een avondvullend programma met Sterrenwacht op de planning. Het is duidelijk: Tot&Met heeft zeker géén houdbaarheidsdatum!

Toffe naam, Tot&Met. Hoe komen jullie bij deze bandnaam?

We hebben in anderhalf jaar tijd verschillende bandnamen de revue laten passeren. Na een van onze optredens zei een bezoeker: “Dankjewel, ik heb genoten….Tot&Met”. We vonden Tot&Met tof klinken. Het past mooi in het rijtje van bestaande Nederlandse bands: DoeMaar, Blof…..Tot&Met.   

Jullie zijn in deze samenstelling 3,5 jaar geleden begonnen. Wat hebben jullie allemaal al gedaan?

We zijn als enige uit 32 bands geselecteerd voor DrentschPeil. In deze 3,5 jaar hebben we inmiddels 60 optredens gedaan. Het was vallen, opstaan en hard werken. In de loop der jaren is onze sound veranderd. Dit komt doordat er een wisseling tussen bandleden heeft plaatsgevonden.

Nederlandstalige muziek heeft niet het meest ‘hippe’ imago. Waarom de keuze voor Nederlandstalige muziek?

Justin rapt en schrijft veel in het Nederlands. “Ik kan niet anders dan in het Nederlands schrijven. Alleen in het Nederlands kan ik mensen echt aanspreken. Ik kan makkelijker woordspelingen maken en kom dichter bij mijn gevoel.”  

Stel…jullie moéten jezelf vergelijken met een bestaande Nederlandstalige band. Waarmee zouden jullie jezelf vergelijken?

“Wij vergelijken ons met Typhoon en De Dijk. Maar best veel mensen vergelijken ons ook met DoeMaar, Frank Boeijen en Thé Lau. En dat vinden wij een enorm compliment!”

Jullie noemen jullie sound Nederpop 2.0. Wat is dat precies?

“Vroeger was Nederpop iets waar we trots op waren. Tegenwoordig associëren mensen Nederlandstalige muziek met Volendam, woonwagens of een piratententen. Het is niet vanzelfsprekend dat Nederlandstalige muziek tof is. We moeten het altijd uitleggen. Nederpop 2.0 is Nederlandstalige, moderne muziek. Geen volksmuziek, maar hip en passend bij deze tijd.”

Dit jaar staat er een programma met Sterrenwacht op de planning. Tell us more about it!

“Sterrenwacht is een andere Nederlandstalige band uit Meppel. Zij maken iets meer mainstream muziek dan dat wij doen. Altijd als zij ergens hebben gespeeld zijn mensen enorm enthousiast over Nederlandstalige muziek. Door Sterrenwacht en Tot&Met te combineren in één programma kunnen we mensen een tof, Nederlandstalig, avondvullend programma bieden. Zodat mensen dubbel zo enthousiast huiswaarts keren.”