The Broadcast vergeet MFC nooit meer

Soul en rock in Metal Front Coevorden

Phil Pietrzak ,

Metal Front Coevorden staat niet alleen bekend om de fantastische metalbands die er met grote regelmaat op het podium staan, maar ook om het programmeren van bands die buiten het metalgenre vallen. Waarbij ook vaak verrassende combinaties van voor- en hoofdprogramma worden gemaakt. Zo is het ook weer het geval op zaterdag 5 november. Want uit de US of A komt - op de valreep van de Amerikaanse verkiezingen – de female fronted soul/rockband The Broadcast uit Asheville, North Carolina.

Meer dan 50 jaar geleden reisde een zekere Bob Dylan vanuit ‘The American Heartland’ naar New York City, waar hij zich een weg zong naar het podium van The Bitter End in Greenwich Village. Voor zangeres Caitlin Krisko en haar band The Broadcast begon het verhaal juist in The Bitter End hetgeen haar leidde naar de Blue Ridge Mountains. Als een omgekeerde Bob Dylan dus, besloot zangeres Krisko na haar afstuderen aan de NYC Professional Performing Arts School en een daaropvolgende opleiding aan een prestigieus privéconservatorium te vertrekken uit de City That Never Sleeps om de Appalachen te verkiezen boven het drukke, stadse leven.

In Asheville leerde zij gitaarvirtuoos Aaron Austin kennen waarmee ze een aantal jaren als ‘songwriting duo’ werkte aan de blauwdruk van The Broadcast. De songs die zij schreven belandden op debuutplaat ‘Dodge The Arrow’ uit 2013 die in eigen beheer werd uitgebracht, maar binnen korte tijd tienduizend exemplaren over de toonplank zag gaan en daarbij op de vierde plaats in de college radio charts terecht kwam.

In 2014 veranderde de line-up een beetje, en werd het verlangen om diepere paden in de Americana roots te bewandelen groter, waarbij ook een ‘meer volwassen sound’ werd nagestreefd. Daarbij werden Krisko en Austin – inmiddels ook buiten de band om een stelletje – geholpen door zevenvoudig Grammy winnaar/producer Jim Scott (Wilco, Foo Fighters, Johnny Cash, Tedeschi Trucks Band, Tom Petty en Sting), die de band zeer heeft bijgedragen om hun mix van soul, blues en classic 70’s rock te arrangeren op vervolgschijf ‘From The Horizon’, die inmiddels ook zeer goed is ontvangen bij de internationale muziekpers. The Broadcast is te omschrijven als Beth Hart/Grace Slick meets Led Zeppelin. 

Site van The Broadcast

The Broadcast is:
Caitlin Krisko, Vocals
Aaron Austin, Guitar
E’Lon Jordan-Dunlap, Bass
Jaze Uries, Drums
Tyler Housholder, Percussion

Dat de band Metal Front Coevorden niet snel zal vergeten, bleek uit een Facebook-bericht dat daags na het optreden verscheen:

Als je debuutplaat Lost And Found van Jack Bottleneck beluisterd, kun je moeilijk geloven dat de schorbestemde zanger geen volbloed Amerikaan is, maar een Fries genaamd Johan Venema. Liefhebbers van beproefde Americana stijlen als bluegrass, blues, folk en country zullen versteld staan van het authentieke talent uit de Friese Wolden, die deze avond bij zal worden gestaan door multi-instrumentalist Johan Keus.

Lost And Found is zowel een verwijzing naar Bottleneck zelf (Venema heeft een aantal gitzwarte jaren meegemaakt waarvan hij letterlijk een tijd in de goot heeft doorgebracht), als naar de coversongs waarmee hij zijn debuutplaat heeft gevuld. Een gouden recept, want de rauwheid van stem, instrumenten en mix in combinatie met de songkeuze zorgde ervoor dat ‘Lost And Found’ een verassende hoge notering in de Nederlandse Album Top 100 kreeg. En dat voor een album dat in zeer korte tijd in een klein theatertje (’t Heech in Ferwerd) werd opgenomen! 

Site Jack Bottleneck