Spinvis luidt 2016 uit in De Amer

Aankomend album schept hoge verwachtingen

Wouter Bessels | foto's: Mariëlle Hensums ,

Tradities zijn er nog genoeg. Zekerheden ook. Dat Spinvis in De Amer in het weekend voor kerst speelt, gaat voor beide op. Ook dit jaar gaf Erik de Jong met zijn vijf musici twee concerten op het podium in Amen.

Van een zekere Amer-traditie wordt zondagavond, in tegenstelling tot de middag, afgeweken. Geen drie, maar twee sets. De overheerlijke gehaktbal in de pauze blijft en wat ook blijft, is een keur aan fraaie liedjes uit het inmiddels rijke oeuvre van de Utrechtenaar. Het levert een gevarieerd concert van twee uur op, waarin Spinvis aftrapt met bekend werk: Heel Goed Nieuws, Bagagedrager, Voor Ik Vergeet, Goochelaars en Geesten. Daarna tast hij wat dieper in de buidel.

Eigenlijk wil hij niet zoveel praten, maar toch kan De Jong het niet laten om af en toe een korte introductie op zijn liedjes te geven. Niet dat het zo noodzakelijk is: elk liedje van hem roept beelden op, een situatie, een herkenning. De interpretatie kan voor ieder weer anders zijn. Dat maken Spinvis’ teksten ongrijpbaar en tijdloos tegelijk.

En de afstand tot het publiek is altijd klein, zeker in De Amer. In Bijt Mijn Tong Af roept hij op tot het bijdragen van een canon en dat lukt wonderwel. Na de pauze volgen een paar nieuwe liedjes, zoals Ronnie Knipt Zijn Haar, het vervolg op het aloude Ronnie Gaat Naar Huis. Ook splinternieuw is Wat Blijft En Wat Gaat, een klein luisterliedje dat associaties oproept met het retrospectieve werk van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh.

Toch blijft Spinvis verder putten uit livefavorieten als Club Insomnia, Wespen Op De Appeltaart en Kom Terug, maar dat brengt het tweede deel van de zondagavond juist prachtig in evenwicht. Ook omdat er af en toe een zelden gespeelde song voorbijkomt, zoals Op Een Ochtend In Het Heelal of Het Laatste Wonder, dat De Jong ooit schreef voor de tv-serie Najib & Julia van Theo van Gogh.

Terwijl Tot ziens, Justine Keller is alweer vijf jaar oud is, verzekert De Jong dat het nieuwe album klaar is en komend mei uitkomt. Met die zekerheid kan 2016 worden uitgezwaaid. De traditie ‘Spinvis in De Amer’ heeft voor volgend jaar nog meer nieuw materiaal in petto, daarover is geen twijfel mogelijk.

De voorproefjes van dit jaar smaken naar meer en de ambiance van De Amer past als het best zittende jasje voor deze liedjes. Zoals pianist Lucas Oldeman na afloop opmerkt: “Alles klopte vanavond”.