Paul de Munnik maakt ijzersterke indruk in Ogterop

Nieuw! is met gevoel geschreven en gezongen

Martine Vos | Foto's: Mariëlle Hensums ,

Afgelopen woensdag speelde Paul de Munnik in Schouwburg Ogterop in Meppel zijn theatershow Nieuw! Hij voelt zich als een vis in water in dit prachtige theater; volgens Paul één van de mooiste theaters van Nederland.

In Nieuw! laat De Munnik zijn voorliefde voor blues, chansons en folkmuziek de vrije loop. Het resultaat is een gevarieerd album, in de geest van wijlen Maarten van Roozendaal en Bram Vermeulen. De plaat is ook tekstueel knap in elkaar gezet.

Ook Prince passeert de revue. Dit geeft al een beetje de diversiteit aan van deze voorstelling. Paul neemt het publiek mee naar zijn jeugd, ingekleurd met prachtige anekdotes. Op de achtergrond zijn foto’s te zien uit zijn leven.

De nummers die Paul ten gehore brengt komen met zijn stemgeluid in dit theater goed tot hun recht. Onder andere een prachtig nummer van Charles Aznavour, die hij zelf vertaald heeft naar het Nederlands, met een woordenboek ernaast. Het mag dan volgens sommige critici een wat gemakkelijke vertaling genoemd worden, het is zonder enige twijfel een prachtig nummer dat raakt, en je kan ook een speld horen vallen in zaal.

Makkelijk of niet, de nummers komen aan. Ze zijn met gevoel geschreven en gezongen en het publiek neemt het dankbaar tot zich. Een ijzersterke voorstelling, gevarieerd met hier en daar een vleugje melancholie, afgewisseld met mooie verhalen en prachtige nummers.