Kick-off MFC's metalmaand

Redactie 3voor12 drenthe ,

December is traditioneel gezien de metal-maand bij uitstek in Metal Front Coevorden, want aan het eind van de maand is het natuurlijk weer tijd voor de elfde editie van A Very Heavy X-Mosh, die dit jaar op vrijdag 23 december plaatsvindt. Maar de kick-off van MFC’s metalmaand was zaterdag 3 december, met een gratis toegankelijk programma van drie vette metalbands uit de regio Hoogeveen. En dat waren Dizer, Facing the Madness en Icons of Brutality.

Dizer is een driemansformatie uit Enschede/Hoogeveen opgericht in 2015 door Arjan Dijsselhof, Aydn Haydar en Harm Jan Moes. De basis is gelegd in de oefenruimtes van Harrow te Losser. De muziek is te plaatsen tussen thrashmetal en hardcore, maar conformeert zich niet aan de regels omtrent deze genres. De set van de groep bestaat zodoende uit verschillende soorten nummers waarin invloeden van Slayer en The Haunted maar ook bijvoorbeeld Hatebreed te horen zijn. Zware politieke thema’s worden niet geschuwd, maar de nadruk ligt vooral op het creëren van een eigen geluid. Op dit moment werkt de band - in samenwerking met Spades Productions te Hoogeveen - aan een nieuw album.

Facing The Madness werd in 2009 opgericht door ex-leden van Chaos Rising, The 8th Sin en Drownfall. De groep nam de tijd om te werken aan een set en tegen het einde van 2010 kropen de bandleden uit hun oefenbunker om de podia te bestormen. In relatief korte tijd deelde de band het podium met onder andere Chiraw, Crimson Falls, Elise, Jurasssic Park, Houwitzer, Massive Assault, Never Void en Undawn.

De geschiedenis van Icons of Brutality begint in 2009, wanneer een viertal muzikanten hun roots omarmen en besluiten om oldschool-deathmetal in de meest pure en primitieve vorm (dus zonder trendy en niet-metal invloeden) te gaan spelen. De 'Icons' beginnen eerst als coverband, die deathmetal klassiekers van Grave, Dismember, Obituary en Vader ten gehore brengen, maar gaandeweg werken ze in die periode aan eigen, originele composities.

Deze nummers verschijnen uiteindelijk op hun debuutalbum Between Glory and Despair, dat uit negen nummers bestaat, en qua sfeer teruggrijpt naar de deathmetal van begin jaren ‘90. In 2012 wordt Between Glory and Despair uitgebracht via Cyclone Empire. Met de steun van dit bekende Duitse underground-label was het mogelijk om de wereld echt laten zien waar Icons of Brutality om draait.

De plaat krijgt veel positieve recensies en ook het publiek lijkt de no-nonsense benadering op Between… te kunnen waarderen. De band heeft op verzoek in de afgelopen jaren dan ook een aantal songs aangeleverd die zijn verschenen op verzamelalbums, waaronder ook “The Vestibule of Hell”-compilatie van Wolfsbane Records.

Uiteraard zit Icons of Brutality tegenwoordig ook niet stil. Men is nu erg druk aan de slag met het schrijven van muziek voor een nieuw album, dat in 2017 zal worden opgenomen. De nieuwe songs zijn minstens net zo compromisloos als het oudere materiaal, maar de band zal qua snelheid, agressie en lompheid nog meer de extremen opzoeken.

Qua optredens heeft de band ook flink aan de weg getimmerd. In de recente historie heeft de band zelfs het podium mogen delen met een aantal van hun eigen deathmetal-iconen zoals Grave, God Dethroned, Exhumed, Entrapment, en meer. Een show van Icons of Brutality valt het beste te omschrijven als 'intens' en gaat standaard gepaard met veel agressiviteit en rauwe, botte lompheid. Afgelopen oktober opende de band nog de tweede editie van het überbrute Graveland Deathfest in Hoogeveen.