Australische rock vult Metal Front Australische rock vult Metal Front

Heart & Soul Rock 'n Roll in Coevorden

, Phil Pietrzak

Australische rock vult Metal Front

Heart & Soul Rock 'n Roll in Coevorden

Phil Pietrzak ,

De Australische rockband The Widowbirds trad afgelopen zaterdag op in Metal Front Coevorden; het enige podium in Nederland gedurende hun Europese tour. Dus exclusief. Een flinke partij 'Heart & Soul Rock ’n Roll' in de stijl van Led Zeppelin en The Black Crowes stond op het muzikale menu. De band heeft het podium eerder gedeeld met blueslegende Tony Joe White, ‘The Modfather’ Paul Weller en Jeff Martin van The Tea Party. ​The Widowbirds zijn gevormd in 2010 op initiatief van zanger Simon Meli en gitarist Tony Kvesic, die nog altijd het ‘songwriting duo’ achter de band vormen. Zij putten hun inspiratie uit ‘klassiekers’ als Otis Redding, Frankie Miller & The Band, Led Zeppelin en AC/DC maar ook hedendaagse helden als The Black Keys. The Widowbirds beloven een mix van ‘diepe soul en echte rock ’n roll’. Dus deze avond eens een keertje minder metal in Metal Front Coevorden.

The Widowbirds

The Widowbirds

Het was even schrikken: toetsenist Robbie Wolf was niet mee op tour. Mama Wolf lag in het ziekenhuis. Dus de laagjes Hammond, Wurlitzer en Mellotron moesten ontbreken. 'But don't worry', aldus drummer Shane O'Neill, 'we'll just have to rock a little bit more harder, with just the four of us.'

O'Neill blijkt een man van zijn woord, want ze klaren de klus zonder enige moeite met z'n vieren. En een mooie bijkomstigheid is, dat de band iets meer speelruimte op het (toch) niet al te grote podium heeft.

Simon Meli (The Widowbirds)

Simon Meli (The Widowbirds)

In nagenoeg anderhalf uur spelen de heren een breed scala van hun albums Shenandoah (2011), Hearts Needle (2014) en hun laatste album Black Into The Blue, aangevuld met een paar covers die zanger Simon Meli waarschijnlijk als verplichte kost in het repertoire op heeft laten nemen. Een nummertje als Ramble On van Led Zeppelin bijvoorbeeld, dat het ook wel goed deed bij zijn optredens in het 2013-seizoen van The Voice Of Australia.

Tony Kvesic (The Widowbirds)

Tony Kvesic (The Widowbirds)

Waar hij overigens nog nèt niet tot de halve finale wist door te dringen. Maar Meli is zonder meer een goeie zanger: een kruising tussen Robert Plant (Led Zeppelin) en Paul Rogers van Free, waarvan laatstgenoemde het dichtst bij Meli's stemgeluid in de buurt komt. En daarbij speelt hij ook een verdienstelijk potje tweede gitaar, om de Oosterse flair van leadgitarist Tony 'The Kid' Kvesic bij te staan.

Waar nodig is. Want Kvesic is strak. De hele band is strak. Strakker dan een groep pillenslikkende Aussies in trainingspakken van Australian.

Bobby Poulton (rechts - The Widowbirds)

Bobby Poulton (rechts - The Widowbirds)

Al met al een aardige afwisseling tussen al het metalgeweld dat doorgaans de usance is in Metal Front Coevorden, waar het deze keer overigens niet bepaald volle bak was. In een toegift is er tussen de hardrock, soul, rhythm & blues zelfs nog sprake van een sprankje (volgens bassist Bobby Poulton geheel onbedoelde') geïmproviseerde funk. Waarbij je eigenlijk wel zou wensen dat er tóch een toetsenist aanwezig was. En een blaassectie. En misschien een didgeridoo. Op de koop toe.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Drenthe