Anne Soldaat in Theater Hofpoort Anne Soldaat in Theater Hofpoort

Gevarieerde set en subliem geluid

, Anton Oortmann

Anne Soldaat in Theater Hofpoort

Gevarieerde set en subliem geluid

Anton Oortmann ,

Vrijdagavond was de raadszaal van de gemeente Coevorden omgebouwd tot Theater Hofpoort. Het podium waarop Anne Soldaat en zijn band staan is eigenlijk de begane grond. De tribune ertegenover is half gevuld. Maar doordat de bovenste rijen afgesloten zijn, lijkt het best vol.
Anne Soldaat speelt met zijn driekoppige begeleidingsband, bestaande uit een contrabassist, drummer en tweede gitarist. Alle drie zingen op veel momenten zeer verdienstelijk mee.

Akoestische gitaar

Anne Soldaat Theater Hofpoort

Anne Soldaat Theater Hofpoort

Veel mensen kennen Anne Soldaat als bandlid van Darryll-Ann of gitarist bij Tim Knol. Matthijs van Nieuwkerk noemde hem al eens de beste solerende gitarist van Nederland. Vandaag heeft hij niet zijn oude vertrouwde Gibson Les Paul bij zich, maar een akoestische gitaar. Anne heeft namelijk een 'kampvuur-muziek album' gemaakt, zoals hij het zelf noemt. Hiervoor heeft hij vele gast-muzikanten geregeld, waaronder Barry Hay op dwarsfluit. Zij waren er helaas niet bij.

Tweestrijd

Anne Soldaat Theater Hofpoort

Anne Soldaat Theater Hofpoort

Anne Soldaat wordt dan misschien wel geprezen om zijn gitaarspel, maar vanavond werd zeker weer duidelijk wat zijn sterkste punt is: zijn stem. Wat een dijk van een stem heeft hij. Rustig, beheerst, soms lichtjes tegen het randje van zuiverheid. Het gevoel dat hij daarmee brengt is heel breekbaar, maar erg mooi. Hij weet je in een tweestrijd te brengen: je voelt je soms bijna zo verdrietig in nummers. Maar gelukkig is er altijd een sprankje hoop te vinden in zijn stem, die merkbaar opbeurend is.

Subliem geluid

Anne Soldaat Theater Hofpoort

Anne Soldaat Theater Hofpoort

Het optreden zelf was van een hoog niveau. Alle muzikanten beheersen hun instrumenten belachelijk goed. Het spel varieerde van minimalistisch tot bijna overdreven swingend. Het was af en toe jammer dat je moest blijven zitten. Het publiek kon amper blijven stilzitten.

Het geluid in De Hofpoort was subliem. Je had vaak het idee midden bij een huiskamerconcert te zitten, zo direct kwam de muziek over.

 

Variatie

Anne Soldaat Theater Hofpoort

Anne Soldaat Theater Hofpoort

Het repetoire bestond vooral uit nummers van het het nieuwste album, enkele nummers van de vorige albums, een aantal Darryl-Ann nummers en een paar zeer passende covers. Dit zorgde voor veel variatie in de set. 

Helaas geen uitverkochte zaal

Anne Soldaat Theater Hofpoort

Anne Soldaat Theater Hofpoort

Helaas was het geen uitverkochte zaal in Coevorden. Een artiest als Anne Soldaat met zijn band is dat zeker waard. Aan de drukte bij zijn merchandise stand was echter te merken dat het optreden zeer in de smaak viel bij het aanwezige publiek. Waarschijnlijk is het overgrote deel van het publiek weer aanwezig, mochten Anne en band de zaal weer aandoen.
 

Minpunt

Het enige te noemen minpunt is wellicht dat er niet meer nummers op de setlist stonden. Een Anne Soldaat klassieker als Born To Perform werd gemist. Of we hebben dit gemist in onze roes van het goede live-geluid en een supergroove. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Drenthe