Powertrio's: veel flauwe moppen Powertrio's: veel flauwe moppen

Tweede editie BOSS Bands On Stage bij MFC

, Anton Oortmann

Powertrio's: veel flauwe moppen

Tweede editie BOSS Bands On Stage bij MFC

Anton Oortmann ,

Afgelopen zaterdag vond de tweede editie van BOSS Bands On Stage Support plaats in Metal Front Coevorden. Met de vorige editie in het achterhoofd stond, op Valentijnsdag, een verwacht gezellig avondje met bands uit de noordelijke provincies op het programma.

Broken Benn

De eerste band van de avond die het podium van MFC betreedt, is het in 2012 opgerichte en uit Benneveld afkomstige Broken Benn. De groep timmert de laatste tijd flink aan de weg in de regio.

Sommige luisteraars associëren hun muziek met Bush, terwijl voor anderen de liedjes klinken als een soort van progressieve emorock met punkrock- en metal-invloeden. De band speelt redelijk strak, al laat men af en toe een steekje vallen. De drummer heeft zichtbaar plezier tijdens het spelen en de rest van de band beweegt lekker over het podium. Af en toe zitten er in de nummers vette breaks; die weten het publiek regelmatig te verassen.

Het jolige nummer Anke, wat totaal niet in dezelfde sfeer van de set past, valt in goede aarde bij de zaal. De daaropvolgende hele slechte mop veel minder.

Ook zijn er zeker nog wat verbeterpunten. Zo zou de band meer moeten werken aan een eigen smoel en meer hooks in de nummers. Het toevoegen van meer koortjes zou ook niet verkeerd zijn. De drummer en de zanger zingen beide prima, al doen ze dat bijna niet op dezelfde momenten.

Sunburn

Na Broken Benn volgt Sunburn, een band die in de zomer van 2014 is opgericht na het uit elkaar vallen van stonerrock-band Guru’s Prophecy.

Als bassist en zanger Erik Vinke (ex-Insatiable/ex-Wulfenross) al druk bezig is met het aankondigen van zijn eigen band, kan presentator Philthy Phil nog net op tijd ingrijpen. Die houdt het bij de korte aankondiging: “Sunburn”.

De uit de 'Bermuda-driehoek' van Erica, Nieuw-Amsterdam en Schoonebeek afkomstige driemans-formatie speelt langzame sludge, af en toe afgewisseld met een wat sneller stonerrock-stuk. De band heeft een redelijk eigen sound die vooral wordt gekenmerkt door de vocale wisselwerking tussen de bassist Erik en gitarist Marco. Al mogen de zangers wat meer uit elkaar gaan zitten tijdens de samenzang. Die is namelijk volledig unisono.

De band speelt hard en log met veel zware riffs. Het klinkt vermakelijk, al raakt men in de loop van hun set soms de weg kwijt. Zijn de nummers al klaar of niet? Af en toe speelt de band ook niet even strak en mist de groove, al laten de bandleden de afgelopen tijd wel veel groei zien.

Ministry of Mudd

De eer om deze tweede BOSS-tour af te sluiten is het uit Groningen afkomstige powerrock-trio Ministry of Mudd. Naar eigen zeggen een exponent van de 'grandiloquent rock', wat dat ook mag betekenen.

De band speelt een mix van jaren negentig-rock met wat stonerrock-invloeden. De songs gaan lekker door en de zangstem van leadzanger en bassist Minister R heeft een fijn rauw randje. Verder valt vooral het gitaarspel op van gitarist Minister F; dat is soms iets over the top met teveel solo’s, maar wat hij laat zien is over het algemeen zeer technisch begaafd en inventief. Doodgewone gitaarriffs worden afgewisseld naat Tom Morello-achtige gitaarsolo’s.

De muziek zelf beweegt tussen hele rustige psychedelische en heftig rockende stukken. Lekker dynamisch, en bovendien speelt de band lekker strak. De drummer mag wel wat meer grooven.

Wat bij deze groep opvalt, is dat de bandleden plezier uitstralen, alleen de gitarist lijkt vooral op te gaan in zijn eigen gitaarspel. De muziek valt ook in de smaak bij het publiek en een toegift is het resultaat. Alleen de mop tijdens het stemmen van de basgitaar... die is van hetzelfde bedenkelijke niveau als die van Broken Benn.  

Tot slot een kritische noot richting BOSS: tijdens de vorige editie was er naast de stonerrock van Rancho Musquito bijvoorbeeld ook de Britpop te horen van The Anti-D’s. Dat gaf de avond een leuke frisse twist. Vanavond tappen de bands wat meer uit hetzelfde vaatje.

De tweede BOSS-tour is nog te zien op de volgende locaties:
27 februari: Boelie’s Pub te Winschoten
21 maart: JV Blanko te Emmen

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Drenthe