Catawiki veilt originele single The Sound of Imker

Exemplaar Train of doomsday brengt ruim 200 euro op

Wouter Bessels ,

Een buitenkansje voor verzamelaars van singles van Nederlandse bands uit de late jaren zestig, in het bijzonder afkomstig uit Drenthe. Veilingsite Catawiki biedt momenteel een origineel exemplaar aan van Train of doomsday van de Asser band The Sound of Imker.

Train of doomsday verschijnt in 1969 en blijft de de enige single van legendarische band uit Assen. De single flopt en groeit door de jaren uit tot een veel gezocht collectors' item. Ook in het buitenland; daar wordt The Sound of Imker gezien als een belangrijke exponent van de Nederlandse underground-beweging, net als Mother's Love/The Dream, Group 1850 en NV Groep '65.

Platenmaatschappij Philips weigerde Train of doomsday te distribueren. Het gevolg was dat het plaatje bijna niet te krijgen was en de bandleden, naar verluid, op een gegeven moment de single als frisbee gingen gebruiken.

In zijn kortstondige en woelige bestaan trad The Sound of Imker regelmatig op. Zo stond de band in september 1969 in Concertzaal De Jong in Groningen in het voorprogramma van Pink Floyd.
Gitarist Robert Imker werd na zijn tijd in de groep net als broer Remco aanhanger van Jehova's Getuige en werd later bekend als Tokkel, de stadszwerver in Assen. Hij overleed in 2001.

De single werd begin dit jaar heruitgebracht door het label Milkcow uit Meppel.

Het exemplaar is afkomstig uit de collectie van Sjoerd Punter, oud-journalist van de Asser Courant.

UPDATE 13 maart: De veiling heeft uiteindelijk 205 euro voor de single opgebracht.