New album, new rules voor Roo

Broers koesteren vrijheid, avontuur en afstand

Jolien Reinders ,

‘Door samenzang en samenspel trekken wij elkaars nummers naar een hoger niveau.’ Van zolderkamer naar kroegen, cafés en poppodia. Inmiddels één studio-album verder en een tweede die uit komt op 1 april. Wij spraken de gebroeders Alfred en Jaap Roo. Over hoe ze zover zijn gekomen en hoe het tweede album alles omver gaat blazen.

New album. Where is it all about?

De gebroeders Roo brengen in april 2016 een nieuw album uit. Een veelzijdig album dat gaat over liefde, afscheid, blijdschap en avontuur. “Jaap en ik zijn beiden afzonderlijk voor een lange periode op reis geweest", zegt Alfred. "Gedurende deze reis hebben wij afzonderlijk onze muziekstijl en nummers ontwikkeld. Het thema reizen is daarom een belangrijk thema en is doorgevoerd in het album. Maar reizen is niet leidend. Het is een belangrijk onderdeel, maar voert niet de boventoon. De onderwerpen vrijheid en avontuur spelen een grotere rol bij het huidige album.” 

Hebben jullie tijdens het reizen afzonderlijk veel nummers geschreven die op het nieuwe album te horen zijn?

Jaap: “We hebben toen wij op reis waren veel nummers afzonderlijk geschreven. Daarom is dit album per definitie anders en beter dan de vorige albums. Tijdens de reis hadden wij geen invloed op elkaar, geen klankbord om even een nummer aan te toetsen. Hierdoor hebben wij ieder onze eigen muziekstijl goed kunnen ontwikkelen.”

Maar… waarom maken jullie samen muziek als jullie afzonderlijk betere muziek produceren?

Jaap: "Juist door samenspel en -zang trekken wij elkaars nummers naar een hoger niveau. De nummers die wij afzonderlijk van elkaar schrijven zijn goed. De magie is het samenspel en -zang. We halen het beste in elkaar naar boven."

Een nieuw album met andere onderwerpen. Maar met eenzelfde stijl. Hoe zouden jullie jullie stijl omschrijven?

Allebei in koor: "Tweestemmige singer-songwriter pop." Jaap vult aan: "Op het vorige album was alles klein, een echte singer-songwriter stijl. Het nieuwe album is veelzijdiger. We hebben meer laten beïnvloeden door pop."

Waarom zijn jullie bij het nieuwe album iets meer afgestapt van de sing- en songwriter stijl?

Jaap: "Daar zijn wij niet zozeer van afgestapt." Alfred geeft aan dat het gaat om de ontwikkeling van de muziek. "Het is een kwestie van nummers schrijven. En uiteindelijk groeit en ontwikkelt het zich door de jaren heen. We hebben echt alles uit de kast gehaald voor dit nieuwe album."

En… wat zijn jullie ambities voor de toekomst?

Alfred: "Wij brengen het liefst de komende tijd zoveel mogelijk nieuwe albums uit en treden zoveel mogelijk op door het hele land." Jaap vertelt over de huiskamerconcerten die zij afgelopen jaar hebben georganiseerd: "Dit vonden wij enorm leuk. Om te spelen voor verschillende mensen in verschillende omgevingen. Dit willen wij in 2016 nog een keer gaan organiseren."