In de oefenruimte met: Derailed Revolution

Female fronted metal met pure, rauwe rock sound

Jeffrey Heijnen ,

Derailed Revolution is nog maar korte tijd bezig in de muziekscène. De band maakt wat stevigere muziek, met aan het roer een frontvrouw. De muziek kenmerkt zich door een groovende bas, strakke drums en een gitaar met scherpe solo's. De zang onderscheidt zich door niet voor de heldere sopraanstem te gaan, die je in de female fronted metal veel ziet, maar te grijpen naar een pure, rauwe rock sound.

De band geeft me de mogelijkheid om mee te kijken in de aanloop naar Vogelpop. Ik ben uitgenodigd in de oefenruimte om de generale repetitie mee te maken. Een energieke set. De band weet wat het wil en straalt dit ook uit.

Eerst een korte impressie van de show op Vogelpop:

Het optreden is naar mijn mening van alle markten thuis is. De band trapt af met een intro nummer waarin de muziek wordt opgebouwd. Daarna komt de zangeres het podium op lopen om de show volledig in gang te zetten. Ook al is een deel van het publiek zeer afwachtend, de achterban weet de sfeer er goed in te brengen. Er blijft een 'veilige' afstand tussen het publiek en het podium, waarop bassist Peet van het podium springt en letterlijk het publiek er bij trekt. Niet iedereen komt hiermee weg, maar het idee van de band dat je samen het feestje maakt, zorgt ervoor dat het feest echt in gang wordt gezet. De band staat zelf ook open voor gekkigheid tijdens de show. Voor één van de nummers wordt een jongedame het podium opgetrokken en wordt aangekondigd dat ze gaat trouwen. Om de moshpit in gang te zetten, roept de zangeres: “Ze is nog niet getrouwd. Wil je haar nog even aanraken, nu mag het! Kom dan op met die moshpit.”

De show heeft de perfecte balans van een heftige opening, een heerlijk rustmoment met een stevige ballad, interactie met het publiek en een knallende afsluiting. Ook de presentatie van de band is goed uitgedacht. Allemaal in groene legerbroek, kisten, en een zwart shirt. Klaar om de revolutie in gang te zetten. De zangeres staat als een stoere vrouwelijke, krachtige en zelfverzekerde frontvrouw op het podium. Al met al is de band interessant om naar te kijken en luisteren. Houd ze in de gaten!

Na het optreden op Vogelpop leggen we de band een aantal vragen voor:

Hoe omschrijf je Derailed Revolution?
Eline: "We zijn nog druk bezig met onze eigen sound. Elk nummer klinkt anders, maar is toch typisch voor onze band. Het is nog lastig om het goed te omschrijven."
Peet: "Volledig prettig ontspoord!"

Waar gaat jullie muziek over?
Eline: "Dit verschilt per nummer. Ieder nummer heeft een eigen thema. Vaak probeer ik het gevoel uit de muziek te pakken en daar een tekst bij te maken over dingen die ik meemaak of over nadenk. Dat zijn bijvoorbeeld teksten met een motiverende tekst."

Waarmee onderscheidt Derailed Revolution zich van andere bands in de scene?
Eline: "Wij gaan niet voor een bepaalde stijl, wij gaan af op ons gevoel. Daardoor hebben wij een eigen, unieke sound gecreeërd."
Peet: "Ik denk zelf dat we heel erg kritisch zijn over wat we maken. Als een nummer af is dan luisteren we er zelf nog tig keer naar. En als er ook maar iets niet klopt bij een nummer, dan doen we het gerust helemaal over." 

Hoe zijn jullie begonnen met deze band?
Eline: "Onze schoolband, School of Punk, is doorgegaan als coverband. Na een tijdje besloten we een andere weg in te slaan en door te gaan als Derailed Revolution."
Peet: "Een behoorlijke ommezwaai, maar ik denk zeker dat we er als band beter van geworden zijn."

Ik heb begrepen dat Eline en Vincent broer en zus zijn. Hoe is het om samen in één band te spelen?

Eline: "Ik heb er geen problemen mee. We hebben afgesproken in de band gewoon vrienden te zijn en geen familie. Ik begrijp altijd meteen wat hij bedoelt, omdat we vaak hetzelfde denken. Dat is wel grappig."
Peet: "Ik heb eerder in een band gespeeld met twee broers. Ik denk dat het zeker een voordeel kan zijn als de relatie tussen familieleden goed is. Dat brengt een solide basis binnen een band."

Bassist Peet heeft een deal met Bo-El voor zijn gitaren. Hoe is dit tot stand gekomen?
Peet: "Ik volg gitaarlessen bij Merel Bechtold (Delain, Purest of Pain, The Gentle Storm). Zij is unaniem verbonden aan Bo-El. Ze liet mij een keer op de Big Generator spelen. Mijn eerste gedachte: ‘Damn, wat een apparaat!’ Er moest dus een Bo-El komen."

Één van je gitaren is compleet roze. Wat is het verhaal hierachter?
Peet: "We speelden tijdens 'Flevoland treedt op tegen kanker'. Een benefiet om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ik laat graag mensen nadenken. Ze bewuster laten worden waar we mee bezig zijn. Als verwijzing naar Pink Ribbon heb ik besloten de roze bas iets te customizen. Bo-El heeft me voor dit optreden gesponsord met een roze t-shirt! Het is zelfs door Pink Ribbon opgevangen. Een bericht hierover circuleert op diverse social media."

Wat was jullie beste show tot nu toe?
Eline: "Vogelpop vond ik erg vet. Ik ben al meerdere keren op het festival geweest. Het is tof om er dan zelf op te treden. Ook was het ons eerste festival. Een mijlpaal!"
Peet: "Voor mij is dat ons eerste optreden: in de Klos in Emmeloord. Puur omdat de reacties boven verwachting waren, de zaal goed meekwam en zeker omdat we daarna veel nieuwe shows kregen."

Hoe bereiden jullie je voor op een show?
Eline: "Ik rook de hele week ervoor niet, in verband met mijn stem. Verder drink ik hoestdrank en probeer rustig aan te doen. Dus niet schreeuwen en verder overbelasten. Vlak voor het optreden doe ik oefeningen om mijn stem op te warmen."
Peet: "We proberen de dag van een optreden samen door te brengen. Meestal vlak voor de show proberen we in groepsverband wat rek en strek oefeningen te doen, inzingen, maar vooral lol met elkaar hebben."

Jullie noemen je achterban Derailers. Hoe is dit zo gekomen?
Peet: "De benaming kwam onbewust op in een gesprek. Het bekt wel lekker en we hebben het maar zo gehouden."

Wat is jullie grootste succes tot nu toe?
Eline: "Nieuwe nummers schrijven gaat erg lekker en soepel. We hebben het erg gezellig met z’n vieren. Dat is ook erg belangrijk."
Peet: "En het feit dat alles ons zo voor de wind gaat. We zijn nog maar kort bezig."

Waar zou je graag willen optreden?
Eline: "Ik zou graag op festivals als Zwarte Cross en Wacken Open Air willen staan. Maar vooralsnog grijpen we elk optreden aan en genieten we volop!"
Peet: "Het maakt mij niet zoveel uit. Zolang we kunnen optreden en het publiek met ons een feestje bouwt, dan ben ik tevreden. Maar mijn wens is toch wel Tattoofest."

Met welke band zou je samen willen optreden?
Eline: "Lacey Sturm, de voormalig zangeres van Flyleaf. Zij is echt mijn grote voorbeeld. Zij heeft een fijne muziekstijl en mooie, pure lyrics. Het zou echt supergaaf zijn om met haar op te treden!"
Peet: "DELAIN! En qua artiest zeker weten Merel Bechtold!"

Site Derailed Revolution
Facebookpagina van Derailed Revolution