Een harde strijd voor artistieke vrijheid

Voorrondes Metal Battle beginnen 15 januari

Lotte Alyja Millekamp ,

De landelijke voorrondes van de Metal Battle starten op 15 januari 2016. In totaal strijden er 48 bands verdeeld over de twaalf provincies tegen elkaar. Elke provincie selecteert één geluksvogel die door gaat naar de drie georganiseerde veldslagen die gelden als halve finales.

De voorronde van de provincie Drenthe staat gepland op 23 januari 2016 en de winnaar van deze battle gaat door naar Veldslag Noord op 12 maart 2016 in Het Podium te Hoogeveen.

In 2001 daagden de Enschedese Headbangers Organisatie (EHBO) en de Utrechtse metalvereniging VIRUS elkaar uit om te bepalen waar nu eigenlijk de beste metalband vandaan komt. Hier kwam de eerste Metal Battle uit. Aan deze battle deden toen slechts enkele bands mee. De Zutphense band Slayne was winnaar van de eerste editie van de Metal Battle.

Noord Geldersch Metaal en Occultfest hebben ondertussen de organisatie overgenomen van de EHBO. Mede daardoor is de Metal Battle inmiddels uitgegroeid tot de grootste underground metalcontest van Nederland.

Hiernaast is er dit jaar ook een extra battle, genaamd Veldslag Serious Request. Gelukkig is de Metal Battle een strijd zonder slachtoffers. Maar dit geldt niet voor de kinderen in oorlogsgebieden. Hieruit komt het idee voort om kinderen uit oorlogsgebieden te steunen. Tevens wordt op deze manier bands met ambitie een extra kans geboden om deel te nemen aan de Metal Battle.

De vier bands die het meeste geld voor Serious Request ophalen, verdienen een plek in Veldslag Serious Request op zaterdag 5 maart 2016 in Innocent te Hengelo. De finale zal plaats vinden op 23 april in Harderwijk.

Voor de winnaar van de Metal Battle zijn er optredens te winnen op onder andere Angelfest, Baroeg Open Air, Geldersch Metal Treffen, Elsrock, Occultfest, Skullfest, Sneker Metal Meeting, Stonehenge en Tattoofest.

Kijk voor de overige voorronden en info op de website van Metal Battle