Het leven van Jooz is een creatieve bende

'Ik hoop dat ik uiteindelijk alles kan combineren'

Femke van Arendonk ,

Rapper Jooz (Jozua Pentury) komt uit een muzikale familie. Zijn vader speelt elke dag gitaar en zijn ooms en tantes hebben allemaal in een band gezeten. "Mijn neef is een dj/producer, dus eigenlijk is het met de paplepel erin gegoten."

Waarom hij dan pas op zijn 21ste is begonnen met schrijven en rappen komt door het kickboxen. "Ik heb altijd van muziek gehouden, maar kickboxen was mijn passie." Door een aantal blessures aan zijn schouder en een operatie voelde het kickboxen niet meer goed. "Op dat moment viel ik wel een beetje in de put en toen ben ik gaan schrijven. Elke dag schreef ik wel wat en een jaar later heb ik mijn eerste track gemaakt."
Vanuit Het leven is zo is alles begonnen. Jooz zette het nummer op Soundcloud en binnen een dag had hij duizend plays. "Ik dacht, dat zal wel normaal zijn", lacht Jooz. Binnen twee dagen waren er tweeduizend mensen die het nummer hadden beluisterd. "Toen heb ik iedere maand twee nummers gemaakt en online gezet. Een jaar later kwam mijn mixtape uit met 16 nummers erop."
Een mixtape is een album, maar dan aan elkaar gemixt. "Ik heb geen recht op alle beats." Omdat hij een beginnend artiest is en geen idee welke kant hij op wilde heeft hij alles geleased van verschillende producers. ‘Daar betaal je geld voor, maar alle rechten blijven bij de producer. Het leven is zo gaat, hoe kan het ook anders, over het leven. ‘Het zijn allemaal momentopnames en het zijn allemaal verschillende dingen waar ik tegenaan liep. Of het nu leuke of slechte dingen zijn, er is uiteindelijk altijd wel een positieve draai aan te geven."
Jooz heeft alles geschreven en verteld wat hij in een jaar wilde vertellen en daar kwamen 16 raps uit.

In december heeft Jooz een clip opgenomen bij het nummer Balbezit. "Het is eigenlijk het minst inhoudelijke nummer van de mixtape, de minste Jooz track." Hij vindt het een sterke track, maar het is wel een beetje een opschep rap.

Zinesters (een muziek-forum) heeft Jooz bestempelt als "een talent van het niveau waar er niet heel veel van zijn in Nederland." Toen Jooz dat las vond hij dat heel tof. "Dat geeft mij een goed gevoel. Veel mensen zeggen wel dat je goed bezig bent, maar als iemand zoiets zegt en deze persoon heeft veel verstand van muziek en kritisch naar muziek luistert dan is dit compliment super mooi."
Ook schreef Zinesters dat Jooz zijn muziek niet alleen rap bevat, maar veel meer dan dat. Er zitten soul en jazz invloeden in. "Ik zie het zelf ook als hiphop met een vleugje soul, jazz, trapp en future beats. Dat laatste omdat mijn muziek niet echt in een hokje te stoppen is."

In de weekenden is Jooz vooral bezig als mc. Hij laadt het publiek op als een dj aan het draaien is. "Bij mij draait alles om energie. Ik ben dan ook echt een stuiteraar."
Daarnaast heeft hij een klein acteerklusje gehad. Bij een 48-uurs project van Film Festival Leeuwarden. "Het was super spannend, maar wel erg leuk. Ik wil eigenlijk alles doen op creatief gebied."
Als ambulant hulpverlener (zijn parttime baan) is hij met zijn cliënten aan het rappen. Daar zit zelfs een persoon tussen die behoorlijk goed is. "Sommigen hebben al zoveel hulpverlening gehad en zij willen niet praten, maar als je een tekst rapt/schrijft wordt alles eigenlijk wel verteld."

Of 2016 het jaar wordt van Jooz weet hij niet. "Ik ga sowieso iets uitbrengen, maar ik zeg geen data want ik weet dat het altijd anders loopt. Als ik nu zeg dat ik op 1 mei iets uitbreng dan moet dat ook en ik hou niet zo van moeten."
In 2016 komen er sowieso dingen uit, maar wanneer is dus de vraag. "Ik probeer zoveel mogelijk op te treden en mijn creativiteit uit te breiden." Ook is hij bezig met dingen in het Engels, maar "eerst maar Nederlands. Niemand kent mij nog, dus eerst dat en dan zie ik wel verder."