Het OoPee@MFC is dood

Leve nieuwe kansen!

Phil Pietrzak ,

Metal Front Coevorden (MFC) presenteert in samenwerking met Bands On Stage Support (BOSS) op zaterdag 6 december de tweede editie van de BOSS Pilot Tour. Daarmee komt een einde aan het tweemaandelijkse de open podium concept OoPee@MFC dat sinds oktober 2001 werd georganiseerd. Voornamelijk beginnende metalbands uit het hele land wisten hun weg naar het open podium van MFC te vinden. Maar na ruim dertien jaar is het Coevorder podium van mening dat het tijd is voor een andere invalshoek.

Navarone

De laatste jaren is Metal Front Coevorden ook veel breder gaan programmeren. Niet alleen maar metalbands passeerden de revue, maar ook skabands als Mr. Wallace, de hardcore funkmetal van Uhgah? Wugah!, singer/songwriters als Christopher Rees, rootsrock van Tommy Ebben, Americana van Sean Riley and the Slowriders, bluesrock van het Amerikaanse gitaarwonder Jared James Nichols, Americana van Sean Riley And The Slowriders en zeer recentelijk nog Reverse Cowgirls.
En wat dacht je van Navarone? De inmiddels veelal gelauwerde rockband met de uit Coevorden afkomstige drummer Robin Assen deed een van hun eerste try-outs toevallig wel op een OoPee@MFC. Waarna ze enkele jaren later, na de release van hun debuutplaat  A Darker Shade Of White, terugkeerden in een totaal uitverkocht MFC. Het podium blijft weliswaar een veilige haven voor metalbands, maar het niveau van de bands die zich de laatste jaren voor het OoPee@MFC aanmeldden haalde het natuurlijk lang niet bij diamantjes als Navarone, Ortega of The Horrible Twunts die hen weer voorgingen.

Teruglopende aanmeldingen

De uiteindelijke beslissing van MFC om het roer om te gooien, lag toch wel bij het feit dat het aantal aanmeldingen van bands terugliep. Veelal omdat aangemelde bands zich op het laatste moment terugtrokken, omdat bijvoorbeeld een drummer ziek was, of omdat een gitarist uit een band was getrapt. Waardoor het zoeken naar een vervangende band op het allerlaatste moment een moeilijke klus werd voor de organisatoren van MFC. Bovendien beleefde de directe regio in de laatste jaren een forse toename van zogenaamde open podia, en open sessies waaraan veelal startende coverbands deelnemen of waarbij een vaste backingband de touwtjes in handen heeft. MFC heeft bij haar eigen OoPee@MFC altijd een zekere norm gehanteerd: serieuze metalbands met voornamelijk eigen werk die podiumervaring op willen doen krijgen bij Metal Front Coevorden het podium dat ze verdienen.

Bands On Stage Support

De oplossing diende zich afgelopen september aan in de vorm van een Facebook initiatief genaamd ‘Bands On Stage Support’ van Dick Swiers uit Oude Pekela, die ook achter Gigbook zit. Overige initiatiefnemers zijn een aantal andere Facebookvrienden die werkzaam - of anderszins hobbymatig actief - zijn in de muziekindustrie. Het idee achter dit initiatief is, om bands die graag willen optreden voor promotie of podiumervaring de kans te bieden om in contact te komen met (regionale) podia. De BOSS Facebook-groep had in eerste instantie een soort marktplaatsfunctie voor podia en bands. Inmiddels zijn er meer dan 30 bands aangesloten bij BOSS op de Facebook-groep, en al snel kwam het idee om een tour op te zetten en actief een programma van aangesloten bands aan te bieden aan regionale podia.

Primeur

Deze podia werden ook vrij vlot gevonden. Jongerenvereniging Blanko in Emmen had op vrijdag 3 oktober de primeur van deze tournee, waarin drie BOSS-gerelateerde bands uit de provincies Groningen en Drenthe hun opwachting deden om een showcase te doen. Het debuut van BOSS in JV Blanko verliep niet geheel vlekkeloos, temeer omdat de publieksopkomst nogal karig was. Dit had voornamelijk te maken met het gebrek aan publiciteit en omdat JV Blanko zelf al een andere band had geprogrammeerd (metalband ‘Huarta’ uit Brazilië, red.) waardoor er ook een entreeheffing van toepassing was. De derde en laatste editie van de BOSS Pilot Tour zal op zaterdag 13 december plaatsvinden in Boelie's Pub te Winschoten.

Gemotiveerde bands

Na goed overleg tussen BOSS en Metal Front Coevorden is besloten om BOSS voortaan een podium te bieden bij de Coevorder muziekvereniging, waardoor er een voorlopig einde is gekomen aan een tijdperk OoPee@MFC. Met de komst van BOSS lijkt het erop, dat er in ieder geval een garantie is van kwalitatieve, gemotiveerde bands uit het BOSS bestand, waarbij BOSS om de twee maanden zorg zal dragen voor een constante stroom van drie goeie bands per BOSS avond. Zodoende blijft het ouderwetse OoPee@MFC gevoel nog overeind, maar differentieert Metal Front Coevorden zich alsnog van alle andere open podia door een naamsverbinding aan te gaan met BOSS. MFC zal er in ieder geval voor zorgen, dat de avond voor de bands zelf professioneel en vlekkeloos zal verlopen, zoals ook het geval is bij alle andere betaalde bands die bij MFC optreden.

Video-opname

Voor de deelnemende bands zelf, is er een vergoeding in de vorm van consumpties of een kilometervergoeding. Er zal nog worden gekeken naar een uiteindelijk verdienmodel. Maar in ieder geval krijgen bands een video-opname van hun optreden mee naar huis, en MFC verwacht in de nabije toekomst ook in digitale multitrack opnames te kunnen voorzien.
Voor een volgende BOSS Tour bij MFC is zaterdag 14 februari 2015 al vastgelegd, waarvoor inmiddels ook al drie bands uit Groningen en Drenthe zijn gestrikt. Net als bij de open podia van MFC, zal er geen entreeprijs gehanteerd worden om de drempel voor het publiek zo laag mogelijk te houden. De drie bands die aan de eerste BOSS Pilot Tour deelnemen zijn Rancho Mosquito uit Coevorden en Emmen, Pulse uit Assen en The Anti-D’s uit Groningen.

Tweede pilot

Een tweede pilot in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is inmiddels ook een feit: op 29 november is de BOSS Noord-West Pilot Tour van start gegaan in Podium De Rotonde te Berkel en Rodenrijs, die wordt vervolgd in het ACU in Utrecht op 19 december en Patronaat in Haarlem op 23 januari 2015. Hoe het ‘BOSS@MFC’ is vergaan, lees je aanstaande maandag terug op 3voor12 drenthe. Over Bands On Stage Support berichtte 3voor12 groningen in dit artikel.

MFC presenteert BOSS begint zaterdag 6 december om 21.00 uur. De entree is gratis.