3voor12 Den Haag

SOS! Ontdek niche muziek bij het Koorenhuis

‘Sounds on Saturday’ biedt opkomend talent nieuw podium

Den Haag telt menig podium voor gevestigde popbandjes en oude rockers, maar hoe zit dat met podia voor nieuwe artiesten die zich wat meer in de marge begeven? Nou, dat kan best beter, dachten de organisatoren van ‘Sounds on Saturday’ bij het Koorenhuis.

Met Sounds on Saturday geeft het Koorenhuis minder gevestigde artiesten uit het hele muziekspectrum, van shoegaze en panic pop tot urban, elke zaterdag de kans om in intieme setting podiumervaring op te doen. Een mooie kans voor het publiek om nieuwe muziek te ontdekken en voor de artiesten om nieuw materiaal uit te proberen. Oscar Groenewoud, Elise Joy Kommer en Alexandra Mottet stonden aan de wieg van dit nieuwe concept. Productieleider Oscar legt uit waarom SOS zo hard nodig is.

“Na de COVID-lockdowns misten we een muzikale uitlaatklep. Muziek in een fijne setting, die je op een rustige manier in contact brengt met je gevoelens. SOS – nee, niet ‘sos’ dus, dat geintje hebben we eerder gehoord – werd geboren als noodkreet vanuit die gedachte”, vertelt Oscar. Door de zaal tot een enorme huiskamer om te toveren, met zitjes en kaarsjes, probeert SOS een fijne plek te creëren voor meer gevoelige en minder commerciële muziek. De afstand tussen het podium en het publiek is miniem, wat de verbinding tussen de bezoekers en de artiesten ten goede komt. “De grote knallers vinden hun plek wel op de Grote Markt of in het Paard, maar wij zijn er voor de niche-artiesten die daar nog niet aan hun trekken komen.”

Open mic avonden worden afgewisseld met zaterdagen die de ene keer in het teken staan van post-punk, en de andere keer verschillende genres afwisselen. Niet alleen Haagse bandjes zijn welkom, maar ook regionale en zelfs buitenlandse acts treden regelmatig op. Dus Westlandse muzikanten, eat your heart out.

Wat kost dat alles? Dat ligt helemaal aan de bezoekers zelf, legt Oscar uit. “Om het concept zo laagdrempelig mogelijk te houden, werken we met een pay what you want-systeem. Dankzij de posters met een QR-code kun je zelf kan bepalen hoeveel je wil bijdragen aan dit initiatief. We willen namelijk niemand buitensluiten. Iedereen die op het podium staat ontvangt ook een financiële vergoeding, dus dit is een mooie kans voor de bandjes die bij ons optreden om verder door te stromen. Uiteindelijk is Den Haag natuurlijk een echte popstad, dus we hebben een fantastische vijver om uit te vissen.”

Op 18 juni spelen de synth-punkers van Badtime (ook bekend van Sniester) en dark wave duo Sheebaba (uit Duitsland), en op 25 juni volgt de laatste open-mic avond voor de zomerstop. Nieuwsgierig geworden? Het wekelijkse programma vind je hier.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12