Oh ja joh?! met Wieger Hoogendorp

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

De cd 'Deleted Scenes From The Cutting Room Floor' bezorgde Caro Emerald een ongelooflijk groot succes: samen met haar band won ze de Popprijs, stond ze meerdere malen in een uitverkochte Heineken Music Hall en werd er onder andere succes geboekt in Duitsland, Zwitserland en Engeland. De band staat deze zomer op Sziget en het Isle of Wight Festival, maar er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden in Amerika of Australië. Drukke tijden zal je denken, maar de Haagse gitarist Wieger Hoogendorp werkt ook aan zijn solodebuut.

Op zijn album wil hij surf en pop met jaren ‘50 en ‘60 invloeden combineren. Wieger kan niet alleen gitaar spelen, maar is ook zanger, toetsenist, liedjesschrijver en producer. Eerder speelde hij in La Balancoire en Balthazar en ondanks alle drukte bij Caro is hij ook geregeld bij Steen en Splendid op het podium te vinden. Deze week beantwoordt hij de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Wieger Eduard Hoogendorp

Leeftijd
25 (18 mei 1986)

Social networks

Ik doe aan Facebook, eigenlijk meer dan ik zelf zou willen. Ik betrap mezelf er op dat ik te vaak naar mijn telefoontje kijk en denk: 'waarom doe ik dit in godsnaam?'

Broers/zussen
Ik heb een zus: Nienke. Ze is logopediste.

Huisdier

Wanneer ik niet genoeg heb schoongemaakt, heb ik hele kleine huisdiertjes in de keuken lopen. Ik vind katten te gek maar omdat ik maar weinig thuis ben en in mijn huis katten ook niet naar buiten kunnen, zal ik niet zo snel een huisdier nemen.

Sport
Ik heb vroeger veel geschaatst en aan shorttracken gedaan. Ik kreeg op een gegeven moment pfeiffer en toen ik was hersteld moest ik naar een lager niveau. De lol was er voor mij toen wel af. In diezelfde periode leerde ik ook muziek kennen en vond ik dat belangrijker.

Beste gewoonte
Ik ben erg sociaal en kan met vrijwel iedereen goed overweg.

Slechtste gewoonte
Ik ben soms misschien té aardig. Ik kan maar moeilijk nee zeggen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?

Een tijdje terug was ik heel erg ziek en sliep ik bij mijn beste vriendin. Ik was erg misselijk en moest overgeven. Ik rende naar de wc maar was net te laat. Er kwam echt een soort explosie uit mijn mond, waarbij ik haar huis echt heb geterroriseerd: al haar spullen zaten onder. Ik heb het wel allemaal schoongemaakt, maar schaamde me toch tegenover haar.

Favoriete plek in Den Haag?
Samen met Robin Veldman (onder andere de toetsenist van Splendid) heb ik een studio waar ik graag kom. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de nieuwe single van Lou Bega.

Stamkroeg
Het is geen kroeg maar ik kom graag in Appeltje Eitje: Een superleuk tentje in de Prins Hendrikstraat. Qua kroegen kom ik graag in de VaVoom op de Grote Markt: Goede muziek, lekkere cocktails en dichtbij mijn huis.

Beste Haagse initiatief/festival
Jam de la Crème. Er zit zoveel liefde en passie in dat project dat iedereen het naar zijn zin heeft. Het is altijd druk en een feestje.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Ik hoop dat Haagse bandjes het wat meer buiten Den Haag gaan zoeken. In Amsterdam of Hilversum heeft vrijwel niemand gehoord van de bandjes die hier bekend zijn. Dat is logisch, want al die bandjes spelen zo'n beetje elke maand in het Paardcafé of het Musicon omdat dat veilig is en ze hier fans hebben, maar ze zouden hun netwerk moeten vergroten.

Haagse band van het moment
Er zijn meerdere bands die ik tof vind: Di-rect, The Deaf, Splendid, Topless en Bimbo Electrico. Bimbo Electrico is bijvoorbeeld heel eigen, origineel en abstract. Zulke bands heb je niet veel in Den Haag.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?

ReBelle: Drie leuke meiden die erg muzikaal zijn en met veel passie op het podium staan.

Mijn muzikale hoogtepunt
Ik probeer van elk optreden een hoogtepunt te maken, maar ik vond Pinkpop en North Sea Jazz met Caro wel echt te gek. Voor North Sea Jazz waren we onbewust veel zenuwachtiger dan bij andere shows, omdat het publiek toch wat serieuzer is. Ik heb met Caro ook een keer opgetreden in Hyde Park in Londen: dat was zo fucking groot en mega gaaf. Het publiek kende maar een paar singeltjes maar het werd ontzettend goed ontvangen.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven...
Ik was laatst bij het feest 'Fake Love & Real Hate' in de Pip en was erg onder de indruk van de act Firestone. Vroeger begaf ik me een lange tijd in de hardcore/metal scene en zag sinds tijden weer zo'n band live spelen. Ik vond het een aangename verrassing, waarbij het echt los ging.

Tieneridool
Ik heb er meerdere: Vroeger speelde ik klassiek piano en liet ik me inspireren door Wibi Soerjadi. Toen ik later de gitaar ontdekte was Kurt Cobain een grote inspiratiebron voor me.

Beste nummer aller tijden
'Wicked game' van Chris Isaak is wel één van mijn favoriete liedjes aller tijden. Dat nummer bevat een bepaalde lading wat me heel erg kan raken. Een ander nummer wat ik geweldig vind is 'There will never be another you' van Chet Baker. Een super emotioneel nummer met wederom een te gekke lading.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was volgens mij 'Americana' van The Offspring. De eerste plaat die ik kreeg was misschien wel een cd van Thunderdome.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop nauwelijks cd's. Ik luister vaak via Spotify of YouTube naar platen, waarbij ik de laatste tijd vaak naar 'Crazy Clown Time' van David Lynch luister. Dat vind ik een hele toffe cd, waarbij ik echt geïnspireerd kan raken. De laatste plaat die ik kreeg was van Git Hyper, hij is één van de dj's bij Caro.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Meestal ga ik pas wat aanvragen als het wat later is en ik iets heb gedronken. Het moet iets dansbaars zijn zoals bijvoorbeeld een nummer van David Bowie of Human League.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Een cd van Maroon5. Dat vind ik echt fucking irritante muziek.

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Lana del Rey. Ze is onschuldig, breekbaar en aantrekkelijk.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Indiana Jones. Ik ben gek op geschiedenis, archeologie en avontuur.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?

Tussen 4 en 5 uur 's nachts: Op dat moment is iedereen wel in de stemming voor een feestje en is men nog niet te erg naar de klote.

Bron van inspiratie
Vrienden en mensen die creatief bezig zijn. Dat hoeft niet alleen muziek te zijn, ik kan me ook laten inspireren door kunst of films.

Dit heb ik altijd bij me..
Een plectrum en een telefoon.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Een paar leuke meisjes en een piano.

Quote
Ik zeg weleens: 'Ik ben helemaal de kaart kwijt'. Dat is een combinatie tussen de weg kwijt zijn en van de kaart zijn.

Droom
Ik ben mijn droom op dit moment wel aan het leven, maar ik kijk ook uit naar nieuwe dingen: ik ga bijvoorbeeld een concessieloos album maken, waarbij ik me dus niks hoef aan te trekken van wat anderen van mij vinden. Daarnaast lijkt het me leuk om nummers te schrijven voor topartiesten. Ik zou bijvoorbeeld heel graag voor Britney Spears willen schrijven. Ze zingt helemaal niet bijzonder, maar de liedjes en de producties zijn te gek.