Oh ja joh?! met Valérie Scheffer

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Marije Pluym | Foto's: Eefje Lammers ,

Valérie Scheffer was ooit de frontvrouw van meidenband The Socks. Inmiddels is ze afgestudeerd aan de Herman Brood Academie en is ze het middelpunt van de band Valérie Branoux. Geïnspireerd door Elliott Smith,Jeff Buckley, Feist en Fleetwood Mac maakt dit viertal eigenzinnige luisterliedjes. Onlangs zetten we deze act nog in de spotlights voor 3voor12 Den Haag Selecteert. Nu namen we singer-songwriter Valérie Scheffer apart om de welbekende Oh ja joh?! vragenlijst met haar door te nemen.

Naam
Valerie Scheffer
 
Leeftijd en verjaardag
20 (18 mei 1993)
 
Social networks
Ik zit actief op Facebook en vind dat wel handig. Ik post niet heel erg veel maar zet er wel promotiedingetjes op. En ik heb het gekoppeld aan de twitter van de band. Je kan me ook vinden op Tumblr maar dat moet ik nog een beetje uitzoeken dus daar zal je nu nog niet veel mooie dingen vinden.
 
Broers/zussen
Eén zus, Roos.
 
Huisdier
Ik heb geen huisdieren want dat mag helaas niet waar ik woon. Ik heb wel twee huisgenoten. 
 
Sport
Ik wil wel graag heel fit zijn. Af en toe bedenk ik dat ik lekker ga hardlopen en dan heb ik er helemaal zin in, maar vaak gebeurt dat één keer en dan ben ik weer bezig met andere dingen. Vroeger heb ik gedanst, gevoetbald en paard gereden. Eigenlijk te veel hobby’s. Nu is alleen muziek maken overgebleven. 
 
Beste gewoonte
Ik ben best wel trouw en ik kan goed naar de positieve kanten van mensen kijken.
 
Slechtste gewoonte
Ik kom te laat. Behalve vandaag! Ik ben best wel slecht in plannen, maar als het om de band gaat ben ik heel serieus. 
 
Voor welke actie in je leven schaam je je het meest
Iedereen heeft wel eens zo’n moment waarop je denkt, ‘waarom heb ik dat gedaan!’. Maar als je dat blijft denken maak je het in je hoofd veel erger dan dat het is. Je kan het toch niet meer veranderen dus je schiet er niets mee op.
 
Favoriete plek in Den Haag
Mijn muziekkamer. Ik woon sinds een paar maanden in een heel mooi, oud, groot huis. Ik heb van een van mijn kamers een soort studiootje gemaakt. Daar staan mijn gitaren, twee drumstellen, een paar keyboards en een stoffig gitaarversterkertje. 
 
Stamkroeg
Het Paardcafé. Al jaren. Dat is automatisch altijd de plek geweest waar ik heen ging omdat het gezellig is. Er zijn bijna altijd wel leuke mensen.
 
Beste Haagse festival/initiatief
Ik vind de Haagse Pop Week altijd wel gezellig. En Jam de la Crème vind ik ook leuk. Alleen jammer dat dat meestal in de zomer is. Ik kan dan bijna nooit omdat ik vaak op het strand aan het werk ben. Ik ben zelf niet echt een jammer. Ik ben meer een loner. Ik vind het leuk om met anderen te spelen maar ik maak best rustige muziek en bij jamsessies is het vaak best wel funky. Dat vind ik heel leuk maar ik heb niet het lef om uit mijn comfortzone te treden en daar dan aan mee te gaan doen. Misschien een goed voornemen voor het komende jaar. 
 
Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene
Ik vind het wel prima zo.
 
Haagse band van het moment
Soul Sister Dance Revolution. Bij de eerste show die ik zag met hun huidige sound vond ik het al ijzersterk en dat is sindsdien alleen maar toegenomen. 
 
Welke band uit de regio Den Haag had nooit uit elkaar mogen gaan
Geen idee. 
 
Mijn muzikale hoogtepunt
Een jaar of vijf geleden speelde ik met The Socks in de grote zaal van het Paard tijdens een feest dat werd georganiseerd vanwege Model United Nations. Het was echt helemaal stampvol. Het optreden ging eigenlijk heel slecht. Ik zat er niet zo lekker in en maakte best wel wat foutjes maar het was fantastisch om dat mee te maken. Die balkons puilden helemaal uit. Het was echt feestpubliek. Mijn afstudeeroptreden zal ik ook niet zo snel vergeten. Dat was het eerste optreden met Valérie Branoux en ik heb daar best wel lang naartoe gewerkt. Het zijn toch mijn liedjes en dat is heel spannend. Je wordt echt beoordeeld op iets van jou. Zo voelde ik het in ieder geval. De band heeft natuurlijk ook wel meegedaan aan het hele proces maar het toch iets van jezelf en dat maakt je heel kwetsbaar. Dat optreden ging ontzettend goed en ik heb een 8 gekregen. Ik vond dat echt een magische avond.  
 
Dit optreden in de regio Den Haag van een andere band of artiest is me altijd bijgebleven
Het optreden van BOY tijdens het Life I Live Festival vond ik heel tof. Ze hebben mooie liedjes en ze zijn leuk om naar te kijken.
 
Tieneridool
Ik had niet echt posters boven mijn bed hangen maar ik schreef altijd in die vriendschapsboekjes The Beatles op als mijn favoriete popgroep. Toen ik iets ouder was werd ik fan van Blink-182 maar ook daarnaast nog steeds van The Beatles. Supertramp vond ik ook altijd leuk. Dat komt door mijn vader. Die brandde dan cd-tjes voor mij. Dan kwam hij thuis van de bieb, had hij iets geleend, kopieerde hij het en zette hij ‘dit vind jij misschien leuk’ er op. Vaak was dat ook zo.
 
Beste nummer aller tijden
Mijn favoriete nummer is ‘Lover you should’ve come over’ van Jeff Buckley. Het beste nummer allertijden is weer zo algemeen, maar dat nummer luister ik al jaren heel vaak en nog steeds voel ik het heel erg als ik het luister. 
 
De eerste plaat die je kocht of kreeg
De eerste cd die ik kreeg was er één van Supertramp. De eerste die ik kocht zal iets van Toybox zijn geweest. 
 
De laatste plaat die je kocht of kreeg
Ik heb 20 euro gedoneerd voor die ‘Little help from our friends’ actie van Taymir dus toen kreeg ik een plaat. Ik weet alleen niet of ik hem dan heb gekocht of gekregen. De laatste die ik echt kreeg was een EP van een band waar ik de naam niet van kan uitspreken. Volgens mij een Duitse naam ofzo. 
 
Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
‘Let’s dance’ van David Bowie of ‘Do you think I’m sexy’ van Rod Stewart. Rod Stewart is ook iets wat ik met mijn vader deel. Hij vindt dat heel leuk en we zijn laatst ook naar een concert geweest in de Ziggo Dome. Echt een wereldgast die man. Heel grappig en heel oud maar hij staat er nog alsof hij 30 is. Die show met alles erop en eraan en zijn dansje, ik vind het waanzinnig om te zien dat hij na al die jaren nog zoveel passie heeft. 
 
Welk album zou je aan je grootste vijand kado doen
Ik kan me niet echt voorstellen dat ik een vijand een kado zou geven. Misschien geef ik iets wat hij leuk vindt en dan zijn we geen vijanden meer.
 
Naast welke artiest zou je wakker willen worden
Beyoncé! Dat vind ik een wereldwijf.
 
Welk fictief personage zou je willen zijn
Heel veel mensen vergelijken me met Phoebe van Friends. Volgens hen ben ik soms een beetje zoals zij qua doen en laten. Ik vind de manier hoe Phoebe naar de wereld kijkt wel geinig en grappig. 
 
Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren
Ik vind het nooit erg om naar muziek te luisteren, maar ik geniet er het meest van als ik een wijntje op heb. Het soort muziek hangt van mijn stemming af. Als ik helemaal aan het einde van de fles ben dan luister ik vaak naar hele mooie, gevoelige liedjes en dan kan ik er helemaal in zitten en het helemaal voelen. Maar een goede rockband kan ik ook waarderen. Het kan echt van alles zijn.
 
Bron van inspiratie
Qua songwriting is het vooral Elliott Smith en ik ben vaak geïnspireerd door films en boeken. Daardoor kan ik wel beginnen aan een liedje of een tekst. Mijn moeder is ook een inspiratie voor me. Ik heb heel erg veel bewondering voor hoe zij in het leven staat. Ze haalt er alles uit wat er in zit. Ze is heel positief en gewoon een topmens.
 
Dit heb ik altijd bij me
Mijn telefoon en een pen. 
 
Naar een onbewoond eiland neem ik mee
Geen telefoon. Daar heb ik toch geen bereik. Ik probeer heel veel vrienden en heel veel muziek mee te nemen. Als zij allemaal instrumenten mee nemen kunnen we toch nog jammen. ‘Jam de la onbewoond eiland’. En een paar vliegtuigen. Voor als we wat vergeten zijn.
 
Quote
Mijn moeder zegt altijd ‘niets is vanzelfsprekend’.
 
Droom
Ik zou graag heel veel mooie platen willen maken en touren en andere dingen die daarmee hand in hand gaan. Maar ik denk dat gelukkig zijn in het leven uiteindelijk echt het belangrijkst is. Als ik niet gelukkig ben dan stop ik ermee.