Oh ja joh?! met Torus

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Begin juni won Torus de Grote Prijs van Zuid-Holland bij de categorie 'dance & producers'. De jury zag veel potentie in zijn eigentijdse en volwassen sound. Joeri Woudstra bracht eerder in maart zijn EP 'Torus EP' uit, waarbij hij werd geïnspireerd door de beatscene in Los Angeles. Na optredens in Parijs, Brighton en Antwerpen staat Torus vandaag om 16.30 uur op het Turfmarkt podium op Plein Open.

 Naam
Joeri Woudstra

Leeftijd & Bday

19 jaar, 7-11-1993

Social Networks
Ik heb een Facebookpage. Het is handig omdat ik mijn muziek makkelijk kan verspreiden. Mijn eigen Facebookpagina zie ik meer als een grap. Het meeste wat ik daar post is totale bullshit. Ik heb ook een twitteraccount. Handig omdat je kort duidelijk kan maken wat er gaande is.

Broers/zussen

Een broertje (Thom) en een zus (Milan).

Huisdier
Een hond, Beer.

Sport
Breakdancen. Dat doe ik al sinds mijn tiende, maar niet meer zo actief als vroeger.

Beste gewoonte
Ik denk dat ik me in bepaalde situaties goed kan aanpassen.

Slechtste gewoonte

Soms ben ik iets te zeker van mezelf. Het slechte er aan is dat mensen soms denken dat ik arrogant ben, maar als ik zeker van mijn zaak ben gaat het vaak ook goed. Een echte slechte gewoonte is dat ik vaak te laat ben.

 Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik schaam me niet zo snel.

Favoriete plek in Den Haag?
Ik vind de Grote Markt wel chill maar zit ook graag met mijn vrienden op het Spui. Dat vind ik een fijne plek. Als de zon laag staat weerspiegelt dat mooi in de fonteinen.

Stamkroeg

De Supermarkt. Bijna elke donderdag is er wel een leuk feestje, zijn er veel bekenden en er is een goede sfeer.

Beste Haagse initiatief/festival
Dat zijn er een paar: Het REWIRE Festival en Walk The Line vind ik bijvoorbeeld erg vet. Bij die festivals focussen ze zich echt op vooruitstrevende en innovatieve muziek. Daarnaast zijn de tickets niet al te duur terwijl er echt grote namen komen.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Er mag wel iets meer experimentele en electronische muziek in de Haagse muziekscene komen. De focus ligt toch vooral op bandjes. 

Haagse band van het moment
Ik vind eigenlijk niet zoveel bands of acts vet in Den Haag. Crystal Waters vind ik wel tof. Een act die meer aandacht zou mogen verdienen is Origami.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Geen idee.

Mijn muzikale hoogtepunt

Het sickste so far vond ik mijn optreden in the Social Club in Parijs. Welke shit ik ook draaide, mensen bleven maar dansen.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
Bij State-X New Forms was er afgelopen jaar een optreden van Flying Lotus. Dat was echt heel gaaf. Je ziet eigenlijk zelden in Den Haag zulke optredens en iedereen ging los. Na het optreden van Flying Lotus gaf AraabMuzik ook nog een optreden.Heel ziek om te zien. Ik zou zelf graag ook meer live elementen willen toevoegen aan mijn show.

Tieneridool

Toen ik een jaar of 14 was luisterde ik veel naar Wu-Tang Clan. De rauwe oldskool jaren 90 beats vond ik superchill om naar te luisteren en de raps waren hard! Ik heb ze twee jaar geleden gezien in Paradiso, heel erg vet.

Beste nummer aller tijden

Ik zou deze vraag het liefst willen opdelen in genres, omdat ik naar heel veel verschillende muziek luister. Als het om hiphop gaat kies ik voor 'Brooklyn Zoo' van Ol' Dirty Bastard. Bij experimentele hiphop ga ik voor nummers van Shlohmo. Op zijn album 'Shlo-Fi EP' staat het nummer 'Ghosts pt. 2'. Heel tof gedaan. Een ander nummer wat ik graag luister is 'Serged' van Mount Kimbie.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was de single 'Break Ya Neck' van Busta Rhymes. De eerste plaat die ik kreeg was een album van The Prodigy. Vroeger was ik daar echt fan van.

 De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop zelden cd's. De laatste plaat die ik kocht was 'Shlo-Fi EP' van Shlomo. De laatste plaat die ik kreeg was de cd van Antilounge. Vet dat zij proberen om nieuwe dingen te introduceren.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
'Zip & a dubble cup' van Juicy J, Keiharde ghetto rap. Een andere plaat die ik vet vind is 'Thunder Bay' van Hudson Mohawke.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?

Iets van Nickelback.

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Naast een paar producers zou ik wel willen wakker worden na een lange studiosessie. Denk aan Shlomo, Flying Lotus of Clams Casino. Rappers zijn ook welkom bij de studiosessie zoals ASAP Rocky of Soulja Boy.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Laatst heb ik de film 'Drive' gezien. Ik zou wel de hoofdpersoon willen zijn. Alles wat hij doet is gewoon bijna perfect.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
In de ochtend vind ik het chill om naar muziek te luisteren. Onder de douche staat de muziek keihard aan. Fijn wakker worden. Elk ander moment van de dag is ook perfect om muziek te luisteren.

Bron van inspiratie
Heel veel shit. Ik heb nu bijvoorbeeld geen fiets en doe veel lopend. Ik kan dan geïnspireerd raken door de natuur en de geluiden om me heen. Dat klinkt heel hippy achtig, maar ik vind natuur wel belangrijk. Andere muzikanten kunnen me ook inspireren.

Dit heb ik altijd bij me..
Een fineliner. Als ik niets te doen heb ga ik overal op tekenen.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Een microfoon om allerlei geluidjes op te nemen.

Quote
“Draag nooit denim op denim.”

Droom
Het lijkt me heel vet om een uitverkochte tour door Californië te doen met grote experimentale namen.