Oh ja joh?! met Spike van Zoest Oh ja joh?! met Spike van Zoest

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Spike van Zoest

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

De Haagse zanger en gitarist Spike is zowel in Den Haag als in de rest van het land een bekende verschijning. Met zijn bands Di-rect en The Deaf heeft hij wel elk podium en festival in ons land aangedaan en in maart vertrekt hij met The Deaf naar South By South West in Texas. Nadat Marcel Veenendaal tot de nieuwe zanger van Di-rect is gekozen, is Di-rect nu druk met het schrijven van nieuwe nummers. De nieuwe plaat moet in het voorjaar uitkomen. Genoeg redenen om Spike de Oh ja joh?! vragenlijst eens voor te leggen.

Naam
Frans 'Spike' van Zoest

Leeftijd
25 (28 mei 1984)

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Ik heb wel een Hyves-profiel gehad, maar gedelete. Ik vond het maar chaotisch allemaal en MySpace draait veel meer om de muziek. Daar heb ik zo'n 2500 vrienden.

Broers/zussen
Ik heb een zus Lin zij is vier jaar ouder. Zij heeft nu haar eigen lunchroom 'Appeltje Eitje’. Je moet daar een broodje biefstuk halen; magistraal!

Huisdier
Twee zwarte katers; Billie & Cees

Sport
Nee. Vroeger heb ik intensief geskateboard maar toen ging de band lekker en werd ik voorzichtiger. Als ik dan iets zou breken, was ik echt de sjaak geweest.

Beste gewoonte
Ik ben een trouwe vriend

Slechtste gewoonte
Dat ik soms mijn grens niet ken, als het ergens gezellig is. Het gaat wel steeds beter maar als ik mijn grens voorbij ga, kan ik redelijk asociaal worden.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik schaam me niet zo heel snel. Ik kan wel zeggen dat ik padvinder ben geweest, maar daar ben ik oprecht trots op! Tot mijn elfde heb ik bij de zeeverkenners gezeten en ik heb knopen leren leggen en met een boot leren varen. Oke, ik schaam me ervoor dat ik niet meer zo'n goede zeeverkenner ben, als dat ik toen was. Zou ik nu in een zeilboot stappen, dan bak ik er helemaal niks meer van.

Favoriete plek in Den Haag?
Mijn nest en ik vind de Basement studio een hele fijne plek om muziek te kunnen maken.

Stamkroeg
VaVoom maar eigenlijk gewoon de hele Grote Markt.

Beste Haagse initiatief/festival
Jam de la Crème. Het is ontstaan vanuit een groep Hagenezen die gewoon echt een keer een goede jamsessie wilden opzetten met toffe muzikanten. Daar hebben wij ook onze eerste optreden met The Deaf gehad en er is altijd een goede sfeer. Nooit ruzie, ego's of moeilijk gedoe.

Irritant in de Haagse muziekscene
Het geouwehoer over elkaar. Als je soms met je kop al boven het maaiveld uitsteekt, mensen al klaar staan om die kop er af te schieten. Ik hou van eerlijkheid en niet van geouwehoer.

Haagse band van het moment
In mijn ogen komt de beste plaat van 2009 van Cooper. Ze flikken het keer op keer om met een goede plaat te komen. Ik vind het heel interessant wat Soul Sister Dance Revolution aan het doen is. Ik heb wat dingen van ze gehoord en dat klonk wel heel tof. Ik vind het heel jammer dat ik niks meer van Dead Stereo hoor, dat was toch ook wel een heel leuk bandje.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik vind niet dat Cooper de aandacht en de credits krijgen die ze verdienen. Het is een band die al heel lang bezig is, goede liedjes schrijft en met te gekke platen komt.

Overschat in de Haagse muziekscene
Niks. Iedereen maakt muziek en daar zijn geen wetten voor. Het is een kwestie van smaak en het is heel makkelijk om zomaar je mening te spuien over andere bands maar voor elke soort muziek is er wel een bepaald publiek. Is het niet jouw ding? Laat het dan lekker, maak je niet druk.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Sean Connery als James Bond. Stijlvol, schijt aan alles en de Aston Martin DB5!

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Muziek. Dat ik in bed lig en een heel nummer in mijn hoofd schrijf. Ik besluit dan vaak om het voor de volgende dag te bewaren en dan word ik vervolgens wakker en ben ik het helemaal kwijt. Daar baal ik dan van wel van. Ik heb veel ideeën op mijn telefoon die ik dan allemaal neurie. Dan luister ik het terug en denk ik 'Jezus, wat doe ik daar?' Het is altijd amper te horen en daar kan ik dan wel van wakker liggen.

Tieneridool
Paul McCartney. Toen ik 10 was, was hij een groot voorbeeld voor mij. Toen ik naar de middelbare school ging, was het natuurlijk niet koel en moest het allemaal hard zijn en ging ik punk luisteren. Daarna ben ik weer heel veel naar The Beatles gaan luisteren. Nu nog steeds. Ik heb nu geen idool maar McCartney vind ik nog een steeds een waanzinnige songwriter.

Beste nummer aller tijden
Dat is toch niet te doen? Ik vind bijvoorbeeld 'Waterloo sunset' van The Kinks te gek. Dat vind ik toch wel een van de mooiste liedjes ooit geschreven. Houd het daar maar op.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was de rode LP van de verzamel-cd van The Beatles. De eerste plaat die ik kreeg was de blauwe van The Beatles. Die kreeg ik van mijn moeder.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was van Them Crooked Vultures. De laatste plaat die ik kreeg was de demo van Moore. Kicke band!

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Ik ben zo'n grote muziekliefhebber en heb zoveel favoriete liedjes. Ik vind 'All day and all of the night' van The Kinks heerlijk om te luisteren, 'Have love will travel' van The Sonics vind ik heerlijk om te horen als ik uit ben en 'Kick out the jams’ van MC5 vind ik ook te gek. Er zijn er nog veel meer en ik kan niet kiezen. Ik draai thuis eigenlijk altijd muziek en met een goede beat knaller op vinyl bouw ik vaak zelf een feestje.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Altijd.

Wanneer moet het stil zijn?
Behalve als ik slaap, luister ik de hele tijd muziek. Al is het zachtjes op de achtergrond. Soms rustige fijne muziek van Jeff Buckley of Billie Holiday en dan lekker in slaap vallen.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Ik heb met alle platen van The Black Eyed Peas niks. Ik kan zelf niet luisteren naar de teksten maar dat hoeft ook niet.

Bron van inspiratie
Dat is van alles. Dat gaat van oude 60's kunst tot aan de laatste plaat van Tim Christensen, naar een beginplaat van The Rolling Stones, via een gitaar die ik laat bouwen, naar mijn oude auto.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Ik ga niet naar een onbewoond eiland maar blijf lekker in Den Haag. Veel gezelliger.

Quote
Ik vind er een heel mooi maar daarvoor gaan de credits naar Neil Young: 'It's better to burn out, than to fade away.' Ik zeg zelf heel veel 'hophop', dat moet je wel heel hard zeggen, gezellig.

Droom
Ik hoop voor de rest van mijn leven te leven hoe ik nu kan leven van muziek. Ik wil nog waanzinnige mooie albums maken met Di-rect en The Deaf.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag