Oh ja joh?! met Lennard Kruithof

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Het album ‘Rainbow Black + White’ van de Haags-Rotterdamse band Organisms verscheen vorig jaar maar de band zit nu al in de studio voor de opvolger van de langspeler. Na optredens in België en op het Reeperbahn festival in Hamburg, verkozen worden tot 3voor12 Hollandse Nieuwe en een top10 notering in de Indie Chart top 40 moet het schijfje in de zomer verschijnen. Zanger en gitarist Lennard Kruithof speelde eerder in Spider Rico en was als solo-artiest actief onder de naam Microtec. Deze week beantwoordt hij de Oh ja joh?! Vragenlijst.

Naam
Lennard Johan Kruithof 

Leeftijd & Bday
35  (23-05-1977)

Social Networks
Ik heb een Facebook- en Twitteraccount. Als ik dingen op mijn blog plaats link ik de artikelen door via social media. Ik vind het leuk, maar ga niet iedere scheet die ik laat plaatsen. 

Broers/zussen
Een oudere zus, Esther.

Huisdier
Een poes, een heel leuk beest. Wat moet ik er van zeggen? Het is een poes.

Sport
Ik kijk vooral naar sport. Vroeger deed ik actief aan schaatsen maar als je wat ouder wordt voel je je toch een beetje voor lul rijden met zo’n strak pak.

Beste gewoonte
Geen idee, moet je dat over jezelf zeggen? Het is denk ik makkelijker om je slechte gewoonte aan te geven dan dat je een beste gewoonte moet noemen.

Slechtste gewoonte
Ik doe heel veel dingen tegelijk. Dat gaat dan gepaard met een hele hoop enthousiasme maar uiteindelijk stranden halverwege een paar ideeën. Ik moet soms nog leren om me op 1 ding te focussen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Er zijn genoeg dingen gebeurd op het podium, maar daar schaam ik me niet voor. Ik moet soms nog terug denken aan een optreden met Spider Rico. We moesten toen spelen op de Nijmeegse Vierdaagse en hadden onderweg al een fles whisky opgedronken. Toen we daar aankwamen en gingen soundchecken stond er helemaal niemand, dus hadden we de stagemanager gevraagd om nog een fles whisky te halen. Die was ook al op voordat we moesten optreden. Toen we eenmaal het podium opgingen stond er ineens zo’n 3.000 man naar ons te kijken. We waren echt te lam om überhaupt op te treden.  

Favoriete plek in Den Haag?
Dat zijn meerdere plekken: ik kom graag op het strand om een visje te eten, maar vind in de zomer het Westbroekpark bij de bootjes ook een bijzondere plek. Het Lange Voorhout vind ik ook mooi, daarzo bij de antiekmarkt. Een historisch stukje Den Haag met een hoop bijzondere panden. 

Stamkroeg
Ik heb niet een stamkroeg maar ik kom graag op de Grote Markt.

Beste Haagse initiatief/festival
REWIRE. Dat vind ik echt een mooie toevoeging voor Den Haag. We speelden op Reeperbahn in Hamburg en kwamen we een jongen uit Londen tegen: ‘Oh Den Haag, het Rewire festival, daar ga ik ook heen!’ Het festival heeft dus ook een naam in het buitenland opgebouwd.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Er wordt teveel een muziekscene gecreëerd, ook door de gemeente. De grote bands komen hier wel vandaan, maar naar mijn idee komt de beste muziek uit gebieden waar absoluut geen reet te doen is. Ik maak muziek omdat ik het graag wil en vind Den Haag wat dat betreft iets teveel pushen. We mogen wel trots zijn, maar dé Haagse muziek scene wordt net teveel uitvergroot. Er zijn genoeg bandjes die Den Haag niet eens uitkomen. 

Haagse band van het moment
Bombay Show Pig. Zij doen in vergelijking met andere bands iets nieuws en het heeft internationale kwaliteit. Ik vind Monomyth ook tof, dat was misschien wel mijn hoogtepunt van State-X New Forms.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ik mis er geen een, er zijn er eerder een paar te lang bezig.

Mijn muzikale hoogtepunt
Het optreden op Noorderslag met Spider Rico. Kijk maar op internet,  dat was heel tof. We mochten de 3voor12 zaal afsluiten, gekkenhuis! Bij het laatste nummer stond het publiek ons instrumentarium te slopen, dat hoorde er op dat moment gewoon bij.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
De dingen die ik kan noemen die me echt zijn bijgebleven heb ik buiten Den Haag gezien. Het is heel erg om te zeggen, maar de dingen die ik echt tof vind spelen altijd in andere steden. Ik ben laatst bijvoorbeeld naar Le Guess Who? in Utrecht geweest. Op zondag was daar programma-onderdeel Fuzzbox met alleen maar bands die ik heel graag wou zien zoals Ty Segall en Fidlar. Natuurlijk zijn er in onze stad goede dingen zoals Crosssing Border, maar dat vond ik vroeger in de Statenhallen toch gaver. De muziek die er nu komt daar word ik niet echt enthousiast van.

Tieneridool
Toen ik een jaar of tien was, was het Michael Jackson. Dat was toen al een icoon die veel indruk maakte. Later werd ik fan van Guided By Voices, nog steeds mijn favoriete band allertijden. 

Beste nummer aller tijden
‘The Goldheart Mountaintop‘ van Guided By Voices, kippenvel. Er zitten bepaalde wendingen in die leiden tot een bombastische, meerstemmige climax. Echt fantastisch.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht, ik weet niet meer hoe die heet. Ik heb hem zo voor me, het was heel erg, een of ander r&b-achtig ding uit de jaren 80. De eerste plaat die ik kreeg weet ik niet meer. Misschien was het iets van Bobo. 

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop vooral vinyl, maar download soms ook. De laatste plaat die ik heb gekocht was van Blackup, een Belgische band. De laatste plaat die ik heb gekregen was de dubbelplaat van Built To Spill, dat is wel echt de moeite waard om te beluisteren.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Dan zou ik echt iets moeten verzinnen. Ik denk iets elektronisch.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Iets van Shania Twain. Dat vind ik echt verschrikkelijk.

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Doutzen Kroes? Misschien muzikaal gezien Robert Pollard maar daar hoef ik niet naast wakker te worden.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Ik wil helemaal geen fictief personage zijn. Het is niet dat ik voor de televisie zit en vervolgens denk: ‘ik zou wel Popeye willen zijn, een blikje willen spinazie eten en daarna ben ik heel sterk’. Nu ik het zeg klinkt dat toch eigenlijk best leuk.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
’S Avonds laat als de kinderen op bed liggen met een borrel erbij. Ik heb wel muziek aan als ik aan het werk ben, maar dan komt het toch niet echt binnen.

Bron van inspiratie
Guided By Voices, daarom ben ik muziek gaan maken. Ik weet niet of het een inspiratie is, muziek maken voelt toch als een ding dat ik moet doen. Muziek maken is wat mij betreft toch wel het mooiste wat je kan doen.

Dit heb ik altijd bij me..
Een plectrum en mijn sleutels.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee... 
Mijn gitaar, vrouw en kinderen en dan hopen dat er genoeg te eten is te vinden op het eiland en dan is het helemaal goed.

Quote
Geen. Ik ben niet van de tegeltjes waarop bijvoorbeeld staat ‘wie hier niet als vriend binnen huppelt, wordt er meteen weer uit geknuppeld’.

Droom
Ik zag op State-X New Forms NoMeansNo: Als ik er later nog zo kan bij staan -die gasten zijn al in de zestig-, gezond en met veel plezier nog steeds op het podium, dan ben ik blij. Dat is toch fijner dan gepensioneerd zijn, niet weten wat te doen en dan maar je tuin te gaan aanharken. Ik heb verder geen ambities, voor mij is plezier het belangrijkst binnen het maken van muziek.