Oh ja joh?! met Joop Junior

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Twee tracks van Joop Junior verschenen onlangs op de mix-cd 'Richie Hawtin presents New Horizons'. De cd werd gratis verspreid bij het Britse magazine Mixmag en zijn tracks verschenen op het label M_nus. Het lijkt het opstapje te zijn voor Joop om ook in het buitenland naamsbekendheid te krijgen. Naast producer is Joop ook eigenaar van Access Rekords. Niet alleen zijn eigen werkt verspreidt hij via dit label; hij probeert ook andere producers als Firmware en Marckus een opstap te bieden naar succes. Vanavond is Joop Junior tijdens zijn eigen labelavond 'Access' vanaf 23.00 uur in het Paard van Troje te zien, waar hij bij grote uitzondering gaat dj'en.

Naam
Joop Josephus Christianus Johannes Theodorus van Ham

Leeftijd
20 (18 december 1991)

Social networks
Social media is erg belangrijk om jezelf als artiest te presenteren. Ik heb veel boekingen binnen gekregen via Soundcloud. Als ik een plaat af heb zet ik hem daar meteen op, zodat mijn internetfans hem gelijk kunnen luisteren. Zo genereer je meer followers en je houdt je luisteraars tevreden. Daarnaast gebruik ik ook Facebook en Twitter.

Broers/zussen
Een zus, Nathalie.

Huisdier
Ik heb bij mijn studio in Scheveningen tijdens het broedseizoen enorm last van meeuwen. Als ik even buiten ben om te roken vallen ze me aan.

Sport
Voetbal. Ik heb lang niet gevoetbald, maar speel sinds kort weer in een vriendenteam.

Beste gewoonte
Ik vind te laat komen echt een slechte eigenschap dus ik kom altijd op tijd. Daarnaast is mijn ritme ook in orde: ik moet echt een vast patroon hebben anders functioneer ik niet.

Slechtste gewoonte
Roken en bijdehand zijn.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik schaam me voor aardig wat dingen, maar ik zou niet iets specifieks kunnen noemen.

Favoriete plek in Den Haag?
De Paleistuinen. Je zit in het centrum maar bent toch op een rustige plek.

Stamkroeg
Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit waar ik ben, maar ik kom graag in de Foots (voorheen De Stoof) in de Reinkenstraat of de Grote Markt. De Foots is voor mij en mijn vrienden de centrale plek om af te spreken.

Beste Haagse initiatief/festival
TodaysArt. Een goede mix van muziek, kunst en visuals en er worden bijzondere acts geboekt. Twee jaar geleden hadden zij de container avond naar Den Haag gehaald. Dat vond ik heel erg vet.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Ik wil 24-uurs vergunningen en meer clubs in Den Haag. Het uitgaansleven houdt hier te vroeg op. Ik heb liever dat een club langer open blijft dan dat mensen bij iemand thuis zitten en daar gekke dingen gaan doen. Ik vind ook dat Den Haag een universiteit mist. We hebben natuurlijk wel de Kunstacademie en Hogescholen, maar je ziet in andere steden met universiteiten dat het ook goed is voor het uitgaansleven. Er zijn in Den Haag eigenlijk maar weinig mensen op maandag tot en met donderdag 's avonds in de stad te vinden.

Haagse band van het moment
The Deaf. Een echt rauw en hard geluid. En het is niet perse mijn muziek, maar ik denk dat Ziggy ook op het punt staat van doorbreken.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Is Jip nog bij elkaar? Ik heb die gasten een keer gezien in het Paardcafé en dat vond ik echt te gek. Het is origineel en ze hebben goede teksten.

Mijn muzikale hoogtepunt
Ik ben een tijd terug door Richie Hawtin benaderd om twee tracks te sturen, die uiteindelijk op zijn cover mix-cd van het Britse dancemagazine Mixmag kwamen. Die mix bevatte mijn nummers 'Hipster Panic' en 'Exclusive My Ass' en kreeg je gratis bij het kopen van het blad. De tracks zijn ook bij M_nus uitgebracht als compilatie en solorelease. Het is echt een goed opstapje voor mij geweest.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven...
De Container avond van TodaysArt. Er stonden meerdere wereldartiesten geboekt die je echt niet zomaar in Den Haag ziet.

Tieneridool
Michael Jackson. Zijn muziek raakte mij echt.

Beste nummer aller tijden
'Sympathy for the devil' van The Rolling Stones.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was 'Step Right Up' van Jamai. Toen was ik net 10. Vreselijk. De eerste plaat die ik kreeg was iets van The Prodigy of Tiësto.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was 'Heartthrob' van Gaiser. Een oude klassieker, maar nog steeds vet. De laatste plaat die ik kreeg was 'DE9| Transitions' van Richie Hawtin.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Dat is moeilijk, maar misschien 'Pump up the jam' van Technotronic? Lekker cheesy.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Een cd van Bruno Mars. Niet alleen zijn muziek maar vooral zijn stemgeluid vind ik verschrikkelijk.

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Naast Justice. Gruwelijk. Ik heb de docu ('A Cross the Universe') gezien en het zijn gewoon echt gekke gasten. Ik ga een croissantje voor ze halen en daarna praten over muziek. Daft Punk vind ik ook vet.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Dexter. Die gast is slim, maakt vette dingen en heeft zijn eigen geheime lab.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
's Middags. Ik heb wel een tijdje nodig om op te starten en ben in de middag op mijn scherpst.

Bron van inspiratie
Ik heb nooit een idee als ik ga zitten, het idee komt als je aan het creëren bent. Je weet welk tempo je gaat leiden, maar nog niet wat er uitkomt. De mogelijkheden met bepaalde programma's zijn oneindig.

Dit heb ik altijd bij me...
Mijn telefoon.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn vrienden en mijn vriendin want dat is wel zo gezellig. Daarnaast natuurlijk ook muziek en eten.

Quote
Organisator Rocco Veenboer schreeuwt al vanaf dag één op zijn Awakenings minimaal vier keer bij elke act: 'Awakenings, laat je horen!!' Met een fles champagne loopt hij dat dan als een hooligan te schreeuwen en naarmate de avond vordert doet hij het steeds vaker en wordt het nog grappiger.

Droom
Naast het kunnen leven van muziek wil ik mensen triggeren om muziek te gaan maken. Ik zou ook graag naar Detroit willen. Je hebt er nu niets aan, want er gebeurt niets meer maar ik heb een documentaire gezien waarbij je ziet dat er veel panden leegstaan. Een stad die eigenlijk niks meer heeft, maar wordt opgebouwd door creatieve projecten. Ik zou er niet willen wonen, maar ik wil er graag een keer heen.