Oh ja joh?! met Ed Struijlaart

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Leontine de Reede | Foto's: Eefje Lammers ,

Stud Muffins zijn 3FM Serious Talent geworden door de contest te winnen met ruim zestig procent van de stemmen. De Haagse Muffins worden gedraaid door Rob Stenders en Michiel Veenstra en krijgen vanaf februari structureel airplay op de populaire zender. Na vijf jaren van bloed, zweet en tranen begint het harde werken zijn vruchten af te werpen. Zanger Ed Struijlaart is altijd positief gebleven en het enthousiasme zelf. Kritiek op de Haagse scene durft hij wel te uiten en ook de genante momenten uit zijn leven blijven de lezer niet bespaard.

Naam
Ed Struijlaart.

Leeftijd
29 jaar. Verjaardag: 16 augustus.

Aantal Hyves en MySpace vrienden?
Zo’n 550 op Hyves en met de Stud Muffins bijna 1500 stuks op MySpace. Privé doe ik niet veel met MySpace overigens.

Broers/zussen
Geen.

Huisdier
Niet meer. Ik heb vroeger wel een hond gehad maar ik ben nu zo weinig thuis dat het niet eerlijk zou zijn een beest in huis te nemen.

Sport
Ik heb een hele mooie hometrainer en (Ed lacht) ik betaal mijn schuldgevoel af bij de sportschool.

Beste gewoonte
Dat ik altijd wel eerlijk ben en in voor een geintje.

Slechtste gewoonte
Ik ben een beetje een controlfreak en kan daardoor nogal ongeduldig zijn.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Jezus, dat zijn er nogal wat. Hmmm… toen ik heel klein was heb ik eens een balletje uit de tafelvoetbalbak in de oude Houtrusthallen gejat omdat ik thuis zo’n Bart Smit-set had met een onwijs kutballetje. Toen ik thuis kwam werd ik zo nerveus. Ik kon het gewoon niet en heb die bal in de bosjes gegooid en het hele verhaal aan mijn moeder opgebiecht. Oh ja, ook gênant… drie jaar geleden speelde Treble tijdens de finale van de Haagse Pop Week. Ik dacht “Yes, lekkere wijven!”. Ik heb dan ook de hele avond met die meiden staan lullen en de toffe jongen uit staan hangen. Daarbij deed ik net alsof ik ze absoluut niet herkende. ‘s Nachts heb ik met mijn lamme hoofd een email gestuurd via hun website waaruit bleek dat ik wel degelijk wist wie ze waren. Natuurlijk heb ik nooit meer iets van ze gehoord. Ha ha!

Favoriete plek in Den Haag?
De binnenstad en de visboer op het Binnenhof, daar ga ik in mijn pauze vaak een visje halen.

Stamkroeg
Het Paardcafé, als ik al van een stamkroeg mag spreken.

Beste Haagse initiatief/festival
Parkpop, de PopHotSpot op de Grote Markt en Stud Muffins Presenteert. Wij steken er heel veel moeite in om bands van buiten de regio naar Den Haag te halen.

Irritant in de Haagse muziekscene
De bandjes die klagen dat ze niet buiten de regio aan de bak kunnen komen en er verder weinig aan doen. Als je je best doet om contacten te leggen en elkaar daar een beetje bij helpt is er veel mogelijk. Wat ik ook irritant vind zijn de columns van Rob Vondracek op deze website. Rob is een aardige kerel maar als voorzitter van het Haags Pop Centrum is hem een rol toebedeeld waarbij hij de Haagse popcultuur vooruit zou moeten helpen. In plaats daarvan laat hij zich laatdunkend uit over poprock bijvoorbeeld terwijl hij boven zijn eigen smaak zou moeten staan in zijn uitlatingen. Dat is niet bevorderlijk voor het Haagse popmilieu.
 
Haagse band van het moment
Ik vind Karma’s Kitchen erg gaaf want wat zij doen zie je niet zoveel. Maar goed, dat is mijn persoonlijke smaak.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Bagga Bownz en The Socks.

Overschat in de Haagse muziekscene
Niemand. Ik ga niemand afbranden want iedereen doet gewoon zijn best.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Jimi Hendrix. Die heeft zich zevenentwintig jaar helemaal kapot geneukt en gefeest. Dat is toch fantastisch?

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Het leven, dingen die ik heb meegemaakt en nog hoop mee te maken. Meestal gebeurt dit op zondagnacht als ik uit mijn ritme ben door het weekend en op maandag weer vroeg op moet.

Tieneridool
Michael Jackson! Een wereldheld. Als zijn nieuwste clips in première gingen op tv, zat ik al ruim van tevoren klaar op de bank.

Beste nummer aller tijden
‘Stop this train’ van John Mayer.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
Dat was er eentje van MC Hammer, met zo’n foto op de cover van ‘Yo, zie mij eens cool zijn hier’.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste van Kings of Leon heb ik pas geleden nog gedownload.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
‘Getting’ jiggy with it’ van Will Smith.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Als ik ’s avonds klaar ben met schrijven gaat iTunes aan. Dan kan ik er intens van genieten. Ook in de auto luisteren is favoriet. Dan kan ik keihard meezingen zonder de buren te storen.

Wanneer moet het stil zijn?
Dat varieert. Soms draai ik een hele dag geen muziek. Er zit sowieso altijd muziek in mijn hoofd. Als ik me moet focussen op iets moet het wel echt stil zijn, anders kan ik me niet voor honderd procent concentreren.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
MC Hammer.

Bron van inspiratie
Alledaagse zaken en een heleboel onbewuste dingen uit het leven die ik opsla in mijn hoofd. Als ik mijn gitaar pak, rollen er vaak hele zinnen uit die in onbewust heb verzonnen.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Pen en papier, mijn gitaar en hagelslag van Venz (melk, en zonder die funnies want die haat ik).

Quote
‘Hij die de waarheid spreekt, kan het beste altijd één voet in de stijgbeugels houden.’ Dat is een oud Hongaars gezegde.

Droom
Gezond blijven en heel oud worden en ik hoop eens mijn baan op te kunnen zeggen zodat ik alleen nog maar hoef te doen wat ik leuk vind: liedjes schrijven en optreden.