Oh ja joh?! met Billy The Kit

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Billy The Kit is één van de bekendste DJ’s en producers uit Den Haag. Ondanks dat hij elk weekend in het binnen- en buitenland achter de draaitafels is te vinden, treedt hij maar zelden op in onze stad. Billy the Kit vindt het doodzonde dat er in Den Haag maar weinig aandacht is voor dancemuziek en hoopt op verandering. Billy tekende onlangs bij boekingsbureau Ace Agency en kreeg met zijn laatste single ‘Higher’ niet alleen veel airplay in Nederland, maar wist ook in Engeland door te dringen tot de top 20. Billy the Kit beantwoordt deze week de Oh Ja Joh?! vragenlijst.

Naam
Joost Seilberger

Leeftijd & Bday
25-12-1980

Social Networks
Social media is een must, het moet wel. Ik gebruik zowel Facebook als Twitter. Ik vind het leuk omdat je na optredens goed contact kan hebben met anderen maar ik vind wel dat ik er actiever mee bezig moet zijn. Echt persoonlijke dingen zou ik nooit online zetten. Ik wil wel een stukje van mijn leven voor mezelf houden.

Broers/zussen
Een broertje Matthijs en een halfzus Simone. 

Huisdier
Geen. Ik ben alleen maar weg. De laatste tien weken ben ik bijvoorbeeld maar vijf dagen thuis geweest.

Sport
Ik probeer zo veel mogelijk te fitnessen, het is belangrijk om fit te blijven. Als mijn tour is afgelopen wil ik er wel intensiever mee bezig zijn. Vroeger heb ik bij de landelijke A-jeugd van ADO Den Haag gevoetbald, met jongens die nu ook echt ver zijn gekomen. Op een gegeven moment heb ik voor studeren en muziek gekozen.

Beste gewoonte
Ik ben creatief en sociaal. Ik ben altijd wel bezig met plannetjes, concepten en ideeën en probeer ondernemend bezig te zijn. Hetzelfde geldt voor het maken van muziek: ik blijf naar uitdagingen zoeken.

Slechtste gewoonte
Ik kan heel enthousiast ergens aan beginnen maar vind het soms moeilijk om dingen af te maken.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Kunnen we er niet een blunder van maken? Vorig jaar moest ik in Leeuwarden draaien op een groot plein voor 10.000 man. De eigenaar vroeg of ik champagne over het publiek wou spuiten. Ik vond dat wel goed dus er werden champagneflessen gehaald. Ik dacht dat er voor het podium allemaal zwarte boxen stonden, maar dat bleek een gespannen doek te zijn. Ik ging daar natuurlijk op staan en viel zo’n vier meter naar beneden. Ik had toen echt mijn nek kunnen breken. Ik heb er zo’n twee maanden gammel bij gelopen. 

Favoriete plek in Den Haag?
Ik heb drie favorieten: het Prins Clausviaduct, dat is echt thuiskomen. Het Lange Voorhout, één van de mooiste plekken van Den Haag, en het strand van Scheveningen. Hoe tuttig het ook mag klinken, uitwaaien is daar echt lekker en daarna ga ik natuurlijk een haring halen.

Stamkroeg
Als ik in Den Haag ben ga ik graag naar het Plein. Eerst naar Cloos en daarna naar de Danzig. Leuk personeel, veel bekenden en als ik daar ben ga ik ook altijd dronken naar huis.

Beste Haagse initiatief/festival
Parkpop. Megagroot. Kleine initiatieven zijn ook mooi, maar het lijkt wel alsof Den Haag bang is geworden om grote dingen te organiseren.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Heel veel. Sowieso moeten er clubs bijkomen die tot laat open mogen zijn. Het is daarnaast ook jammer dat er in Den Haag geen dancefestivals zijn. In andere steden sta ik soms op grote pleinen te draaien voor 15.000 man en hier lijkt dat onmogelijk. Mensen kunnen zich niet gedragen in Den Haag. Een klein gedeelte heeft het voor veel mensen verpest. Ik kan wel gaan zeuren over de gemeente, maar ze zullen echt wel goede redenen hebben gehad om maar weinig dancefeesten toe te staan, zeker na het hele Hoek van Holland verhaal. Het is doodzonde. 

Haagse band van het moment
DI-RECT. Marcel en Vince zitten er nu natuurlijk al een tijdje bij, maar met die twee hebben ze wel een grote stap gemaakt. Het was al een goede live act, maar ze hebben nu ook een internationaal geluid.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Dat weet ik echt niet.

Mijn muzikale hoogtepunt
Ik sta op dit moment met het nummer ‘Higher’ in de top 20 van de Engelse dance top 100. Dit is natuurlijk wel een hoogtepunt, maar ik ben nu al bezig met de volgende single om te kijken of het dan nog beter kan.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
Zo’n tien jaar geleden werden er vaak ‘Secret Silly Symphonies’ feesten georganiseerd op het strand. Een paar dagen van te voren werd dan de locatie bekend gemaakt. Feesten waar leuke mensen op af kwamen met allemaal hetzelfde doel: losgaan. Geen gedoe met moeilijke uitsmijters of rare figuren. Dat waren echt mooie feestjes.

Tieneridool
Dat waren voetballers als Paul Gascoigne. Die is nou helemaal van het padje af, dus het is misschien geen goed voorbeeld maar daar had ik wel posters van boven mijn bed hangen. Remi en Erick E waren mijn muzikale idolen.

Beste nummer aller tijden
Er zijn wel een paar nummers die ik altijd weer kan horen. ‘Free’ van Ultra Naté bijvoorbeeld, dat heeft voor mij echt de housevibe zoals het moet zijn. De mix CD ‘Back to Basics’ van Danny Tenaglia blijft ook altijd bij me terug komen. Dat was voor die tijd echt ver vooruit en super strak gemixt.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was de cd ‘Three Dj’s in a Box’ van Erick E, Ronald Molendijk en Michel de Heij. De muziek die ik eerst alleen op feestjes en via piratenzenders kon luisteren, werd door hun eindelijk op cd uitgebracht. De eerste platen die ik kreeg waren bandjes van The Rolling Stones en The Beatles. Die kreeg ik samen met een rode Sony stereotoren voor mijn verjaardag.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop nog steeds cd’s, via Itunes en Beatport. Laatst heb ik nog dertig platen gekocht. Daar zat bijvoorbeeld een cd bij van ZED, die gaat heel groot geworden. De laatste plaat die ik kreeg was een promo, de nieuwe single van David Guetta en Sia, ‘She Wolf’.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje 
Ik vraag eigenlijk nooit een plaatje aan. Als ik dronken zou zijn dan zou ik gaan voor ‘Wonderfull Days’ zijn van Charly Lownoise & Mental Theo zijn, dan kan ik ook nog wel eens gaan hakken. Als ik wat emotioneler ben vind ik ‘Drops of Jupiter’ van Train of ‘No Surrender’ van Kane mooie platen.  Die zet ik vaak in de auto aan, lekker mee blèren.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Dit zijn van die vragen waarvan ik een tijd terug heb besloten om ze niet meer te beantwoorden. Ik hoop dat iedereen muziek maakt vanuit zijn hart en ik vind dat er toch nog teveel wordt gehaat. Ik zou mijn vijand sowieso geen cd cadeau geven. 

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Ik vind die Jessie J een kicken wijf. Zo gek als een deur maar zij kan echt wel wat.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Bestaan Nick & Simon echt?

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Tussen 00.00 en 04.00 uur. Ik ben een nachtbeest en heb dan de volledige focus. 

Bron van inspiratie
Het moet het leven zijn, dat kan echt niet anders. Zowel geluk als verdriet inspireert, daar koppel je klanken en emoties aan. Op muzikaal gebied ben ik een tijdje terug echt geïnspireerd geraakt door een set van Laidback Luke. Ik zag hem in Miami draaien op een poolparty met allemaal mooie vrouwen in bikini’s. Ik had daar totaal geen oog voor. Ik ben na een paar nummers teruggegaan naar mijn hotel omdat ik toen het idee had dat ik wist hoe het echt moest. 

Dit heb ik altijd bij me..
Laptop, telefoon, sigaretten en mijn ketting. Die ketting komt uit Bali en laat me inzien dat ik soms dingen moet loslaten en dat de creativiteit dan wel komt. Ik ga twee keer per jaar naar Bali toe, maar zou er graag willen wonen. Dat is echt mijn eiland.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Een laptop, honderdduizend batterijen en dan lekker creatief met muziek bezig zijn. Een strandtent, mijn beste vrienden en cd spelers zouden ook leuk zijn.

Quote
‘Don’t hate what you don’t understand’

Droom
Dromen moet je altijd hebben, anders kom je niet vooruit. Ik zou graag nog een paar jaar succesvol de wereld over willen reizen met mijn muziek. Een nummer 1 hit zou een mooie bevestiging zijn. Ik zou ook graag een gezinnetje willen stichten en naar Bali willen emigreren.