Oh ja joh?! met Nisse Bodil

Bekende koppen in de schijnwerpers

Marco Vlot | Foto's: Roland Wichser ,

Al sinds ze in haar tienerjaren Nirvana ontdekte, en van daaruit vele andere bands, is Nisse Bodil al bezig met het maken van haar eigen muziek. Het duurde echter even voor ze ermee naar buiten durfde te treden. Inmiddels is ze afgestudeerd journaliste en timmert ze aan de weg. Ze heeft haar stevige riffs al door het hele land laten horen, deed mee aan de Popronde 2015 en stond laatst nog op het State-X New Forms-festival. In de tussentijd is ze bezig met het opnemen van een EP die als alles gaat als gepland ergens in 2016 uitkomt. Desondanks vond ze nog de tijd om door 3voor12 Den Haag flink aan de tand gevoeld te worden voor deze Oh ja joh?!.

Naam
Nisse Bodil

Geboortedatum en -plaats
4 juli 1988 in het nietszeggende stadje Vlaardingen. Ik wilde daar zo snel mogelijk weg, want er was echt niets te doen. Er was nog geen Kroepoekfabriek, nu het enige poppodium daar. Toen ik er woonde was er alleen een serie kroegjes waarvan één alternatieve. Daar was ik soms te vinden. De mensen van mijn middelbare school die er nog wonen zitten daar nog ieder weekend. Het voelde heel beklemmend ofzo. Uiteindelijk ben ik op mijn 21e weggegaan.

Broers/zussen
Eén zusje, Charazed. Ze woont nog in Vlaardingen.

Huisdieren
Ik zou heel graag huisdieren willen hebben, maar mijn huisbaas haat dieren. Daarom heb ik er geen. Het lijkt me wel heel cool om bevriend te zijn met een raaf die dan steeds langskomt en bedelt om eten en waarmee je dan een vriendschap opbouwt. Dat zie je weleens in YouTubevideo's.

Sport
Ik doe soms cardio om mezelf af te matten zodat ik in slaap kan vallen. Hardlopen en roeien enzo.

Beste gewoonte
Ik blijf doorzetten tot ik kom waar ik wil zijn. Ook al ga ik op mijn bek, maar dat maakt me niet uit. Nou ja, heel eventjes natuurlijk, maar daarna ga ik gewoon door. Dat doe ik niet alleen met mijn muziek, maar met alles wat ik doe. Als het niet linksom kan, dan rechtsom.

Slechtste gewoonte
Ik heb er een hoop. Om er één te noemen: ik ben best wel een overthinker. Ik kan wel lang blijven malen over dingen die me dwarszitten of kleine dingen die ik meemaak.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Het ergste wat ik ooit heb meegemaakt is dat ik ooit een keer een e-mail schreef over mijn 'liefdesinteresse' naar een beste vriendin en deze per ongeluk naar de hele klas stuurde. Ik denk er soms nog wel aan terug.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik heb gister nog pakora's besteld bij Chef India. Dat is een klein balletje van aubergine, ui en kruiden en dat gooi je dan in de frituur. Aanrader! Daarbij had ik een kippenbout in tandoorikruiden en naan. Dat vind ik lekker.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Helaas maar waar: op mijn telefoon kijken. Ik denk dat dat voor iedereen wel geldt. Zo zag ik laatst een fotoserie van iemand die bij allemaal mensen de telefoon weggephotoshopt had. Je zag dan allemaal mensen naar hun hand staren. Dat was heel raar. Ik probeer het wel te downsizen wat social media betreft, maar het lukt nog niet helemaal. Daarna zet ik muziek aan en ga ik douchen.

Favoriete plek in Den Haag
Ik kom graag in Scally's in de Wagenstraat. Ik ken de eigenaar goed, en hij maakt de lekkerste chocoladetaart van Den Haag. Er hangen allemaal schilderijen van prinses Diana. Het lijkt een beetje op de muur van een stalker.

Stamkroeg
Ik heb niet echt een stamkroeg want ik ga niet heel veel uit. Ik vind wel de Huppel heel fijn. Daar kan je lekkere whisky’s drinken, en het is klein. Dat bevalt me wel. Je hebt daar zo'n deal dat je voor iets van 20 euro 5 whisky’s kan proberen. Ik ben geen connaisseur, maar ik vind de Tomatin erg lekker.

Beste Haagse initiatief
Uit eigen ervaring vind ik de Haagse Popweek heel handig omdat ik op die manier in Den Haag ben begonnen. Ik speelde vorig jaar voor het eerst in Supermarkt, en voor een harder bandje is het wel fijn om je op die manier aan een publiek wat je niet kent te introduceren. Het voelt een beetje als de Popronde, maar dan een hele week lang.

Haagse band van het moment
Dat vind ik een lastige vraag, want ik zit nog een beetje aan de rand van de scene en ben niet echt bekend met wat hier allemaal speelt, maar ik heb het gevoel dat Monomyth echt oprecht is. Ik was tijdens de Haagse Popnach bij hun optreden en dat dreunde echt door me heen. Ik raakte in een soort van trance en in mijn eigen gedachten verzonken. Het leek bijna tantrisch te zijn. Dat blijft wel hangen. Het was wel keihard, zonder oordoppen.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik kom heel vaak in de Grote Marktstraat langs Chuck, de straatmuzikant. Die wordt onderschat. Hij is het meest oprecht in de Haagse scene en verdient meer aandacht. Hij maakt zijn eigen muziek, en hij doet het alleen maar voor de muziek. Hij zit daar dag in, dag uit, en zou eigenlijk een grote show moeten geven in het Paard.

Overschat in Den Haag
Di-rect. Ze hebben natuurlijk veel opgebouwd in Den Haag, en daar heb ik respect voor, maar er zijn zoveel nieuwe bands die nu de spotlight verdienen. Het voelt alsof er hier constant in een achteruitkijkspiegel wordt gekeken terwijl we eigenlijk vooruit zouden moeten kijken. Ik heb het niet over de muziek, maar over dat de aandacht die zij en bands die aan die groep kleven krijgen teveel is. Er zijn heel veel andere bands die heel goed zijn maar (nog) niet opvallen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
De koning. Zodat ik op zijn gouden wc kan zitten.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Van alles. Van indrukken, van mensen die naar zijn, kleine blundertjes. Ik denk 's nachts veel na. Ik maak dan ook veel plannen, bijvoorbeeld voor de aankomende EP.

Beste nummer aller tijden?
A Change Is Gonna Come, van Sam Cooke. Het is een tijdloos nummer. Ik kan er altijd naar teruggrijpen als ik iets vertrouwds wil horen, en ik denk dat dat altijd zo blijft.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Mijn guilty pleasure is hamburgers en friet en al die zooi. Eigenlijk alle dingen die je zou moeten laten wat eten betreft. En reality shows.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Voor zover ik me kan herinneren was dat de verzamelplaat van Nirvana die ik van mijn moeder kreeg toen ik 13 was. Ik had Lithium gehoord bij een klasgenootje en werd verliefd op de stem van Kurt Cobain. Toen veranderde ook mijn smaak en ben ik zelf muziek gaan maken. Eerst schreef ik gedichtjes, en toen ik een gitaar kreeg ook liedjes. Ik deed het eerst alleen voor mezelf. Het duurde daarna nog wel een paar jaar voordat ik de moed had om ermee naar buiten te treden.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Ik luister veel naar Julian Casablancas + The Voidz, het album Tyranny. Dit album wordt heel erg ondergewaardeerd. Het zit vol met dissonantie en niet bij elkaar passende melodieën en akkoorden waardoor het heel raar klinkt. Ik luister veel naar het lied Human Sadness. Vooral tijdens het douchen.

Bron van inspiratie
Dieptreffende gebeurtenissen. Ik schrijf erover om het een plek te geven en er wat van te leren.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik zou het prima vinden om in Den Haag te wonen, maar ik zou daarnaast graag willen dat ik regelmatig weg kan naar verschillende plekken op de wereld, bijvoorbeeld om te spelen. Den Haag is dan mijn thuisbasis om telkens terug te keren. Het is een fijne stad.