Oh ja joh?! met Marco Bijsterbosch

Bekende koppen in de schijnwerpers

Marco Vlot | Foto's: Maaike van Grol ,

Al jaren staat de Grote Markt bol van de muziek. Van optredens in de Zwarte Ruiter tot nineties-avonden in de Boterwaag, en van St. Patricks Day-feestjes tot meerdaagse festivals als Sniester. De grote man achter al deze muzikale evenementen is Marco Bijsterbosch. Geboren en getogen in een klein dorpje op de Veluwe is hij inmiddels volledig geïntegreerd in onze mooie stad achter de duinen. Het enige rare is dat hij nog niet de vragenlijst van de Oh ja joh!?! had ondergaan. Daar komt nu verandering in.

Naam
Marco Tiemen Bijsterbosch

Geboortedatum en -plaats
24 november 1976 ben ik vol trots geboren in Heerde, een dorpje op de Veluwe. Ik kom echt van het platteland. Het woord sniester komt daar ook vandaan. Dat is dialect voor rotje.

Broers/zussen
Een broertje en een broer, en we schelen allemaal drie jaar met elkaar. Mijn moeder had het zwaar met vier mannen in huis.

Huisdieren
Ik heb een hond, samen met mijn vrouw en mijn twee kinderen. Hij wordt dit jaar 16, dus dat is enorm oud. Volgens de dierenarts zit hij in zijn blessuretijd. Hij heet Echo, wat toepasselijk is aangezien je meestal vijf keer zijn naam moet roepen voor hij luistert.

Sport 
Ik ben al acht jaar fanatiek hardloper. Ik loop in ieder geval een marathon per jaar. Verder loop ik 4 tot 5 keer per week. Daarnaast ben ik nog steeds redelijk fanatiek aan het skateboarden met mijn zoontje. Dat deed ik al toen ik jong was, waardoor ik vaak bleef zitten op de middelbare school omdat ik alleen maar aan het skaten was. Mijn zoontje is zes, en hij is al heel goed. Sporten vind ik heel belangrijk om zowel lichaam als geest in conditie te houden.

Beste gewoonte 
Volgens mij ben ik heel positief.

Slechtste gewoonte 
Ik kan soms denk ik wat minder goed opletten. Dus als iemand zich voorstelt let ik niet op hoe hij heette, of als iemand mondeling een afspraak wil maken zeg ik 'dat is goed' om het vervolgens meteen te vergeten. Gelukkig heb ik daar inmiddels een goed systeem voor gevonden.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest? 
Ik heb toen ik klein was de bovenverdieping van mijn ouderlijk huis in de fik gestoken. En dan bedoel ik volledig afgebrand. Ik was met lucifers aan het spelen toen er een zorrocape in de fik vloog. Het is allemaal goed afgelopen, maar ik schaamde me daar erg voor. Uiteindelijk kregen mijn broer en ik daardoor wel een eigen kamer.

Wat laat je het liefst bezorgen? 
T-shirts van de Large. Ik heb dat sinds kort weer ontdekt. Die shirts kan ik goed gebruiken bij Motorkontje, onze gitaaravond, wat ik sinds een jaar samen met een collega doe. Dat zijn toffe avonden. Het begon met alleen het Zwarte Ruiter-publiek, maar er komen steeds meer mensen op af, waaronder allemaal metalheads. En de t-shirts van Nirvana, Iron Maiden en Anthrax bestel ik dan bij Large.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Muziek aanzetten. Meestal is dat de radio, Studio Brussel. 

Favoriete plek in Den Haag
De duinen en het strand. Ik kom natuurlijk van de Veluwe, en daar was ik gewend aan bossen en ruimte, maar in Den Haag krijg ik dit er voor terug.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Er moet weer een middelgroot poppodium bijkomen, vooral na het verdwijnen van de SuperMarkt. Een plek waar bandjes die nog niet groot genoeg zijn voor de kleine zaal van het Paard kunnen spelen met goed geluid en de juiste technische middelen. Een zaal als de SuperMarkt was te gek daarvoor. Daar hebben nog bands als My Baby, Chef'Special, Jett Rebel en Kensington gestaan. Nu zijn ze doorgebroken, maar in dat stadium van hun carrière hadden ze nog niet de kleine zaal van het Paard kunnen vullen. We zijn druk op zoek naar een alternatief voor de SuperMarkt, maar we hebben het juiste pand nog niet gevonden.

Stamkroeg
De Zwarte Ruiter, hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik als ik niet werk niet vaak op de Grote Markt ben. Ik ben hier natuurlijk al veel voor mijn werk. Zo ging ik gisteravond met een vriend naar de Paas.

Beste Haagse initiatief
Is het heel arrogant als ik zeg dat dat Sniester is? Ik geloof wel echt in dit festival en ik heb het idee dat Den Haag er wel klaar voor was. Ik heb nog grote plannen. In het eerste jaar hadden we acht locaties, en we zitten nu op elf. En dat kan meer. Ik zou graag willen dat dit festival langzaam de hele binnenstad gaat overnemen. Ik laat me graag inspireren door festivals als Reeperbahn in Hamburg en Eurosonic in Groningen waarbij het festival de hele binnenstad beslaat. De stad is dan het hele weekend vol, dus dat heeft een goede spin-off voor de stad zelf en de locaties die meedoen. We doen dit nu drie jaar en ik hoop dat we de komende jaren meer stappen kunnen zetten.

Haagse band van het moment
Dat zijn er echt heel veel, maar nu zeg ik Taymir. Ik zag hun nieuwe clip en die vind ik echt heel goed. Ze hebben weer een nieuwe stap gemaakt, zijn wat harder geworden en klinken wat minder als The Strokes. Ik vind dat die gasten zich heel tof ontwikkelen en ik ben benieuwd waar het allemaal naartoe gaat. Ze hebben in ieder geval heel veel potentie. Overigens kan ik volgende week weer wat anders zeggen want er gebeuren zoveel toffe dingen. 

Onderschat in de Haagse muziekscene
Dat weet ik niet. Ik vind de Haagse muziekscene heel levend en goed, en ik denk dat je snel wordt opgepikt als je iets kan of er enigszins uitspringt. Misschien zijn het wel dj's die ik niet ken?

Overschat in Den Haag
Dat weet ik ook niet. Als je wordt opgepikt en je wordt bijvoorbeeld 3FM Serious Talent, dan kan het zijn dat niet iedereen het vet vindt, maar dan heb je wel iets goed gedaan.

Welke band had nooit uit elkaar mogen gaan?
De Trockener Kecks! Een soort van Nederlandstalige punk. Echt een toffe band. En al die bands uit hun tijd, bijvoorbeeld Gotcha!, zijn weer bij elkaar gekomen, maar de Trockener Kecks doen dat gewoon niet. Als ik Rick de Leeuw van die band ooit tegenkom ga ik het hem wel vragen.

Met wie zou je een dag willen ruilen? 
Met mijn vrouw. Ik denk dat elke man eens een dagje zou moeten ruilen met zijn vrouw, superhandig! Dan weet je wat er in haar omgaat, en kun je eens naar jezelf kijken. 

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen? 
Ik lig niet wakker 's nachts. Ik ben vrij zorgeloos. Dat komt misschien door al dat hardlopen, of doordat ik een paar jaar geleden ben gestopt met koffie drinken. Dat had echt een enorme impact.

Beste nummer aller tijden?
Dat kan je niet vragen! Ik weiger hier antwoord op te geven. Onmogelijke vraag! Mijn muzieksmaak is ook veel te breed hiervoor, van klassiek tot death metal. Of Frans Bauer of Clouseau. 

Wat is je grootste guilty pleasure? 
Ik hou van heel veel muziek. Zo draai ik tijdens Oktoberfest op de Grote Markt altijd de grootste oktoberfesthits, en dat vind ik ook leuk. En ik draai ook wel eens foute house, en dat vind ik ook erg leuk om te doen. 

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg? 
De eerste cd die ik kocht was Knuppelhout van de Raggende Manne, een enorme miskoop. Hun nummers zijn grappig, maar het is niet echt een plaat die je grijsdraait.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Een tijdje geleden stond The Black Cult in de Zwarte Ruiter, en daar heb ik een plaat van gekregen die ik erg veel luister, die is erg goed. En sinds Motorkontje draai ik weer wat hardere muziek. Rond St. Patricks Day draai ik weer veel Ierse muziek. Het gaat dus als altijd alle kanten op.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Wat vind ik heel slecht? Daar moet ik even over nadenken. Nee, ik heb daar geen antwoord op.

Bron van inspiratie
Als ik kijk naar mijn werk als programmeur zijn dat wel andere festivals als Reeperbahn, Eurosonic en de Zwarte Cross. Dat is het enige festival waar ik niet voor mijn werk naartoe ga. Ik kom uit die contreien, dus ik ga daar met mijn broers naartoe. Wat ze daar doen vind ik wel heel goed. Het draait er daar om dat alles leuk moet zijn en niet perse om wie of wat er op het grote podium staat. Zo kan je in de Bayou naar een countrybandje kijken, naar buiten lopen en een motor een backflip zien maken.  

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja. Mijn zoontje is zes, dus over tien jaar is hij 16 en gaat hij naar de middelbare school. Dat gebeurt wel in Den Haag.

Vraag van JARA: welk liedje zet je op als je een gebroken hart hebt, en welk liedje zet je op als je waanzinnig verliefd bent?
Mijn vrouw en ik hadden ooit als grap 'Tonight I Celebrate My Love for You' tot ons nummer gebombardeerd. Het is een heel fout nummer, maar het is wel blijven hangen. Verder hebben wij een bijzondere band met 'Here Comes the Sun' van The Beatles. En als ik verdrietig ben zet ik graag 'Bloody Kisses' van Type O Negative op.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Welke onbekende Nederlander zou een standbeeld moeten krijgen?