Oh ja joh?! met JARA

Bekende koppen in de schijnwerpers

Marco Vlot | Foto's: Stephan Kaffa ,

Singer/songwriter JARA heeft in de afgelopen jaren al vele podia binnen en buiten Den Haag onveilig gemaakt. Deze maand is ze dan eindelijk de in studio om een album op te nemen. Wat daar precies op komt te staan is nog niet helemaal duidelijk. Er liggen al een hoop mooie liedjes waaruit een keuze gemaakt moet worden. Sinds kort woont Jara in Amsterdam, maar desondanks aarzelen we niet om haar eens stevig het vuur aan de schenen te leggen in deze Oh ja joh?!.

Naam
Jara Holdert

Geboortedatum en -plaats
Ik ben in 1987 geboren in Amsterdam.

Broers/zussen
Ik heb een oudere zus. We schelen anderhalf jaar.

Huisdieren
Ik heb niet bedoeld huisdieren. Volgens mij heb ik een muis, maar dat weet ik niet zeker. Ik vind muizen wel schattig. Vroeger had ik een kat. Die ving alleen vooral vliegen.

Sport
Ik doe niet echt actief aan sport. Ik heb wel een racefiets waar ik toen ik nog in Den Haag woonde mooie tochtjes op maakte. Dat mis ik ook heel erg aan Den Haag.

Waarom ben je weggegaan uit Den Haag?
Er hielden hier een aantal dingen op voor mij, zoals mijn studie, mijn relatie en mijn kamer. Ik kom uit Amsterdam, en daar had ik een heel ander leven dan hier. Daar studeerde ik filosofie en zat ik heel erg in het academische leven. Hier in Den Haag maakte ik vooral muziek. Het leek me dan ook erg leuk om in Amsterdam eens te kijken hoe de muziekscene daar is.

Beste gewoonte
Koffie drinken! Dat is goed voor de spijsvertering en alertheid. En nu serieus: je zou het misschien niet zeggen als je mijn muziek hoort, maar ik ben heel optimistisch en vrolijk. Misschien is het meer een levenshouding dan een gewoonte, maar ik ben er erg blij mee. Ik kan enorm genieten van alledaagse dingen. Ik denk ook dat het geluk hebben is, want ik heb ook mensen om mij heen die dat niet hebben. Er zijn natuurlijk momenten dat ik gegrepen ben door verdriet of woede. Dat wil ik graag uitdrukken, en dat doe ik dan in woorden en muziek.

Slechtste gewoonte
Koffie drinken! Of serieus: ik vertoon uitstelgedrag en ben erg perfectionistisch. Dan doe ik wat maar vind ik het niet goed genoeg, en dan stel ik het uit en komt het nooit af.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Dit is twee keer achter elkaar gebeurd. Ik had tijdens een treinreis een prachtige lange rok aan. Op een gegeven moment zocht ik het toilet, dat was een paar wagons verder. Op de terugweg, ik was bijna bij mijn plek, trok een vrouw me aan mijn arm en zei dat mijn rok aan de achterkant in mijn onderbroek zat. Twee weken later deed ik dat op een boot. Mijn enige hoop is dat mensen het op prijs hebben gesteld.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Echte handgeschreven brieven! Ik schrijf ze niet zo heel vaak, maar ik probeer dat af en toe te doen.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Dan kijk ik hoe ik heb geslapen op mijn slaap-app. Die houdt bij hoeveel je beweegt in jouw slaap, en weet dan hoeveel periodes van rem-slaap je hebt doorgemaakt. Dat geeft me rust. Soms val ik pas om 4 of 5 uur in slaap, en als ik dan zie dat ik toch nog 60% goed geslapen heb, dan ben ik toch wat opgelucht.

Favoriete plek in Den Haag
Ik heb heel veel favoriete plekken. Bijvoorbeeld waar we nu zitten, (bij Lola Bikes & Coffee, red.). En het Huygenspark, bij Lucy, in de zomer. En natuurlijk de duinen van Scheveningen. Dat maakt de stad ook wel bijzonder voor mij, dat je altijd de zee ruikt.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Er zijn wat plekken die er wat minder mooi uitzien. Ik vind het vooral rond Centraal Station superongezellig. Verder ben ik heel benieuwd wat er met het Spuiplein gaat gebeuren. Ik ben heel blij dat dat lelijke ding er niet komt, maar ik ben benieuwd wat er nu wel komt. En de promenade in Scheveningen mag wel wat minder toeristisch, maar daar strijden geloof ik al genoeg mensen voor.

Stamkroeg 
Mijn stamkroeg was heel lang de Kikker, want daar waren alle jazzsessies. Ik kom een beetje uit de jazzhoek. Dat was echt te gek. Nu heeft het een andere eigenaar gekregen en heet het La Grenouille. Zo heette het eerst ook, maar het werd dus de kikker genoemd. Dat is er nu niet meer bij. Ik zou graag willen dat mijn stamkroeg cafe De La Gare wordt, in de Nieuwe Schoolstraat. Daar hebben ze de beste kastelein van Den Haag, Lambert. Ondanks de naam zit het absuluut niet in de buurt van een station. In de zomer is er tot heel laat zon op het terras en er komen hele leuke mensen. De Gekke Geit is trouwens ook heel erg leuk. Daar zijn nu regelmatig jazzsessies.

Beste Haagse initiatief
Ik heb het gevoel dat er in Den Haag een heleboel muzikale festivals zijn, wat ik te gek vind. Een van de leukste vind ik Lucy's Wijsje. Dankzij Lucy's Wijsje ben ik een stuk verder gekomen, en ze heeft er dan ook heel terecht een prijs voor gewonnen.

Haagse band van het moment
Ik denk dat dat The Indien is. Ik vind ze heel erg goed, en ze doen het ook supergoed. Hun sound is echt te gek, en het komt ook echt aan. Maar er zijn een heleboel goede Haagse bands. Een vriendin van mij, Valerie Branoux, is bijvoorbeeld ook te gek. Die mag van mij wel wat meer aandacht krijgen. En Smutfish is ook heel leuk.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Oh, hier had ik Valerie kunnen noemen. Maar ik weet niet of ze wordt onderschat, misschien is ze gewoon nog niet zo bekend. En Rachman, een vriend van mij, is zo tof en maakt zulke mooie nummers. In de Haagse singer songwriter-scene zitten sowieso zoveel mensen die mooie dingen maken en nog niet ontdekt zijn.

Welke band had nooit uit elkaar mogen gaan?
The Beatles.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel een dagje een vogel of een vis willen zijn en de wereld totaal anders beleven. Dan zou dat niet net op het moment dat ze de hele dag aan het broeden zijn moeten gebeuren, ik wil wel vliegen.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
De liefde, mannen enzo, maar ook dingen die gedaan moeten worden die ik heb uitgesteld.

Beste nummer aller tijden?
''Round Midnight' van Thelonious Monk.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik was vroeger altijd heel streng voor mezelf. Als het in de top 40 stond mocht ik het niet leuk vinden. Maar nu is John Mayer stiekem een guilty pleasure. John Mayer is eigenlijk een gladjakker, maar hij kan wel fucking goed gitaarspelen. Hij heeft die liveplaat. Daarop staat 'I Don't Need No Doctor', en daarop speelt hij zo goed. Eigenlijk durf ik niet te zeggen dat ik fan ben van John Mayer, maar dat nummer zou ik elke dag kunnen draaien.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Op mijn zevende of achtste verjaardag kreeg ik een ghettoblaster waarop ik ook cd's kon afspelen, en ik kreeg er ook wat cd's bij. Een daarvan was Innervisions van Stevie Wonder, fucking goede plaat, de greatest hits van Sam Cooke en een cd van Amalia Rodrigues. De eerste single die ik zelf kocht was 'Torn' van Natalie Imbruglia. Dat is nog steeds een goed nummer, ik sta er nog steeds achter.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Ik luister de laatste tijd heel veel Laura Marling, en dan vooral haar laatste plaat Short Movie. Die vind ik echt te gek. Het concert in Paradiso van een tijdje geleden was adembenemend.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Er is in ieder genre slechte muziek, en dat moet er ook zijn. Ik was wel laatst een paar dagen weg met vriendinnen, en ik was meester van de Spotify lijst. Het gebeurde alleen wel een paar keer dat ik niet oplette en dat iemand Justin Bieber opzette. Dat vond ik heel vervelend. Zij waren allemaal geraakt door de teksten, en ik snapte er helemaal niets van. Maar desondanks vind ik niet dat er artiesten zijn die voor altijd moeten zwijgen.

Bron van inspiratie
Het leven zelf. De dingen die je overkomen waarvan je het gevoel hebt dat ze universeel zijn. Ze overkomen jou, maar anderen herkennen dat ook. Ik probeer dan te vinden wat er specifiek is aan deze pijn, of wat is het dingetje wat exact deze situatie is. Je probeert altijd een zin of opmerking te vinden die precies verwoordt wat die situatie inhoudt.

Verwacht je over tien jaar weer in Den Haag te wonen?
Wellicht! Het kan altijd gebeuren. Maar ik weet ook niet of ik over tien jaar nog in Amsterdam woon.

Vraag van Ivar Pijper: als een boom valt in een bos waar niemand in de buurt is, maakt 'ie dan geluid?
Dat is een beetje de standaard filosofievraag. Ik heb filosofie gestudeerd en ben vooral de kant van de fenomenologie en de taalfilosofie opgegaan. Bij deze vraag gaat het bijna om een soort solipsisme: wat is er in de wereld als ik er niet ben om het waar te nemen? Als er geen mens in de buurt is om die boom te horen vallen, is dat geluid er dan? Als we uit gaan van het woord geluid, definieren we geluid op een natuurkundige manier, dan zijn het golven. Die golven kan je meten met je oor of een ander membraan, maar we nemen aan dat ze er ook zijn als je ze niet meet. Als wij mensen geluid zo definieren als een trilling in de lucht, en we er van uitgaan dat een vallende boom die veroorzaakt, dan maakt het eigenlijk niet uit of er mensen in de buurt zijn. Dat is een praktische benadering. Of noemen we iets pas geluid als het een gehoor-membraan in trilling heeft gebracht? Je kan dan ook nog denken over de eenzaamheid van de boom. Voor een empathisch wezen als wij zijn voelt het flauw om te zeggen dat een boom geen geluid zou maken. Uiteindelijk kun je beide kanten beargumenteren. Wat ik belangrijk vind van filosofie is dat je leert om je eigen oordelen te bevragen.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Welk liedje zet je op als je een gebroken hart hebt, en welk liedje zet je op als je waanzinnig verliefd bent?